Apa itu pelaburan? - Jom study

Pelaburan ni macam korang simpan duit dalam bentuk lain yang boleh bagi korang untung lagi banyak. Contohnya, korang beli saham, emas, hartanah, atau bisnes.

Bila korang melabur, korang macam jadi rakan kongsi dengan orang yang ada bisnes tu.

Korang bagi modal, dia bagi pulangan. Kalau bisnes tu maju, korang pun dapat untung. Kalau bisnes tu jatuh, korang pun rugi. Tu namanya pelaburan.

Photo by Firmbee.com on Unsplash

Kenapa korang kena melabur?

Pelaburan ni ada banyak kebaikan, antaranya:

  • Lindung nilai terhadap inflasi: Inflasi ni bila harga barang naik, tapi nilai duit turun. Kalau korang simpan duit dalam bank je, lama-lama duit tu tak cukup nak beli barang. Tapi, kalau korang pelabur, korang boleh pastikan duit korang tak terjejas oleh inflasi, malah boleh lebih dari inflasi dengan pulangan pelaburan yang tinggi.
  • Menyediakan pendapatan pasif: Pendapatan pasif ni bila korang dapat duit tanpa perlu kerja keras. Contohnya, korang dapat dividen, faedah, sewa, royalti dan sebagainya. Dengan pendapatan pasif, korang boleh tambah sumber duit korang dan kurangkan beban kewangan korang.
  • Mengeksploitasi kuasa faedah yang dikompaun: Faedah yang dikompaun ni bila korang dapat faedah daripada faedah yang dah dapat sebelum ni. Kalau korang pelabur dalam tempoh yang panjang, korang boleh nikmati kesan kuasa faedah yang dikompaun, yang boleh buat duit korang bertambah banyak.

Pelaburan ni juga ada beberapa keburukan, antaranya:

  • Risiko kerugian: Risiko ni bila korang ada kemungkinan untuk rugi daripada pelaburan. Risiko pelaburan ni boleh jadi sebab banyak benda, macam pasaran tak stabil, politik tak tentu, undang-undang berubah, penipuan, syarikat gagal dan sebagainya. Risiko pelaburan ni boleh kurangkan dengan buat research, diversifikasi dan pengurusan risiko yang baik.
  • Kos dan caj: Kos dan caj ni bila korang kena bayar orang lain yang terlibat dalam pelaburan, macam bank, broker, pengurus dana, ejen dan sebagainya. Kos dan caj ni boleh potong pulangan pelaburan korang, terutamanya kalau korang pelabur dalam jumlah yang kecil atau dalam tempoh yang pendek.
  • Kesukaran dan masa: Kesukaran dan masa ni bila korang kena hadapi cabaran sebagai pelabur, terutamanya yang baru atau tak berpengalaman. Pelaburan ni perlukan ilmu, kajian, analisis, strategi, dan disiplin. Pelaburan ni juga perlukan masa, sebab tak semua pelaburan boleh bagi pulangan segera. Ada yang kena tunggu tahun atau dekad.

Bagaimana korang boleh melabur?

Pelaburan ni ada banyak jenis, macam:

  • Pelaburan dalam bank: Pelaburan dalam bank ni bila korang simpan duit dalam akaun simpanan, akaun semasa, deposit tetap, atau sijil simpanan. Pelaburan ni selamat, sebab dijamin oleh kerajaan. Tapi, pulangan pelaburan ni rendah, sebab faedah yang diberi oleh bank pun rendah.
  • Pelaburan dalam ASB: Pelaburan dalam ASB ni bila korang simpan duit dalam Amanah Saham Bumiputera, yang diuruskan oleh Permodalan Nasional Berhad. Pelaburan ni khas untuk orang Melayu dan Bumiputera. Pelaburan ni juga selamat, sebab dijamin oleh kerajaan. Pulangan pelaburan ni sederhana, sebab dividen yang diberi oleh ASB pun sederhana.
  • Pelaburan dalam emas: Pelaburan dalam emas ni bila korang beli emas dalam bentuk jongkong, syiling, perhiasan, atau akaun emas. Pelaburan ni stabil, sebab harga emas jarang turun. Tapi, pulangan pelaburan ni lambat, sebab harga emas naik perlahan-lahan. Pelaburan ni juga ada kos penyimpanan dan pengangkutan yang tinggi.
  • Pelaburan dalam saham: Pelaburan dalam saham ni bila korang beli bahagian kepemilikan dalam syarikat yang tersenarai di Bursa Malaysia. Pelaburan ni berisiko, sebab harga saham boleh naik dan turun dengan cepat. Tapi, pulangan pelaburan ni tinggi, sebab korang boleh dapat untung jual beli saham atau dividen daripada syarikat. Pelaburan ni perlukan pengetahuan dan pengalaman yang luas tentang pasaran saham.
  • Pelaburan dalam unit amanah: Pelaburan dalam unit amanah ni bila korang beli unit dalam dana yang diuruskan oleh pengurus dana profesional. Pelaburan ni mudah, sebab korang tak perlu buat apa-apa, cuma bayar yuran pengurusan dan tunggu pulangan. Tapi, pulangan pelaburan ni bergantung pada prestasi pengurus dana dan jenis dana yang dipilih. Pelaburan ni juga ada kos dan caj yang tinggi.

Tips dan nasihat untuk pelabur

Pelaburan ni bukan sesuatu yang boleh main-main, sebab ia melibatkan duit yang susah payah korang cari.

Jadi, sebelum korang melabur, korang kena pastikan beberapa perkara, macam:

  • Kenalpasti matlamat kewangan korang: Matlamat kewangan ni bila korang ada tujuan yang jelas untuk pelaburan korang, macam nak beli rumah, nak kahwin, nak bersara, atau nak travel. Matlamat kewangan ni akan menentukan jenis, tempoh, dan jumlah pelaburan yang sesuai untuk korang.
  • Tentukan profil risiko korang: Profil risiko ni bila korang tahu tahap keselesaan korang untuk menghadapi risiko pelaburan. Profil risiko ni akan menentukan jenis, tempoh, dan jumlah pelaburan yang sesuai untuk korang. Ada tiga jenis profil risiko, iaitu konservatif, sederhana, dan agresif.
  • Buat penyelidikan dan kajian: Penyelidikan dan kajian ni bila korang cari maklumat dan data tentang pelaburan yang korang nak buat, macam sejarah, prestasi, prospek, risiko, kos, dan caj. Penyelidikan dan kajian ni akan membantu korang membuat keputusan yang bijak dan berasaskan fakta, bukan emosi atau spekulasi.
  • Diversifikasi pelaburan korang: Diversifikasi pelaburan ni bila korang campur pelbagai jenis pelaburan dalam portfolio korang, macam saham, emas, hartanah, dan unit amanah. Diversifikasi pelaburan ni akan mengurangkan risiko korang, sebab kalau satu pelaburan rugi, yang lain boleh cover. Diversifikasi pelaburan ni juga akan meningkatkan peluang korang untuk dapat pulangan yang tinggi, sebab korang boleh manfaatkan peluang yang ada dalam pasaran yang berbeza.
  • Elakkan skim pelaburan haram atau scam: Skim pelaburan haram atau scam ni bila korang kena tipu oleh orang yang nak ambil duit korang dengan janji pulangan yang tinggi dan cepat. Skim pelaburan haram atau scam ni biasanya tak ada lesen, tak ada rekod, tak ada transparansi, dan tak ada logik. Skim pelaburan haram atau scam ni boleh jadi dalam apa-apa bentuk, macam MLM, forex, kripto, atau Telegram. Jadi, korang kena berhati-hati dan jangan mudah terpedaya dengan rayuan atau testimoni

Cara nak kenal pasti scam pelaburan

Scam pelaburan ni bila korang kena tipu oleh orang yang nak ambil duit korang dengan janji pulangan yang tinggi dan cepat.

Scam pelaburan ni boleh jadi dalam apa-apa bentuk, macam MLM, forex, kripto, atau Telegram.

Jadi, korang kena berhati-hati dan jangan mudah terpedaya dengan rayuan atau testimoni yang kononnya dari pelanggan-pelanggan lain. 

Aku ada cari beberapa cara untuk korang kenal pasti scam pelaburan, yang aku dapat dari web. Ini dia:

  • Tengok sama ada syarikat tu ada lesen dari Bank Negara Malaysia (BNM) atau Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) untuk terima deposit atau uruskan dana daripada orang ramai. Kalau tak ada, maknanya syarikat tu tak sah dan tak boleh dipercayai. Korang boleh semak senarai syarikat yang ada lesen atau yang diharamkan di laman web BNM atau SC.
  • Tengok sama ada pulangan yang dijanjikan tu masuk akal atau tidak. Kalau pulangan tu terlalu tinggi, macam 10% sebulan atau 50% setahun, korang kena waspada. Sebab, pelaburan yang sah dan selamat biasanya tak akan bagi pulangan yang lebih dari 10% setahun. Kalau pulangan tu terlalu cepat, macam sehari atau seminggu, korang pun kena hati-hati. Sebab, pelaburan yang sah dan selamat biasanya memerlukan masa yang panjang, macam tahun atau dekad.
  • Tengok sama ada syarikat tu ada rekod, transparansi, dan logik atau tidak. Kalau syarikat tu tak ada rekod prestasi, akaun bank, laporan kewangan, atau penasihat profesional, korang kena curiga. Sebab, pelaburan yang sah dan selamat biasanya akan tunjuk bukti dan data yang boleh disemak dan disahkan. Kalau syarikat tu tak ada transparansi, macam tak bagi tahu korang macam mana duit korang diuruskan, di mana duit korang dilaburkan, atau siapa orang di sebalik syarikat tu, korang kena ragu-ragu. Sebab, pelaburan yang sah dan selamat biasanya akan bagi tahu korang semua maklumat yang penting dan relevan. Kalau syarikat tu tak ada logik, macam tak bagi tahu korang apa yang menjadi sumber pulangan, apa yang menjadi risiko, atau apa yang menjadi strategi, korang kena tanya-tanya. Sebab, pelaburan yang sah dan selamat biasanya akan ada asas dan hujah yang kukuh dan masuk akal.
  • Tengok sama ada syarikat tu ada kos dan caj yang wajar atau tidak. Kalau syarikat tu minta korang bayar yuran pendaftaran, yuran pengurusan, yuran penalti, atau yuran lain yang tak masuk akal, korang kena berfikir dua kali. Sebab, pelaburan yang sah dan selamat biasanya tak akan kenakan kos dan caj yang tinggi atau tak munasabah. Kalau syarikat tu minta korang tambah modal, tambah ahli, tambah akaun, atau tambah apa-apa yang boleh bagi korang lebih untung, korang kena berhati-hati. Sebab, pelaburan yang sah dan selamat biasanya tak akan paksa atau desak korang untuk buat apa-apa yang tak perlu atau tak selesa.
Photo by Joshua Mayo on Unsplash

Platform pelaburan yang sah dan boleh dipercayai

Kalau korang nak pelabur, korang kena pastikan korang pilih platform pelaburan yang sah dan boleh dipercayai.

Platform pelaburan ni macam tempat atau medium yang korang guna untuk melabur duit korang dalam pelbagai jenis pelaburan, macam saham, emas, unit amanah, atau aset digital. 

Aku ada cari beberapa platform pelaburan yang sah dan boleh dipercayai, yang aku dapat dari. Ini dia:

  • Bursa saham: Bursa saham ni macam pasaran yang korang boleh beli dan jual saham syarikat yang tersenarai di Bursa Malaysia. Platform pelaburan yang sah dan boleh dipercayai untuk bursa saham ni macam MIDF Invest, Affin Hwang, dan Rakuten Trade. Korang kena buka akaun dengan broker yang ada lesen dari SC, dan korang boleh trade saham secara online atau offline. Korang boleh dapat untung dari capital gain atau dividen, tapi korang kena tahu pasaran saham ni berisiko dan berubah-ubah.
  • Emas: Emas ni macam aset yang korang boleh beli dan simpan dalam bentuk fizikal atau digital. Platform pelaburan yang sah dan boleh dipercayai untuk emas ni macam Public Gold, HelloGold, dan eToro. Korang boleh beli emas dengan harga semasa, dan korang boleh jual emas bila-bila masa. Korang boleh dapat untung dari kenaikan harga emas, tapi korang kena tahu emas ni ada kos penyimpanan dan pengangkutan yang tinggi.
  • Pelaburan dengan Bank: Bank ni macam institusi yang korang boleh simpan atau melabur duit korang dalam bentuk akaun simpanan, deposit tetap, atau sijil simpanan. Platform pelaburan yang sah dan boleh dipercayai untuk bank ni macam Maybank, CIMB, dan RHB. Korang boleh dapat faedah dari bank, yang dijamin oleh kerajaan. Korang boleh dapat untung dari faedah yang tetap atau berubah-ubah, tapi korang kena tahu bank ni ada kos dan caj yang boleh potong pulangan korang.
  • Amanah saham: Amanah saham ni macam dana yang diuruskan oleh syarikat yang ada lesen dari SC, macam PNB, ASNB, atau Tabung Haji. Platform pelaburan yang sah dan boleh dipercayai untuk amanah saham ni macam myASNB, myTH, dan BEST Invest. Korang boleh beli unit dalam dana yang sesuai dengan profil risiko korang, dan korang boleh dapat dividen atau bonus dari syarikat. Korang boleh dapat untung dari dividen atau bonus yang sederhana atau tinggi, tapi korang kena tahu amanah saham ni ada risiko yang bergantung pada prestasi dana.
  • Aset digital: Aset digital ni macam mata wang kripto yang korang boleh beli dan jual dalam bentuk digital. Platform pelaburan yang sah dan boleh dipercayai untuk aset digital ni macam Luno, SINEGY, dan Tokenize. Korang kena buka akaun dengan platform yang ada lesen dari SC, dan korang boleh trade aset digital secara online. Korang boleh dapat untung dari kenaikan harga aset digital, tapi korang kena tahu aset digital ni sangat berisiko dan tidak stabil.

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Subscribe Web Hackers

Isi form, confirmkan email korang & korang confirm jadi subscriber kami. 

Related Article..