Ini cara untuk korang buka bank di negara luar

Artikel ni pasal macam mana korang boleh buka bank kat negara luar dengan menggunakan app Wise.

Wise ni memang best gila, sebab korang boleh urus duit korang kat mana-mana negara dengan satu akaun je.

Korang boleh hantar duit, dapat duit, dan simpan duit dalam pelbagai mata wang. Korang juga boleh dapat interest yang tinggi untuk USD, GBP, dan EUR.

Jom aku cerita sikit pasal Wise ni.

Apa tu Wise?

Wise ni adalah akaun bank yang boleh connect duit korang di seluruh dunia. Korang boleh bayar dan dapat bayaran secara global dalam 40+ mata wang.

Korang boleh buka akaun, hantar duit, dan urus duit korang across borders dengan satu akaun je.

Wise ni juga ada offer interest feature yang boleh bagi korang earn 4.85% APY (annual percentage yield) untuk USD, 3.22% APY untuk GBP, dan 2.29% APY untuk EUR. Best kan?

Macam mana nak buka akaun Wise?

Untuk buka akaun Wise ni, korang kena follow step-step ni:

  1. Download app Wise kat phone korang.
  2. Klik “Open an account” atau “Sign up” dan isi details korang macam nama, email, password, dan negara.
  3. Verify identiti korang dengan upload gambar IC, passport, atau lesen memandu korang. Proses ni mungkin ambil masa beberapa minit atau jam, bergantung pada volume permohonan.
  4. Lepas verify, korang dah boleh log in ke akaun Wise korang dan tengok dashboard korang.

Apa yang korang akan dapat dengan akaun Wise?

Dengan akaun Wise, korang boleh dapat banyak benda yang korang tak dapat dengan bank biasa, antara lain:

  • Currency balance. Korang boleh pilih currency yang korang nak guna atau simpan, dan convert diorang dalam saat. Korang boleh simpan duit korang dalam 40+ mata wang, dan tukar diorang bila-bila masa dengan exchange rate yang real time.
  • Account details. Korang boleh dapat account details dan IBANs untuk 9 mata wang, iaitu AUD, EUR, GBP, NZD, PLN, RON, SGD, USD, dan ZAR. Guna details ni untuk dapat duit dari luar negara tanpa bayar fees langsung. Details ni termasuk no akaun, alamat bank, no swift, dan lain-lain yang korang perlukan untuk international transfer. Dalam Wise korang boleh ada banyak akaun yang berbeza.
  • Debit card. Korang boleh apply debit card Wise yang boleh guna kat mana-mana ATM atau kedai yang accept Mastercard. Debit card ni boleh guna currency balance korang, dan convert duit korang secara automatik bila korang bayar kat negara lain. Debit card ni juga ada cashback feature yang boleh bagi korang dapat balik 0.5% dari setiap pembelian.
  • Interest feature. Korang boleh activate interest feature yang boleh bagi korang earn interest untuk duit korang dalam USD, GBP, dan EUR. Interest rate yang Wise offer adalah 4.85% APY untuk USD, 3.22% APY untuk GBP, dan 2.29% APY untuk EUR. Interest ni akan masuk ke akaun korang setiap bulan, dan korang boleh withdraw atau reinvest diorang.

Macam mana nak hantar duit ke negara lain dengan Wise?

Kalau korang nak hantar duit ke negara lain, korang boleh klik “Send money” dan masukkan amount, currency, dan recipient details.

Korang boleh tengok fees dan exchange rate yang Wise guna, dan compare dengan bank biasa. Biasanya, Wise lagi murah dan cepat dari bank.

Lepas tu, korang boleh pilih cara nak bayar, sama ada dengan debit card, credit card, atau bank transfer. Korang akan dapat notification bila duit korang dah sampai ke recipient.

Kenapa korang patut guna Wise?

Wise ni memang banyak kelebihan yang korang boleh dapat, antara lain:

  • Wise ni murah. Korang boleh jimat banyak duit dengan guna Wise, sebab Wise guna exchange rate yang real time, dan tak ada hidden fees macam bank lain. Korang boleh tengok sendiri perbezaan fees antara Wise dan bank kat website diorang.
  • Wise ni cepat. Korang boleh hantar duit ke negara lain dalam masa yang singkat, kadang-kadang dalam masa beberapa minit je. Korang tak perlu tunggu berhari-hari macam bank lain. Korang juga boleh track status duit korang kat app atau website diorang.
  • Wise ni selamat. Wise ni regulated oleh authorities macam FCA (Financial Conduct Authority) dan ASIC (Australian Securities and Investments Commission). Korang boleh yakin yang duit korang selamat dengan Wise, dan tak ada risiko kena scam atau fraud.
  • Wise ni mudah. Korang boleh buka akaun Wise dengan mudah, dan urus duit korang dengan senang. Korang tak perlu isi borang panjang-panjang, atau pergi ke cawangan bank. Korang boleh buat semua benda kat phone atau laptop korang je.

So, tu la pasal Wise. Wise ni memang best gila, sebab korang boleh buka bank kat negara luar secara digital, dan urus duit korang dengan mudah dan selamat.

Korang boleh buka dari mana-mana negara yang Wise support, dan dapat no akaun, alamat, currency, dan lain-lain details yang korang perlukan.

Kalau korang nak tahu lebih lanjut pasal Wise, korang boleh pergi ke website diorang atau baca review-review dari orang yang dah guna Wise. Selamat mencuba! 

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Subscribe Web Hackers

Isi form, confirmkan email korang & korang confirm jadi subscriber kami. 

Related Article..