Boleh ke guna SpayLater di kedai? - Ini yang patut korang tahu

So, yang pertama korang kena tahu, ya memang boleh guna SpayLater di kedai, tapi ada syaratnya. Tak semua kedai ada support untuk jenis pembayaran ni. 

Kedai yang support adalah yang ada fasilitas pembayaran melalui ShopeePay. 

Mesti korang dah nampak kan, stiker atau papan tanda ShopeePay kat kaunter pembayaran. Itu maknanya korang boleh proceed guna SpayLater.

Artwork by HackersMalaysia.com

Tak payah bagitahu kedai korang guna SpayLater

Ni lagi satu benda yang best, korang tak perlu bagitahu staff kedai yang korang nak guna SpayLater. 

Apa yang perlu korang lakukan cuma tanya, “Boleh bayar tak guna ShopeePay?” Kalau diorang cakap boleh, korang dah boleh rasa lega sikit.

Proses pembayaran: Pilih sendiri

Bila time nak buat pembayaran tu, korang akan ada option untuk pilih nak guna ShopeePay atau SpayLater. Biasanya, prosesnya simple je. 

Korang scan je QR code dari kedai tersebut, lepas tu bila dah nak proceed pembayaran, akan keluar pilihan kaedah bayaran. Kat situ lah korang pilih SpayLater.

Kelebihan dan kekurangan

Kelebihan

  1. Tak perlu bayar on the spot: Jadi, korang boleh bawa barang balik dulu sebelum bayar.
  2. Mudah: Proses dia sangat straightforward. Tak perlu banyak songeh.

Kekurangan

  1. Tak semua kedai: Memanglah tak semua kedai support. So, ada limitation sikit.
  2. Limit kredit: Pastikan korang ada cukup limit dalam SpayLater korang, kalau tak, tak boleh proceed la.
Artwork by HackersMalaysia.com

Last words

Kalau korang jenis yang suka convenience dan flexibility, memang patut cuba guna SpayLater di kedai. 

Tapi ingat, kena bijak dan bertanggungjawab dalam penggunaan, tau? 

Okay lah, sampai sini dulu. Kalau ada apa-apa lagi korang nak tahu, jangan segan-segan tanya. Selamat berjimba, korang!

Artikel berkaitan

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Subscribe Web Hackers

Isi form, confirmkan email korang & korang confirm jadi subscriber kami. 

Related Article..