Perbezaan savings account dan current account - Jom study

Korang mesti pernah dengar pasal savings account dan current account, kan? Tapi korang tahu tak apa beza dia? Apa kelebihan dan kekurangan masing-masing?

Bila masa korang patut guna savings account, dan bila masa korang patut guna current account? Jangan risau, aku akan terangkan semua kat sini.

Savings Account

Savings account ni, macam nama dia, untuk korang simpan duit.

Biasanya, korang akan guna savings account untuk terima gaji, simpan duit raya, atau simpan duit untuk beli barang yang korang nak.

Savings account ni ada banyak kelebihan, antaranya:

  • Interest. Bila korang simpan duit dalam savings account, bank akan bayar korang interest. Interest ni macam bonus yang bank bagi kat korang sebab korang simpan duit dengan dia. Interest ni akan kira berdasarkan baki duit yang korang ada dalam akaun. Maknanya, lagi banyak duit korang simpan, lagi banyak interest korang dapat. Interest ni biasanya akan masuk dalam akaun korang setiap bulan atau setahun sekali, bergantung pada bank yang korang pilih.
  • ATM card. Bila korang buka savings account, bank akan bagi korang ATM card. ATM card ni boleh korang guna untuk withdraw duit dari mesin ATM, atau bayar barang kat kedai yang ada mesin debit. ATM card ni sangat convenient sebab korang tak perlu bawa banyak cash, dan korang boleh akses duit korang bila-bila masa.
  • Online banking. Savings account ni juga boleh korang link dengan online banking. Online banking ni boleh korang guna untuk transfer duit ke akaun lain, bayar bil, top up kredit, atau beli barang online. Online banking ni sangat mudah dan cepat, sebab korang boleh buat semua ni dari phone atau laptop korang.

Tapi, savings account ni juga ada kekurangan, antaranya:

  • Limit transaksi. Savings account ni ada limit transaksi, maksudnya korang tak boleh buat transaksi yang terlalu banyak atau terlalu besar dalam satu masa. Contohnya, kalau korang nak withdraw duit lebih dari RM10,000, korang kena pergi kaunter bank, tak boleh guna ATM. Atau kalau korang nak transfer duit lebih dari RM5,000, korang kena guna TAC number, tak boleh guna password je. Limit transaksi ni ada sebab bank nak elakkan aktiviti yang mencurigakan, macam money laundering atau fraud.
  • Freeze akaun. Kalau korang buat transaksi yang terlalu banyak atau terlalu besar dalam savings account korang, bank mungkin akan freeze akaun korang. Freeze akaun ni maksudnya korang tak boleh guna duit dalam akaun tu, sampai korang pergi bank dan explain dari mana datangnya duit tu. Bank akan buat macam ni sebab dia nak pastikan duit tu halal, bukan hasil dari jenayah atau penipuan. Kalau korang tak boleh explain, bank mungkin akan report kat pihak berkuasa.
Perbezaan savings account dan current account - Jom study

Current Account

Current account ni, macam nama dia, untuk korang buat urusan niaga. Biasanya, korang akan guna current account untuk bisnes, atau untuk urusan yang memerlukan transaksi yang banyak dan besar.

Current account ni ada banyak kelebihan, antaranya:

  • Tiada limit transaksi. Current account ni tak ada limit transaksi, maksudnya korang boleh buat transaksi yang banyak dan besar tanpa masalah. Contohnya, kalau korang nak withdraw duit RM100,000, korang boleh je guna ATM. Atau kalau korang nak transfer duit RM50,000, korang boleh je guna online banking. Current account ni sesuai untuk korang yang berniaga, sebab korang boleh handle cash flow korang dengan mudah dan cepat.
  • Cheque book. Bila korang buka current account, bank akan bagi korang cheque book. Cheque book ni boleh korang guna untuk bayar orang dengan cheque, atau terima bayaran dengan cheque. Cheque ni macam slip kertas yang ada nama, nombor akaun, dan jumlah duit yang korang nak bayar atau terima. Cheque ni sesuai untuk korang yang buat urusan dengan syarikat atau individu yang tak ada online banking, atau yang nak buat bayaran yang besar.
  • Overdraft. Current account ni juga boleh korang apply untuk overdraft. Overdraft ni macam pinjaman yang bank bagi kat korang, yang korang boleh guna bila-bila masa. Overdraft ni bergantung pada kelayakan korang, dan bank akan charge interest pada baki overdraft yang korang guna. Overdraft ni sesuai untuk korang yang nak ada backup duit, atau yang nak ada modal tambahan untuk bisnes.
  • ATM Card. Current account ni juga ada sediakan ATM Card, macam savings account. Bank card ni boleh korang guna untuk withdraw duit atau bayar barang, sama macam ATM card savings.

Tapi, current account ni juga ada kekurangan, antaranya:

  • Tiada interest. Bila korang simpan duit dalam current account, bank tak akan bayar korang interest. Sebaliknya, bank akan charge korang service fee. Service fee ni macam bayaran yang bank ambil dari korang sebab korang guna current account. Service fee ni akan kira berdasarkan baki duit yang korang ada dalam akaun. Maknanya, lagi kurang duit korang simpan, lagi tinggi service fee korang kena bayar. Service fee ni biasanya akan tolak dari akaun korang setiap bulan atau setahun sekali, bergantung pada bank yang korang pilih.
  • SSM. Bila korang nak buka current account, bank akan minta korang tunjuk SSM. SSM ni macam sijil yang menyatakan jenis perniagaan yang korang jalankan. SSM ni penting sebab bank nak pastikan korang buat bisnes yang sah, bukan yang haram atau melanggar undang-undang. Kalau korang tak ada SSM, korang tak boleh buka current account.

Kesimpulan

Jadi, apa perbezaan savings account dengan current account? Secara ringkasnya, savings account ni untuk korang simpan duit dan dapat interest, tapi ada limit transaksi.

Current account ni untuk korang buat urusan niaga dan tiada limit transaksi, tapi tak dapat interest dan kena ada SSM. Korang patut pilih akaun yang sesuai dengan keperluan dan kemampuan korang.

Kalau korang nak simpan duit untuk jangka masa panjang, atau nak guna duit untuk kegunaan peribadi, korang boleh pilih savings account.

Kalau korang nak buat bisnes, atau nak guna duit untuk kegunaan profesional, korang boleh pilih current account.

Harap artikel ni dapat membantu korang faham lebih lanjut pasal perbezaan savings account dengan current account.

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Subscribe Web Hackers

Isi form, confirmkan email korang & korang confirm jadi subscriber kami. 

Related Article..