Apa itu Bank Digital? Jom ambil tahu!

Korang pernah tak terfikir macam mana kalau bank tak ada pejabat?

Macam mana kalau semua urusan boleh buat secara online je, hanya melalui app atau website? Macam mana kalau korang boleh jimatkan masa, kos, dan tenaga, tapi dapat profit rate yang tinggi dan service yang cekap? Macam mimpi je kan?

Tapi, itu bukan mimpi. Itu realiti. Itulah dia bank digital.

Kelebihan bank digital

Bank digital ni ada banyak kelebihan, antara lain:

  • Mudah dan praktis. Kita tak perlu keluar rumah atau beratur panjang untuk buka akaun, deposit, transfer, bayar bil, atau apa-apa je yang berkaitan dengan bank. Cukup guna app atau website bank digital tu je. Senang kan?
  • Cepat dan efisien. Proses-proses perbankan di bank digital ni biasanya lebih cepat dan efisien daripada bank konvensional. Contohnya, kalau kita nak apply personal financing, bank digital boleh approve dalam masa 15 minit je. Tak payah tunggu lama-lama atau isi borang banyak-banyak.
  • Murah dan menguntungkan. Bank digital ni biasanya tak ada caj-caj tambahan macam bank konvensional. Sebab tu, kita boleh jimat kos dan dapat profit rate yang tinggi. Contohnya, bank digital Rize ni tawarkan profit rate 2.5% setahun untuk simpanan kita. Boleh la simpan duit lebih sikit, kan?
  • Aman dan terjamin. Bank digital ni juga menggunakan teknologi yang canggih dan terkini untuk memastikan data dan transaksi kita selamat. Selain tu, bank digital ni juga diawasi oleh OJK, jadi kita tak perlu risau kalau ada masalah. Bank digital ni juga ada Lembaga Penjamin Simpanan (LPS) yang akan jamin simpanan kita sampai RM250,000.

Apa cabaran bank digital?

Bank digital ni memang ada banyak kelebihan, tapi tak bermakna tak ada cabaran atau kekurangan. Antara cabaran yang dihadapi oleh bank digital ni ialah:

  • Kurangnya kesedaran dan kepercayaan. Ramai orang masih tak tahu atau tak faham apa itu bank digital dan bagaimana ia berfungsi. Ramai juga yang masih ragu-ragu atau takut untuk menggunakan bank digital, sebab tak nampak kantor fisik atau tak ada pegawai yang boleh berurusan secara langsung. Ini menyebabkan bank digital susah untuk menarik pelanggan baru atau mempertahankan pelanggan lama.
  • Persaingan yang sengit. Bank digital ni bukan sahaja bersaing dengan bank konvensional, tapi juga dengan fintech lain yang menawarkan perkhidmatan perbankan digital, macam e-wallet, peer-to-peer lending, robo-advisor, dan lain-lain. Bank digital kena sentiasa inovatif dan menawarkan nilai tambah yang menarik untuk menonjolkan diri dari pesaing-pesaing ni.
  • Isu-isu teknikal dan regulasi. Bank digital ni bergantung sepenuhnya pada teknologi, jadi kalau ada masalah teknikal macam server down, app crash, atau cyberattack, bank digital ni akan terjejas dan pelanggan akan terganggu. Bank digital juga kena patuh dengan regulasi yang ditetapkan oleh pihak berkuasa, macam OJK, LPS, BI, dan lain-lain. Regulasi ni kadang-kadang boleh menghalang bank digital dari berkembang atau berinovasi.

Security bank digital

Bank digital ni juga pentingkan aspek security, sebab semua data dan transaksi kita ada dalam online. Kalau tak selamat, kita boleh jadi mangsa penipuan, kecurian, atau serangan siber.

Bank digital ni menggunakan beberapa cara untuk memastikan security kita, antara lain:

  • Two Factor Authentication (2FA). 2FA ni ialah proses pengesahan identiti kita yang menggunakan dua faktor, biasanya sesuatu yang kita tahu (macam password) dan sesuatu yang kita ada (macam token). 2FA ni boleh elakkan orang lain dari guna akaun kita tanpa kebenaran kita. 

    Contohnya, Public Bank guna SecureSign Token untuk buat 2FA.
  • Encryption. Encryption ni ialah proses menyulitkan data kita supaya tak boleh dibaca oleh orang lain yang tak ada kunci untuk decrypt. Encryption ni boleh lindungi data kita dari dicuri atau dimanipulasi oleh orang jahat. Bank digital ni guna standard encryption yang tinggi, macam AES.
  • Cybersecurity Framework. Cybersecurity Framework ni ialah rangka kerja yang membantu bank digital untuk menguruskan risiko siber dengan cara yang sistematik dan berkesan. 

    Cybersecurity Framework ni biasanya merangkumi lima fungsi utama, iaitu Identify, Protect, Detect, Respond, dan Recover. 

    Bank digital ni boleh ikut panduan yang dikeluarkan oleh pihak berkuasa, macam NIST CSF atau CPMI-IOSCO Cyber Guidance

Contoh bank digital: GXBank by Grab

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Related Article..

Portal Hackers

Financial