Website Wix: Adakah sesuai dengan bisnes korang

Editor Wix Artificial Design Intelligence (ADI): Sesuai untuk pemula. 

Editor Wix Standard: Sesuai untuk mereka yang mahu menyesuaikan templat Wix. 

Editor X: Dibangunkan untuk pereka, membolehkan laman web responsif sepenuhnya.

2. Blogging capabilities

Wix adalah platform yang bagus untuk bloggers, tak kira sama ada korang baru mula atau dah berpengalaman. 

Ada beberapa ciri yang menjadikan Wix pilihan yang menarik:

User-Friendly Editor: Wix menyediakan drag-and-drop editor yang memudahkan korang untuk menambah dan memformat teks, memasukkan gambar, dan mencipta post baru.

Built-in Tools: Ada alat terbina untuk membantu korang mengurus blog dan mengembangkan audience, seperti integrasi media sosial, email marketing, dan SEO tools.

Customization: Lebih daripada 800 design templates yang available, membolehkan korang untuk personalize blog mengikut jenama dan gaya korang.

E-Commerce Integration: Jika korang menjual produk atau perkhidmatan melalui blog, memang Wix support.

Mobile-Friendly: Blog korang akan nampak hebat dan berfungsi dengan baik di semua jenis peranti, termasuk telefon mudah alih dan tablet.

SEO Toolset: Wix menyediakan tool SEO yang membantu korang untuk meningkatkan ranking dalam carian Google, membawa lebih banyak trafik ke blog korang.

Community and Support: Ada komuniti bloggers yang aktif dan sokongan pelanggan 24/7 jika korang memerlukan bantuan atau inspirasi.

3. E-Commerce solutions

Wix membolehkan korang menjual produk, menerima pembayaran dalam website, dan mengurus inventori dalam satu tempat. Jika korang nak menjual barang dengan E Commerce, maka Wix adalah pilihan yang baik. 

4. Pricing & plans

Business Basic: RM 114.21 per month (USD 27)

  • Sesuai untuk: Bisnes e-dagang baru atau yang sedang berkembang dengan jualan berjumlah rendah.
  • Ciri-ciri utama: 50GB ruang storan, lima jam video, RM 2,538 (USD 600) baucar iklan, penjualan produk tanpa had, pemulihan troli terbiar.
  • Kegunaan lain: Tempahan dalam talian untuk kelas, pengurusan hotel dan senarai sewaan, promosi dan penjualan tiket acara.

Business Unlimited: RM 135.36 per month (USD 32)

  • Sesuai untuk: Bisnes e-dagang kecil hingga sederhana yang ingin menjual melalui Wix.
  • Ciri-ciri utama: 100GB storan, sepuluh jam video, harga dalam mata wang tempatan, cukai jualan automatik, dropship sehingga 250 produk, 1,000 ulasan produk.
  • Kegunaan lain: Ciri-ciri penghantaran lanjutan, keupayaan untuk menjangkau lebih banyak pembeli dengan menjual di pasaran dalam talian.

Business VIP: RM 249.57 per month (USD 59)

  • Sesuai untuk: Kedai e-dagang yang memerlukan sokongan pelanggan Wix yang lebih kuat.
  • Ciri-ciri utama: Storan tanpa had, jam video tanpa had, produk dropship tanpa had, sokongan pelanggan keutamaan, 3,000 ulasan produk, laporan analitik tersuai, program kesetiaan.
  • Kegunaan lain: Sesuai untuk kedai dalam talian yang lebih besar dengan jumlah transaksi jualan bulanan yang tinggi dan bajet yang lebih besar untuk laman web mereka.

Business Enterprise: RM 2,115 per month (USD 500)

  • Sesuai untuk: Bisnes kecil hingga sederhana yang mencari penyelesaian laman web dan pemasaran digital yang lengkap.
  • Ciri-ciri utama: Pengurus akaun khusus dari Wix, latihan satu lawan satu, kerjasama dengan ahli pasukan, perundingan dengan pakar industri, storan tersuai, penyelesaian bil berskala.
  • Kegunaan lain: Reka bentuk yang disesuaikan dengan keperluan bisnes korang, keselamatan peringkat perusahaan.

5. Special tools for small E-Commerce

Wix offers appointment booking, ticket sales tools, dan ciri-ciri khas untuk hotel, restaurants, dan fitness businesses.

6. Fitness and restaurant tools

Wix Fit offers templates untuk gyms dan fitness studios, dan Wix’s restaurant website builder boleh membantu korang take online orders.

7. Build your own app

Dengan Branded App by Wix, korang boleh build your very own app tanpa perlu belajar coding.

Kelemahan Wix

1. Limited Plugins (Kurang Plugin)

Wix’s App Market is somewhat limited, especially bila dibandingkan dengan platforms seperti WordPress. Ini boleh limit options korang untuk integrasi khusus.

2. Limited Customization (Penyesuaian Terhad)

Walaupun Wix offers a user-friendly drag-and-drop editor, ini juga boleh lead to more limited customization. If korang nak make more in-depth changes to the code or website functions, Wix might not be the best choice.

3. Limited Template Choices (Pilihan Templat Terhad)

Wix does offer various beautiful and professional templates, but the number might be more limited compared to other platforms. Ini boleh limit korang dalam mencari design yang sangat specific.

4. Limited Features (Ciri-Ciri Terhad)

Wix might not offer all the advanced features yang mungkin diperlukan oleh larger or more complex businesses. This includes advanced e-commerce features, more sophisticated SEO tools, dan ability to integrate dengan third-party systems.

5. Price for Additional Features (Harga untuk Ciri Tambahan)

Even though Wix offers a free plan, many additional features and upgrades mungkin memerlukan extra payment. This can add to the cost if korang need specific functions or features yang tak included dalam basic plans.

6. Suitability for Large Businesses (Kesesuaian untuk Bisnes Besar)

For larger e-commerce businesses dengan more advanced inventory management dan shipping needs, Wix might not offer all the tools yang diperlukan. Other platforms might be more suitable untuk large-scale businesses.

Pakai Wix akan kekal selamanya

Sekali korang dah create a website dengan Wix, it becomes a Wix-formatted site. 

Ini bermakna semua content, termasuk posts, images, dan layout, akan jadi dalam format yang khas kepada Wix.

Apa yang ini bermakna untuk korang? Well, jika korang ever decide yang korang nak pindah ke platform lain seperti WordPress, it’s not going to be a straightforward process. 

Sebenarnya, korang might find yang korang tak boleh langsung transfer all your content ke platform lain.

Here’s why:

  • Format khas: Wix menggunakan format yang sangat khas yang tak necessarily compatible dengan platforms lain.
  • No Direct Export Option: Wix tak provide an option untuk directly export your content ke platform lain macam WordPress.
  • Manual migration might be required: Kalau korang nak tukar platform, korang mungkin kena buat secara manual, which can be time consuming dan potentially costly. Korang kena copy & paste post satu persatu. 

Benda ni satu kelemahan yang significant jika korang rasa yang korang mungkin nak switch platforms in the future. 

It’s something yang korang really need to think about sebelum korang guna Wix as your website builder.

Kesimpulan

Nak simple je, sekadar show off bisnes as company profile?

Kalau korang jenis yang simple, tak nak pening kepala, Wix tu memang terbaik. Drag, drop, siap! Nak show off bisnes ke company profile, semua boleh settle cepat-cepat.

Nak jual barang online?

Eh, nak jual barang online pulak? Wix pun boleh, bro! Senang je nak set up e-commerce site. Tak payah pening, semua tools dah ada. Jual barang pun jadi senang.

Nak lebih unik, banyak choice, tukar tukar design?

Tapi kalau korang jenis yang suka tukar-tukar design, nak website korang jadi lebih unik, banyak features, banyak choice, WordPress tu pilihan terbaik. Nak custom apa pun boleh, bro!

Artikel berkaitan

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Subscribe Web Hackers

Isi form, confirmkan email korang & korang confirm jadi subscriber kami. 

Related Article..