Bank kena sekat, apa nak buat?

Korang pernah tak alami situasi macam ni: korang nak keluarkan duit dari ATM, tapi tak boleh.

Korang cuba login ke online banking, tapi tak boleh. Korang call customer service bank, sekali, akaun bank korang kena sekat!

So apa yang menyebabkan bank sekat akaun korang? Apa yang korang boleh buat untuk selesaikan masalah ni? Baca artikel ni sampai habis untuk dapat jawapan dan tips.

Kenapa bank sekat akaun?

Bank sekat akaun korang bukan sebab dia nak menyusahkan korang.

Bank sekat akaun korang sebab dia nak protect korang dari aktiviti yang mencurigakan atau melanggar undang-undang.

Ini antara sebab-sebab yang biasa bank sekat akaun:

  • Terima duit yang banyak dalam masa yang singkat (transaksi terlalu banyak). Kalau korang tiba-tiba dapat banyak duit dalam akaun korang, bank akan tertanya-tanya dari mana asalnya duit tu. Bank akan risau kalau duit tu adalah hasil dari jenayah, penipuan, atau pengubahan wang haram. Bank akan sekat akaun korang untuk semak sumber duit tu dan pastikan ia sah.
  • Berniaga sesuatu sehingga menyebabkan transaksi dalam bank jadi banyak. Kalau korang berniaga, contohnya jual barang online, korang mungkin akan ada banyak transaksi masuk dan keluar dari akaun korang. Bank akan perhatikan corak transaksi korang dan bandingkan dengan profile korang. Kalau bank rasa transaksi korang tak selari dengan aktiviti yang korang jalankan, bank akan sekat akaun korang untuk tanya tentang perniagaan korang dan minta dokumen sebagai bukti.
  • Terima duit dalam jumlah yang besar. Kalau korang terima duit dalam jumlah yang besar, contohnya dari jual rumah, hadiah, atau warisan, bank confirm nak tahu asal-usul duit tu. Bank akan sekat akaun korang untuk minta korang tunjuk bukti yang sah, contohnya surat perjanjian, resit, atau surat wasiat. Bank akan buka semula akaun korang bila korang dah tunjuk bukti yang cukup.
  • Terlalu banyak pengeluaran duit dalam jumlah yang besar (banyak transaksi). Kalau korang keluarkan duit dalam jumlah yang besar, contohnya untuk bayar hutang, beli kereta, atau melancong, bank akan pastikan korang buat pengeluaran tu dengan rela hati. Bank akan sekat akaun korang untuk elakkan korang menjadi mangsa penipuan, pemerasan, atau pemaksaan. Bank akan minta korang sahkan pengeluaran tu dan beri penjelasan jika perlu.
  • Fund source yang meragukan. Kalau korang terima duit dari sumber yang meragukan, contohnya dari negara yang dikenali sebagai tempat jenayah, dari individu yang disenarai hitamkan oleh pihak berkuasa, atau dari akaun yang tak mempunyai nama, bank akan sangat waspada. Bank akan sekat akaun korang untuk elakkan korang dari terlibat dalam aktiviti yang haram, berbahaya, atau menyalahi undang-undang. Bank akan minta korang beri maklumat lanjut tentang sumber duit tu dan bukti yang boleh dipercayai.

Semua sebab-sebab ni ada kaitan dengan Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram dan Pencegahan Pembiayaan Keganasan 2001 (AMLA).

AMLA ialah undang-undang yang mengawal aktiviti kewangan yang berkaitan dengan jenayah, penipuan, pengubahan wang haram, dan pembiayaan keganasan.

Bank wajib patuh dengan AMLA dan melaporkan sebarang transaksi yang mencurigakan kepada pihak berkuasa. Kalau bank sendiri tak patuh, bank boleh kena denda, di penjara, atau kedua-duanya sekali.

Apa yang berlaku bila bank sekat akaun?

Bila bank sekat akaun korang, korang tak boleh guna akaun tu untuk apa-apa transaksi.

Korang tak boleh keluarkan duit, masukkan duit, bayar bil, transfer duit, atau buat apa-apa aktiviti kewangan dengan akaun tu. Akaun tu akan jadi beku.

Bank mungkin akan cuba hubungi korang untuk beritahu yang akaun korang kena sekat dan sebabnya.

Bank akan minta korang beri penjelasan dan bukti yang berkaitan dengan transaksi yang mencurigakan tu. Bank akan semak penjelasan dan bukti korang dan buat siasatan jika perlu.

Bank akan buka semula akaun korang bila bank dah puas hati dengan penjelasan dan bukti korang. Proses ni mungkin ambil masa beberapa hari, minggu, atau bulan, bergantung pada kesesakan dan kesukaran kes korang.

Apa yang korang boleh buat bila bank sekat akaun?

Bila bank sekat akaun korang, korang mungkin akan rasa marah, bimbang, atau takut. Korang mungkin akan rasa bank tak adil, tak professional, atau tak bertanggungjawab.

Tapi, jangan panik atau emosi. Bank sekat akaun korang bukan sebab dia nak menyusahkan korang, tapi sebab dia nak protect diri korang je.

Ini antara langkah-langkah yang korang boleh ambil bila bank sekat akaun korang:

  • Call bank untuk sahkan. Kalau korang dapat mesej, email, atau panggilan telefon yang kata akaun korang kena sekat, jangan terus percaya. Mungkin ia penipuan yang nak curi maklumat peribadi atau kewangan korang. Call bank untuk sahkan sama ada betul atau tidak akaun korang kena sekat. Gunakan nombor telefon yang korang dapat dari laman web rasmi bank atau kad ATM korang, bukan dari mesej, email, atau panggilan telefon yang korang dapat.
  • Pergi ke cawangan terdekat. Kalau korang dah sahkan yang akaun korang kena sekat, pergi ke cawangan bank yang terdekat dengan korang. Bawa dokumen pengenalan diri, buku akaun, dan apa-apa dokumen yang berkaitan dengan transaksi yang mencurigakan. Jumpa pegawai bank yang bertanggungjawab dan minta penjelasan tentang sebab akaun korang kena sekat. Beri penjelasan dan bukti yang boleh sokong transaksi korang. Jangan marah-marah atau mengamuk dengan pegawai bank. Bersikap sopan dan kooperatif. Mintak pegawai bank untuk buka semula akaun korang secepat mungkin.
  • Buat report polis. Kalau korang rasa akaun korang kena sekat sebab ada orang lain yang guna akaun korang tanpa kebenaran korang, contohnya untuk buat penipuan, pengubahan wang haram, atau pembiayaan keganasan, korang kena buat report polis. Report polis akan membantu korang untuk buktikan yang korang tak bersalah dan tak terlibat dalam aktiviti yang mencurigakan tu. Report polis juga akan membantu korang untuk dapat balik duit yang hilang atau dicuri dari akaun korang. Bawa report polis tu ke bank dan tunjuk kepada pegawai bank yang bertanggungjawab.
  • Guna akaun lain. Kalau korang ada akaun bank lain selain dari akaun yang kena sekat, korang boleh guna akaun tu untuk sementara waktu. Kalau korang tak ada akaun bank lain, korang boleh buka akaun baru dengan bank lain. Tapi, pastikan korang tak buat transaksi yang sama dengan transaksi yang menyebabkan akaun korang kena sekat. Kalau tak, akaun baru korang pun boleh kena sekat jugak. Guna akaun lain ni untuk uruskan kewangan korang yang penting, contohnya gaji, bayaran, atau pinjaman.

Kesimpulan

Bank sekat akaun korang bukan sebab dia nak menyusahkan korang, tapi kadang kadang bank pun memang suka suka nak sekat akaun orang lain tanpa sebab.

Bank patuh dengan AMLA untuk elakkan pengubahan wang haram dan pembiayaan keganasan. Bila bank sekat akaun korang, korang kena bersabar, bersikap sopan, dan bekerjasama.

Korang kena beri penjelasan dan bukti yang berkaitan dengan transaksi korang. Korang boleh call bank, pergi ke cawangan, buat report polis, guna akaun lain, atau mintak bantuan peguam untuk selesaikan masalah ni.

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Related Article..

Portal Hackers

Financial