Tak ada pelaburan yang untung dalam masa yang singkat

Korang pernah dengar tak pasal pelaburan yang kononnya boleh buat korang kaya raya dalam sekejap je? Pelaburan yang kononnya untung gila-gila dengan risiko ciput je?

Kalau korang pernah terima offer macam ni, jaga-jaga. Sebab majoriti adalah scam. Pernah tengok iklan labur RM300 dapat RM10,000 dalam masa 3 jam? Benda ni semua tak wujud kot. Pelaburan bukan macam tu.

Macam mana scam pelaburan tu?

Scam pelaburan ni satu jenis scam kewangan yang menipu orang ramai dengan menawarkan peluang pelaburan yang sebenarnya tak wujud, tak sah, atau tak masuk akal.

Mereka guna teknik macam skim piramidskim ponzi, atau skim pump and dump untuk ambil duit korang dengan alasan pelaburan.

Padahal, duit korang tu diorang guna untuk bayar orang lain yang join awal, atau untuk kaut keuntungan sendiri. Bila dah tak cukup duit untuk bayar balik, diorang akan lari atau tutup operasi.

Photo by Mathieu Stern on Unsplash

Macam mana nak kenal scam pelaburan?

Scam pelaburan ni biasanya ada ciri-ciri macam ni:

  • Menjanjikan pulangan yang tinggi melebihi kadar pasaran, dalam masa yang singkat. Contohnya, untung 50% dalam sebulan, atau 1000% dalam setahun.
  • Menyatakan bahawa pelaburan tu mempunyai risiko yang rendah atau tiada risiko langsung. Contohnya, dijamin oleh kerajaan, atau diinsuranskan oleh syarikat tertentu.
  • Menyuruh korang melabur segera tanpa memberi masa untuk buat penyelidikan atau konsultasi. Contohnya, kata ada promosi istimewa, atau tempat terhad, atau masa terakhir.
  • Menyembunyikan maklumat penting tentang pelaburan tu, macam siapa yang uruskan, macam mana duit korang diuruskan, atau apa yang diorang pelaburkan. Contohnya, kata pelaburan tu rahsia, atau tak boleh dedah, atau tak perlu tahu.

Pelaburan sebenar ni macam mana?

Pelaburan sebenar ni berbeza dengan scam pelaburan. Pelaburan sebenar ni ada beberapa ciri-ciri macam ni:

  • Menyediakan maklumat yang jelas dan lengkap tentang pelaburan tu, macam siapa yang uruskan, macam mana duit korang diuruskan, atau apa yang diorang pelaburkan. Contohnya, ada lesen, sijil, atau dokumen rasmi yang boleh disemak.
  • Menyelaras pulangan dengan risiko, dalam masa yang munasabah. Contohnya, untung 5% dalam sebulan, atau 10% dalam setahun, dengan risiko yang sederhana atau tinggi.
  • Memberi masa dan ruang untuk korang buat penyelidikan atau konsultasi sebelum melabur. Contohnya, ada sesi taklimat, bengkel, atau webinar yang boleh korang sertai.
  • Menyokong pelaburan tu dengan aset, produk, atau perkhidmatan yang nyata dan bernilai. Contohnya, ada hartanah, saham, atau emas yang boleh dijual atau ditukar.

Apa yang korang boleh buat?

Kalau korang nak melabur, jangan terpedaya dengan scam pelaburan. Buatlah penyelidikan yang teliti dan berhati-hati sebelum melabur.

Jangan mudah percaya dengan janji-janji manis atau tekanan-tekanan secara halus.

Jangan malu untuk bertanya atau minta nasihat dari orang yang pakar atau berpengalaman. Dan jangan lupa, pelaburan yang sebenar tu memerlukan masa, usaha, dan ilmu. Takde pelaburan yang untung dalam masa yang singkat.

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Subscribe Web Hackers

Isi form, confirmkan email korang & korang confirm jadi subscriber kami. 

Related Article..