Kelebihan dan kelemahan Digital Bank - Jom tambah pengetahuan

Korang pernah dengar pasal bank digital?

Bank digital ni ialah bank yang tak ada cawangan fizikal langsung, semua urusan kewangan boleh dibuat melalui aplikasi atau laman web je. Macam best je dengar kan.

Korang tak payah susah-susah nak pergi bank, beratur, atau isi borang. Semua boleh settle dengan smartphone atau laptop korang je.

Tapi, sebelum korang terus teruja nak guna bank digital ni, jom kita tengok dulu apa kelebihan dan kekurangan bank digital ni.

Mesti korang nak tahu kan, apa yang korang boleh dapat atau rugi dengan bank digital ni. Jadi, jom baca sampai habis, ok?

Kelebihan Bank Digital

  • Mudah dan cepat. Ini memang kelebihan utama bank digital. Korang boleh buka akaun, transfer duit, bayar bil, atau buat pelaburan dengan beberapa klik je. Semua urusan boleh settle dalam masa singkat dan tanpa kesan. Tak perlu risau pasal waktu operasi, cuti umum, atau jem. Bank digital ni sentiasa online dan siap sedia untuk korang.
  • Jimat kos. Bank digital tak ada cawangan fizikal, jadi mereka tak perlu bayar sewa, utiliti, atau gaji pekerja. Ini bermakna mereka boleh kurangkan kos operasi dan tawarkan kadar faedah yang lebih tinggi atau caj yang lebih rendah kepada pelanggan. Korang boleh jimat banyak duit dengan bank digital, tak payah risau pasal caj tersembunyi atau denda lewat bayar. Ada bank digital yang tak caj apa-apa langsung, tau!
  • Inovatif dan fleksibel. Bank digital selalu update dengan teknologi terkini dan tawarkan produk dan perkhidmatan yang menarik dan sesuai dengan keperluan pelanggan. Contohnya, ada bank digital yang tawarkan akaun simpanan yang boleh ubah kadar faedah mengikut pergerakan pasaran, atau akaun semasa yang boleh tukar mata wang asing dengan kadar yang rendah. Korang boleh pilih bank digital yang paling sesuai dengan gaya hidup dan matlamat kewangan korang.
  • Mesra alam. Bank digital tak guna kertas, jadi mereka boleh kurangkan penggunaan sumber alam dan kesan pencemaran. Korang boleh bantu menjaga alam sekitar dengan bank digital, tak payah print resit, slip, atau dokumen. Semua boleh simpan dalam bentuk digital je. Lagipun, kertas tu mudah hilang atau rosak, kan? Lebih selamat kalau simpan dalam akaun bank digital korang.

Kekurangan Bank Digital

  • Kurang interaksi manusia. Walaupun bank digital boleh buat semua urusan kewangan secara online, ada masa korang mungkin perlukan bantuan atau nasihat daripada kakitangan bank yang berpengalaman. Bank digital tak ada pekerja yang boleh bersemuka dengan korang, jadi korang kena bergantung pada sistem automatik atau khidmat pelanggan yang mungkin tak secepat atau setepat yang korang harapkan. Kalau ada masalah atau pertanyaan, korang kena sabar dan tunggu jawapan secara online sahaja.
  • Tak boleh deposit atau withdraw tunai. Bank digital tak ada kaunter bank, jadi korang tak boleh deposit atau withdraw duit tunai dengan mudah. Kalau korang nak guna duit tunai, korang kena cari mesin ATM yang sesuai atau transfer duit ke akaun bank konvensional korang dulu. Ini mungkin menyusahkan korang yang selalu berurusan dengan duit tunai atau perlu bayar sesuatu yang tak terima kad kredit atau debit.
  • Risiko keselamatan dan privasi. Bank digital bergantung sepenuhnya pada teknologi, jadi korang kena betul betul pastikan yang korang ada akses internet yang selamat. Kalau tak, korang mungkin tak boleh buat urusan kewangan sebab korang terdedah dengan risiko hacking, penipuan, atau kehilangan data. Korang kena lebih berhati-hati dan jaga akaun bank digital korang dengan baik. Jangan kongsi kata laluan atau kod pengesahan dengan sesiapa, dan pastikan korang guna antivirus atau firewall yang boleh lindungi korang daripada serangan hacker.
  • Kurang options. Bank digital ni masih baru, jadi mereka tak ada banyak pilihan atau kepelbagaian produk dan perkhidmatan yang boleh ditawarkan kepada pelanggan. Korang mungkin tak boleh buat pinjaman, insurans, atau pelaburan yang korang nak dengan bank digital. Korang juga mungkin tak boleh guna bank digital untuk urusan rasmi yang memerlukan dokumen atau bukti fizikal. Korang kena buat kajian dan bandingkan apa yang bank digital dan bank konvensional boleh tawarkan kepada korang sebelum korang buat keputusan.

Kesimpulan

Bank digital ni memang ada kelebihan tapi jangan lupa bank digital ni tetap ada kekurangan tersendiri. Korang kena fikir baik-baik sebelum korang buat keputusan nak guna bank digital atau tak.

Terutamanya untuk masa sekarang la. Digital Bank ni masih belum sempurna.

Kalau korang rasa bank digital ni sesuai dengan korang, go ahead lah. Tapi kalau korang rasa bank digital ni tak cukup untuk memenuhi keperluan korang, tak apa, korang boleh stick dengan bank konvensional yang korang dah biasa.

Yang penting, korang kena bijak dan berhati-hati dalam menguruskan kewangan korang, ok?

Semoga artikel ni bermanfaat untuk korang.

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Related Article..

Portal Hackers

Financial