Apa itu AKPK - Jom study disini

AKPK tu apa?

AKPK tu singkatan daripada Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit.

AKPK ni satu agensi yang ditubuhkan oleh Bank Negara Malaysia untuk tolong orang yang ada masalah kewangan. AKPK ni ada tiga benda yang dia boleh buat untuk korang, iaitu:

  • Kaunseling kewangan dan nasihat
  • Program pengurusan hutang
  • Program pendidikan ilmu kewangan

Semua ni free je, tak payah bayar apa-apa

Siapa yang boleh pergi AKPK?

AKPK ni sesuai untuk korang yang ada hutang dengan bank atau institusi kewangan lain, tapi susah nak bayar.

Contohnya, kalau korang ada hutang rumah, kereta, kad kredit, pinjaman peribadi atau apa-apa jenis hutang yang korang rasa berat sangat. Kalau korang rasa korang dah tak larat dengan hutang, dan tak tahu nak buat macam mana, korang boleh lah pergi jumpa AKPK. 

Mereka akan tolong korang untuk aturkan semula hutang korang, dan bincang dengan pihak bank untuk dapatkan syarat yang lebih senang dan sesuai untuk korang.

Tapi ingat, berjumpa dengan pihak AKPK tidak membuatkan korang kebal dari tindakan mahkamah yang bakal diambil oleh pihak bank atau institusi kewangan.

Apa itu AKPK - Jom study disini

Apa yang AKPK boleh buat untuk korang?

AKPK ada tiga jenis perkhidmatan utama untuk korang, iaitu:

Kaunseling kewangan dan nasihat

Kalau korang nak tahu lebih lanjut tentang kewangan peribadi, korang boleh pergi ke mana-mana cawangan AKPK dan minta nasihat dari kaunselor kewangan yang berpengalaman.

Mereka akan tolong korang untuk analisis kewangan korang, dan bagi cadangan untuk korang buat bajet, simpanan, pelaburan, perlindungan dan sebagainya. 

Mereka juga akan ajar korang cara untuk guna kredit dengan bijak, dan elak daripada terjerat dengan hutang.

Program pengurusan hutang

Kalau korang dah terlalu terbeban sangat dengan hutang, dan tak mampu nak bayar, korang boleh apply untuk program pengurusan hutang ni.

Hutang tetap hutang. Program ni cuma bantu korang je.

Program ni akan bantu korang untuk dapatkan satu pelan bayaran yang lebih rendah dan lebih lama, supaya korang boleh bayar hutang korang dengan lebih mudah. 

Program pendidikan ilmu kewangan

Kalau korang nak belajar lebih banyak tentang ilmu kewangan, korang boleh join program pendidikan ilmu kewangan ni.

Program ni akan ajar korang tentang asas-asas kewangan, macam mana nak buat bajet, simpanan, pelaburan, perlindungan, dan lain-lain.

Program ni ada dalam bentuk bengkel, seminar, ceramah, pameran, dan juga online. Program ni sesuai untuk semua orang, tak kira umur, pendidikan, atau pendapatan.

Macam mana nak hubungi AKPK?

Kalau korang berminat nak dapatkan perkhidmatan AKPK, korang boleh hubungi mereka melalui:

AKPK ni ada 11 cawangan di seluruh Malaysia, jadi korang boleh pilih yang paling dekat dengan korang. Senarai cawangan dan alamat boleh korang tengok kat laman web atau Facebook AKPK.

Kesimpulan

AKPK ni satu agensi yang boleh tolong korang yang ada masalah kewangan atau hutang.

AKPK ni ada tiga perkhidmatan utama, iaitu kaunseling kewangan dan nasihat, program pengurusan hutang, dan program pendidikan ilmu kewangan.

Semua ni free je, tak payah bayar apa-apa. Kalau korang nak hubungi AKPK, korang boleh guna telefon, emel, laman web, atau Facebook.

Aku harap artikel ni dapat memberi korang maklumat yang berguna tentang AKPK, dan macam mana ia boleh membantu korang.

Terima kasih kerana membaca artikel ni, dan jangan lupa untuk kongsi dengan kawan-kawan korang yang mungkin memerlukan bantuan AKPK. Sampai jumpa lagi!

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Related Article..

Portal Hackers

Financial