Nak labur emas, tapi tak tahu kat mana? Jom aku tunjuk

Emas adalah salah satu aset yang paling berharga di dunia, dan ia boleh membantu korang melindungi kekayaan korang dari kesan inflasi.

Emas juga boleh memberi pulangan yang lumayan dalam jangka masa panjang, jika korang tahu macam mana nak melabur dengan betul.

Tapi, kat mana nak labur emas? Apa platform yang ada untuk kita melabur emas di Malaysia? Jangan risau, aku ada jawapannya untuk korang.

Dalam artikel ni, aku akan tunjuk korang beberapa platform yang ada untuk korang melabur emas, dan apa kelebihan dan kekurangan masing-masing.

Jadi, jom lihat satu per satu.

Photo by rc.xyz NFT gallery on Unsplash

1. Emas fizikal

Emas fizikal adalah bentuk pelaburan emas yang paling tradisional dan mudah. Makna kata lain, korang beli je sendiri emas tu, lepas tu simpan kat rumah. Simple.

Korang boleh beli emas ni kat kedai emas atau kat Shopee. Just beli emas dalam bentuk jongkong, syiling, dinar, atau barangan kemas.

Kemudian, korang simpan emas tu di tempat yang selamat, contoh macam peti besi, dekat bank, atau kat mana mana yang korang rasa selamat.

Bila korang nak jual balik emas tu, korang boleh bawa kat mana mana kedai emas, lepas tu dapatkan harga semasa.

Kelebihan emas fizikal

  • Korang boleh pegang, rasa, dan lihat emas korang sendiri. Ini memberi korang rasa puas dan yakin dengan pelaburan korang.
  • Korang boleh guna emas korang sebagai cenderahati, hadiah, atau hantaran. Ini menambah nilai sentimental dan estetik emas korang.
  • Korang boleh jual balik emas korang bila-bila masa, tanpa perlu risau pasal akaun, transaksi, atau caj. Ini memberi korang fleksibiliti dan kemudahan dalam pelaburan korang.

Kekurangan emas fizikal

  • Korang kena bayar GST 6% bila beli emas fizikal. Ini menambah kos pelaburan korang, dan mengurangkan pulangan korang.
  • Korang kena jaga keselamatan emas korang sendiri. Ini menimbulkan risiko kecurian, kebakaran, atau kehilangan. Jika korang simpan emas korang di bank atau syarikat penyimpanan emas, korang kena bayar caj penyimpanan yang boleh tinggi.
  • Korang kena tanggung susut nilai emas korang bila jual balik. Ini bermakna korang akan dapat harga yang lebih rendah daripada harga beli korang. Susut nilai emas bergantung kepada jenis, berat, dan ketulenan emas korang.

2. Akaun pelaburan emas bank (Gold Investment Account)

Akaun pelaburan emas bank adalah bentuk pelaburan emas yang tidak melibatkan emas fizikal.

Korang cuma perlu buka akaun pelaburan emas dengan bank yang menawarkan perkhidmatan ini, antaranya adalah Maybank, CIMB, Public Bank, atau UOB.

Kemudian, korang boleh beli dan jual emas menerusi akaun korang, dengan menggunakan online banking, ATM, atau kaunter bank.

Emas yang korang beli ni dalam bentuk digital, dan disokong dengan emas fizikal yang disimpan bank.

Kelebihan akaun pelaburan emas bank

  • Korang tidak perlu bayar GST 6% bila beli emas menerusi akaun pelaburan emas bank. Ini menjimatkan kos pelaburan korang, dan meningkatkan pulangan korang.
  • Korang tidak perlu risau pasal keselamatan emas korang, sebab emas korang disimpan oleh bank. Ini mengelakkan risiko kecurian, kebakaran, atau kehilangan. Korang juga tidak perlu bayar caj penyimpanan, sebab emas korang adalah dalam bentuk digital.
  • Korang boleh beli dan jual emas korang dengan mudah dan cepat, menerusi online banking, ATM, atau kaunter bank. Ini memberi korang kawalan dan akses yang tinggi terhadap pelaburan korang.

Kekurangan akaun pelaburan emas bank

  • Korang tidak boleh pegang, rasa, dan lihat emas korang sendiri. Ini mungkin mengurangkan rasa puas dan yakin dengan pelaburan korang.
  • Korang tidak boleh guna emas korang sebagai cenderahati, hadiah, atau hantaran. Ini mengehadkan nilai sentimental dan estetik emas korang.
  • Korang kena tanggung caj transaksi bila beli dan jual emas korang. Ini menambah kos pelaburan korang, dan mengurangkan pulangan korang.

3. Melalui platform Public Gold

Public Gold adalah syarikat emas yang menawarkan pelbagai produk dan perkhidmatan berkaitan emas, macam jongkong, syiling, dinar, barangan kemas, dan buyback.

Korang boleh beli dan jual emas melalui app Public Gold, dengan menggunakan online banking, debit card, atau credit card.

Emas yang korang beli ni berkualiti tinggi, 999.9/24k, dan disahkan oleh London Bullion Metal Association.

Emas korang juga disimpan dalam peti besi yang selamat, dan korang boleh menukar emas digital korang kepada emas fizikal setiap kali korang ada 1g emas. Mantap kan?

Kelebihan melalui platform Public Gold

  • Korang boleh melabur dalam emas dengan modal yang rendah. Korang boleh beli emas serendah 0.1g, yang bersamaan dengan RM20 je. Korang juga boleh beli emas secara ansuran, dengan bayar 10% deposit dulu, dan bayar baki dalam tempoh 6 bulan. Korang juga boleh jual emas korang bila-bila masa, tanpa perlu bayar sebarang caj atau komisen.
  • Korang boleh monitor prestasi emas korang menerusi platform Public Gold. Korang boleh lihat harga semasa emas, jumlah emas yang korang ada, dan nilai emas korang dalam ringgit. Korang juga boleh dapatkan maklumat terkini pasal pasaran emas, dan tips pelaburan emas dari pakar Public Gold.

Kekurangan melalui platform Public Gold

  • Korang kena bayar GST 6% bila tukar emas digital korang kepada emas fizikal. Ini menambah kos pelaburan korang, dan mengurangkan pulangan korang.
  • Korang kena bayar caj penghantaran bila minta Public Gold hantar emas fizikal korang ke alamat korang. Ini menambah kos pelaburan korang, dan mengurangkan pulangan korang.
  • Korang kena tanggung risiko pasal keselamatan emas fizikal korang bila ambil atau terima emas korang. Ini menimbulkan risiko kecurian, kebakaran, atau kehilangan. Jika korang simpan emas korang di bank atau syarikat penyimpanan emas, korang kena bayar caj penyimpanan yang boleh tinggi.

Kalau korang nak tahu lebih lanjut pasal Public Gold, korang boleh lawat website mereka di sini, atau download app mereka dari Google Play Store atau Apple App Store.

Public Gold juga ada banyak cawangan di seluruh Malaysia, jadi korang boleh pergi ke mana-mana yang paling dekat dengan korang.

Public Gold juga ada program loyaliti, bonus, dan ganjaran untuk pelanggan mereka, jadi korang boleh dapat lebih faedah dari pelaburan emas korang.

4. Melalui platform Bursa Gold Dinar

Bursa Gold Dinar adalah platform pelaburan emas secara online yang diperkenalkan oleh Bursa Malaysia. Sapa je yang tak kenal dengan Bursa Malaysia kan? BGD ni membolehkan korang membeli, menjual, menyimpan dan melabur dalam emas fizikal melalu app mudah alih.

Emas yang korang beli confirm berkualiti tinggi, 999.9/24k, dan disahkan oleh London Bullion Metal Association.

Emas korang juga disimpan dalam peti besi yang selamat, dan korang boleh tukar emas digital korang kepada syiling emas dinar fizikal setiap kali korang ada 4.25g emas. Pergh. Kaya.

Kelebihan melalui platform Bursa Gold Dinar

  • Bursa Gold Dinar dioperasikan oleh Bursa Malaysia Digital Sdn Bhd, anak syarikat milik penuh Bursa Malaysia Berhad, yang merupakan syarikat tersenarai di Bursa Malaysia dan diawasi oleh Suruhanjaya Sekuriti Malaysia. Ini bermakna Bursa Gold Dinar mematuhi peraturan dan piawaian yang ketat dalam menjalankan perniagaan emas.
  • Bursa Gold Dinar adalah platform dagangan emas patuh Syariah, yang bermakna ia mematuhi prinsip-prinsip Islam dalam transaksi emas. Ini sesuai untuk korang yang mementingkan nilai-nilai agama dalam pelaburan korang.
  • Bursa Gold Dinar menawarkan kemudahan digital yang fleksibel untuk korang melabur dalam emas. Korang boleh membeli dan menjual emas bila-bila masa, di mana-mana sahaja, dengan harga yang telus dan kompetitif. Korang juga boleh monitor prestasi emas korang menerusi app, dan dapatkan maklumat terkini pasal pasaran emas.

Kekurangan melalui platform Bursa Gold Dinar

  • Korang kena bayar GST 6% bila tukar emas digital korang kepada emas fizikal. Ini menambah kos pelaburan korang, dan mengurangkan pulangan korang.
  • Korang kena bayar caj penghantaran bila minta Bursa Gold Dinar hantar emas fizikal korang ke alamat korang. Ini menambah kos pelaburan korang, dan mengurangkan pulangan korang.
  • Korang kena tanggung risiko pasal keselamatan emas fizikal korang bila ambil atau terima emas korang. Ini menimbulkan risiko kecurian, kebakaran, atau kehilangan. Jika korang simpan emas korang di bank atau syarikat penyimpanan emas, korang kena bayar caj penyimpanan yang boleh tinggi.

Kalau korang nak tahu lebih lanjut pasal Bursa Gold Dinar, korang boleh tengok website mereka di sini, atau download je terus app mereka dari Google Play Store atau Apple App Store.

Bursa Gold Dinar juga ada program loyaliti, bonus, dan ganjaran untuk pelanggan mereka, jadi korang boleh dapat lebih faedah dari pelaburan emas korang.

So jom la melabur. Masa itu emas!

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Subscribe Web Hackers

Isi form, confirmkan email korang & korang confirm jadi subscriber kami. 

Related Article..