Apa akan jadi kalau tak bayar loan BigPay

Korang mesti dah tahu pasal BigPay, kan?

BigPay ni satu app yang boleh guna untuk bayar barang, transfer duit, dan apply loan. Dan apa yang istimewanya tentang BigPay ni, diorang ada offer personal loan dalam app. Yang pastinya mudah lah nak apply.

BigPay akan call untuk ingatkan korang

BigPay akan tanya kenapa korang tak bayar, dan bila korang nak bayar. BigPay akan cuba untuk negotiate dengan korang, supaya korang boleh bayar loan tu.

Kalau korang boleh bayar, baik la bayar cepat-cepat. Kalau korang tak boleh bayar, baik la cakap jujur dengan BigPay, dan cuba minta untuk reschedule payment.

Reschedule payment ni macam tukar tarikh bayar, atau kurangkan jumlah bayar setiap bulan.

Tapi, korang kena ingat, kalau reschedule payment, interest korang akan naik. Interest naik, maknanya korang kena bayar lebih banyak duit.

BigPay akan hire debt collector

Kalau korang masih tak bayar loan BigPay, yang kedua akan jadi ialah BigPay akan hire debt collector. Debt collector ni macam orang yang kena tanggungjawab untuk collect duit dari korang.

Debt collector ni biasanya akan call korang, atau message korang, untuk minta korang bayar loan BigPay. Lagi parah kena ugut sampai nak datang rumah. Jangan risau, biasanya sekadar ugutan & tak membahayakan.

Diorang ni akan guna macam-macam cara untuk tekan korang, supaya korang rasa takut dan bayar loan tu. Target diorang untuk bagi korang stress. Simple.

Diorang tak kisah pun pasal korang punya masalah, diorang cuma nak duit je.

Kalau korang kena deal dengan debt collector, baik la korang jangan layan sangat. Kalau boleh, jangan angkat telefon, jangan reply message.

Kalau korang layan, diorang akan rasa korang lemah, dan akan tekan korang lagi. Kalau korang tak layan, diorang akan rasa korang degil, dan akan give up. Simple.

Artwork by HackersMalaysia.com

Nama korang akan disenaraikan dalam CTOS

Kalau korang masih tak bayar loan BigPay, yang ketiga akan jadi ialah nama korang akan disenaraikan dalam CTOS.

CTOS ni macam satu sistem yang rekod semua hutang korang dengan bank atau syarikat lain. CTOS ni akan bagi korang satu score, yang tunjuk korang punya creditworthiness.

Creditworthiness ni macam tahap kebolehan korang untuk bayar hutang.

Kalau korang tak bayar loan BigPay, nama korang akan masuk dalam CTOS sebagai bad paymaster.

Bad paymaster ni macam orang yang tak boleh dipercayai untuk bayar hutang. Score korang dalam CTOS akan jatuh, dan korang akan susah untuk dapat loan lain.

Korang akan ada sekatan, untuk buat apa-apa urusan termasuk lah nak apply apa-apa servis macam wifi, telco baru, no telefon, dan macam-macam lagi.

Kalau korang settle loan BigPay, nama korang akan keluar dari CTOS, dan score korang akan naik balik.

Kesimpulan

Kalau korang tak bayar, korang akan kena banyak masalah. Korang akan kena call dengan BigPay, kena datang dengan debt collector, dan kena masuk dalam CTOS. Semua ni akan buat korang rasa stress, takut, dan susah.

Kalau korang nak pinjam duit dengan BigPay, baik la korang fikir betul-betul. Pastikan korang ada income yang tetap, dan boleh bayar loan tu setiap bulan.

Jangan pinjam lebih dari yang korang boleh bayar. Jangan pinjam untuk benda yang tak perlu. Jangan pinjam kalau korang tak ada plan untuk bayar.

Kalau korang dah pinjam duit dengan BigPay, baik la korang bayar loan tu on time. Jangan tunggu sampai last minute, atau sampai overdue.

Jangan abaikan call atau message dari BigPay. Jangan lari dari debt collector. Jangan biarkan nama korang masuk dalam CTOS.

Kalau korang bayar loan BigPay, korang akan rasa lega, senang, dan happy. Korang akan jimat duit, sebab tak payah bayar interest yang tinggi.

So, korang dah tahu apa yang akan jadi kalau tak bayar loan BigPay, kan? Jangan main-main dengan loan BigPay, tau. Bayar loan BigPay, dan hidup korang akan lebih baik. Trust me, aku cakap ikhlas.

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Subscribe Web Hackers

Isi form, confirmkan email korang & korang confirm jadi subscriber kami. 

Related Article..

IT

Apa itu RinggitPlus?

Tentang RinggitPlus RinggitPlus ni website perbandingan kewangan yang paling top