Persiapan sebelum menjadi seorang Hacker

Kenapa korang nak jadi hacker?

Hacking ni bukan benda yang boleh belajar dalam sehari dua.

Korang kena ada minat dan semangat yang tinggi untuk explore dan experiment dengan pelbagai teknologi dan sistem.

Korang juga kena ada attitude yang positive dan ethical, yang tak mudah putus asa atau menyerah, dan yang hormat hak dan privasi orang lain.

Apa yang korang perlukan untuk jadi hacker?

Ok, lepas korang dah tahu kenapa korang nak jadi hacker, korang kena tahu apa yang korang perlukan untuk jadi hacker.

Korang kena ada duit lah, tak ada duit, memang korang tak boleh jadi hacker. Sebab korang perlukan duit untuk benda-benda macam ni:

  • VPN: VPN ni singkatan untuk Virtual Private Network.

    Dalam dunia hacking VPN adalah satu servis yang boleh protect identity korang atau protect data korang supaya tak dapat diserang oleh hacker lain.

    VPN ni boleh encrypt data korang dan hide IP address korang, supaya korang boleh surf internet dengan lebih selamat dan anonim.

    VPN ni penting sebab korang tak nak kantoi dengan ISP korang atau pihak berkuasa yang mungkin tak suka aktiviti hacking korang.

    VPN ni ada yang free dan ada yang berbayar.

    Tapi kalau korang nak yang berkualiti dan reliable, korang kena bayar lah. Harga VPN ni bergantung pada feature dan security yang ditawarkan. Biasanya dalam RM10-RM50 sebulan.
  • VPS: VPS ni singkatan untuk Virtual Private Server.

    Ia adalah satu server yang korang boleh sewa dari cloud provider macam AWS, Google Cloud, atau Azure. VPS ni boleh korang guna untuk run aplikasi atau script yang korang nak, tanpa perlu risau tentang hardware atau bandwidth korang.

    VPS ni boleh korang customize dengan OS dan software yang korang suka, macam Linux, Windows, atau Mac.

    VPS ni juga boleh korang guna untuk buat pentesting atau hacking pada target yang korang nak, asalkan korang ada permission dari owner target tu.

    VPS ni juga ada yang free dan ada yang berbayar. Tapi sama macam VPN, kalau korang nak yang bagus dan stabil, korang kena bayar lah.

    Harga VPS ni bergantung pada spec dan feature yang korang pilih. Biasanya dalam RM20-RM200 sebulan.
  • Hosting: Hosting ni adalah tempat korang simpan website korang.

    Kalau korang nak jadi hacker, korang kena ada website sendiri lah. Sebab website ni boleh korang guna untuk buat phishing, malware, atau social engineering.

    Website ni juga boleh korang guna untuk tunjuk portfolio atau skill korang kepada dunia. Hosting ni ada banyak jenis, macam shared hosting, dedicated hosting, atau cloud hosting. Hosting ni juga ada yang free dan ada yang berbayar.

    Tapi kalau korang nak yang cepat dan secure, korang kena bayar lah. Harga hosting ni bergantung pada jenis dan size yang korang nak. Biasanya dalam RM10-RM100 sebulan.
  • Domain: Domain ni adalah nama website korang.

    Macam bing.com, google.com, atau facebook.com. Domain ni penting sebab ia adalah identiti korang di internet. Domain ni juga boleh korang guna untuk buat brand atau reputation korang sebagai hacker.

    Domain ni ada yang free dan ada yang berbayar. Tapi kalau korang nak yang unik dan professional, korang kena bayar lah.

    Harga domain ni bergantung pada nama dan extension yang korang pilih. Biasanya dalam RM10-RM100 setahun.
  • Build website: Lepas korang dah ada hosting dan domain, korang kena build website korang lah. Website ni boleh korang design dengan HTML, CSS, atau JavaScript. Atau korang boleh guna CMS macam WordPress, Joomla, atau Drupal.

    Website ni kena korang buat cantik dan menarik, supaya orang akan tertarik untuk visit atau click. Website ni juga kena korang buat secure dan optimize, supaya tak mudah kena hack atau slow.

    Website ni boleh korang buat sendiri, atau korang boleh hire orang lain untuk buat. Tapi kalau korang nak jadi hacker, baik korang belajar buat sendiri lah. Sebab korang kena tahu asas dan teknik web development.

Belajar programming

Programming ni boleh korang guna untuk buat aplikasi, automate task, exploit vulnerability, atau reverse engineer software.

Programming ni ada banyak bahasa, macam Python, C, Java, Ruby, atau PHP. Tapi tak perlu korang belajar semua bahasa tu. Cukup korang master satu atau dua bahasa yang sesuai dengan tujuan korang.

Contohnya, kalau korang nak buat web hacking, korang boleh belajar PHP, JavaScript, atau SQL. Kalau korang nak buat network hacking, korang boleh belajar Python, C, atau Perl. Kalau korang nak buat malware hacking, korang boleh belajar C++, Assembly, atau Java.

Belajar programming ni bukan benda yang senang.

Korang kena banyak practice dan debug. Korang kena faham logic dan syntax. Korang kena explore dan experiment. Korang kena update dan improve. Korang kena rajin dan sabar.

Tapi jangan risau, korang tak perlu belajar sorang-sorang. Korang boleh cari sumber atau bahan yang boleh tolong korang belajar programming dengan lebih mudah dan cepat.

Macam buku, video, kursus, atau tutorial. Korang boleh cari online atau offline.

Korang boleh belajar sendiri atau dengan kawan. Yang penting, korang kena enjoy dan have fun!

Mengenali tools hacker

Tools hacker ni adalah software atau program yang boleh korang guna untuk buat hacking dengan lebih mudah dan efektif.

Tools hacker ni ada yang boleh korang download atau install, ada yang boleh korang run online atau offline.

Tools hacker ni ada yang free atau open source, ada yang berbayar atau proprietary. Tools hacker ni ada yang simple atau complex. Tools hacker ni ada yang general atau specific. Tools hacker ni ada yang legal atau illegal.

Tools hacker ni ada yang popular atau obscure. Tools hacker ni ada yang boleh korang trust atau not. Tools hacker ni ada yang boleh korang modify atau not.

Mengenali tools hacker ni adalah satu kelebihan untuk jadi hacker.

Korang kena tahu apa tools yang ada, apa fungsi dan kegunaan tools tu, macam mana nak guna tools tu, bila dan mana nak guna tools tu, dan apa kebaikan dan keburukan tools tu.

Korang kena tahu macam mana nak cari tools yang korang perlukan, macam mana nak update tools yang korang ada, macam mana nak troubleshoot tools yang korang guna, dan macam mana nak buat tools yang korang nak.

Korang kena tahu macam mana nak combine tools yang berbeza untuk buat hacking yang lebih power.

Antara tools hacker yang korang kena tahu adalah:

  • Nmap: Nmap ni adalah tool untuk buat network scanning atau mapping.

    Ia boleh korang guna untuk discover host atau device yang ada dalam satu network, check port atau service yang open atau close, detect OS atau version yang run, dan identify vulnerability atau weakness yang ada.

    Nmap ni boleh korang guna untuk buat reconnaissance atau information gathering sebelum korang buat hacking.

    Nmap ni adalah tool yang free, open source, dan cross-platform. Ia boleh korang run pada Linux, Windows, atau Mac.

    Nmap ni juga boleh korang integrate dengan tool lain macam Metasploit, Wireshark, atau Zenmap.
  • Metasploit: Metasploit ni adalah tool untuk buat penetration testing atau hacking.

    Ia boleh korang guna untuk exploit vulnerability atau weakness yang ada pada target, run payload atau code yang boleh compromise target, dan establish session atau connection yang boleh control target.

    Metasploit ni adalah tool yang free, open source, dan cross-platform. Ia boleh korang run pada Linux, Windows, atau Mac. Metasploit ni juga boleh korang customize dengan module atau script yang korang nak.
  • Wireshark: Wireshark ni adalah tool untuk buat network analysis atau monitoring.

    Ia boleh korang guna untuk capture packet atau data yang lalu lalang dalam satu network, filter packet atau data yang korang nak, dan analyze packet atau data yang korang dapat.

    Wireshark ni adalah tool yang free, open source, dan cross-platform. Ia boleh korang run pada Linux, Windows, atau Mac. Wireshark ni juga boleh korang use dengan tool lain macam Nmap, Tcpdump, atau Tshark.

Kena tahu guna Kali Linux

Kali Linux ni adalah OS yang special untuk hacker.

Kali Linux ni juga ada feature yang boleh korang guna untuk buat hacking dengan lebih stealthy dan secure. Macam encryption, anonymity, spoofing, dan sandboxing.

Kena tahu guna Kali Linux ni adalah satu keperluan untuk jadi hacker. Korang kena tahu macam mana nak install dan configure Kali Linux pada komputer atau laptop korang.

Korang kena tahu macam mana nak update dan upgrade Kali Linux dengan version yang terbaru dan terbaik. Korang kena tahu macam mana nak use dan manage tools yang ada dalam Kali Linux.

Korang kena tahu macam mana nak troubleshoot dan fix problem yang mungkin timbul bila korang guna Kali Linux.

Kena tahu tentang SQL Database

SQL Database ni adalah database yang guna SQL untuk store dan manipulate data. SQL ni adalah singkatan untuk Structured Query Language.

SQL ni satu bahasa yang boleh korang guna untuk buat query atau command pada database.

SQL Database ni ada banyak jenis, macam MySQL, PostgreSQL, Oracle, atau SQLite. SQL Database ni biasanya digunakan untuk simpan data yang berkaitan dengan website atau aplikasi.

Kena tahu tentang SQL Database ni adalah satu kelebihan untuk jadi hacker. Korang kena tahu macam mana nak buat connection atau access pada SQL Database yang korang nak.

Korang kena tahu macam mana nak buat query atau command pada SQL Database yang korang dapat. Korang kena tahu macam mana nak exploit vulnerability atau weakness yang ada pada SQL Database yang korang target.

Korang kena tahu macam mana nak extract atau dump data yang ada dalam SQL Database yang korang hack.

Kena tahu pasal bruteforce, phishing, dan social engineering

Teknik ni biasanya digunakan untuk dapatkan credential atau information yang penting dari target. Macam username, password, email, phone number, atau credit card.

  • Bruteforce: Bruteforce ni adalah teknik yang guna trial and error untuk dapatkan credential atau information yang korang nak. Korang guna tool atau script yang boleh generate atau guess kombinasi yang mungkin betul. Korang try semua kombinasi tu sampai korang dapat yang betul. Bruteforce ni boleh korang guna untuk crack password, PIN, atau encryption.
  • Phishing: Phishing ni adalah teknik yang guna fake website atau email untuk dapatkan credential atau information yang korang nak. Korang buat website atau email yang tiru yang original. Korang hantar website atau email tu kepada target. Korang harap target akan terpedaya dan masukkan credential atau information yang korang nak. Phishing ni boleh korang guna untuk dapatkan username, password, atau credit card.
  • Social engineering: Social engineering ni adalah teknik yang guna psychology atau manipulation untuk dapatkan credential atau information yang korang nak. Korang buat diri korang macam orang yang boleh dipercayai atau berkuasa. Korang contact target dengan phone, email, atau chat. Korang minta atau paksa target untuk bagi credential atau information yang korang nak. Social engineering ni boleh korang guna untuk dapatkan email, phone number, atau security question.

Kena study pasal AI, cara gunakan AI untuk bantu korang jadi hacker

Ia adalah satu bidang yang study macam mana nak buat komputer atau machine yang boleh think dan learn macam manusia.

Kena study pasal AI ni adalah satu cabaran untuk jadi hacker.

Korang kena tahu macam mana nak buat model atau algorithm yang boleh learn dari data atau environment. Korang kena tahu macam mana nak train dan test model atau algorithm yang korang buat.

Korang kena tahu macam mana nak use dan improve model atau algorithm yang korang ada. Korang kena tahu macam mana nak integrate atau combine model atau algorithm yang berbeza untuk buat hacking yang lebih complex.

Cara gunakan AI untuk bantu korang jadi hacker adalah:

  • Untuk buat bruteforce: Korang boleh guna AI untuk generate atau guess kombinasi yang lebih tepat dan cepat.

    Korang boleh guna machine learning untuk analyze pattern atau behavior dari target. Korang boleh guna deep learning untuk buat neural network yang boleh crack password, PIN, atau encryption.
  • Untuk buat phishing: Korang boleh guna AI untuk buat website atau email yang lebih convincing dan realistic. Korang boleh guna computer vision untuk buat face swap atau deepfake.

    Korang boleh guna natural language processing untuk buat text generation atau sentiment analysis.
  • Untuk buat social engineering: Korang boleh guna AI untuk buat voice atau chat yang lebih natural dan persuasive.

    Korang boleh guna natural language processing untuk buat speech synthesis atau chatbot. Korang boleh guna reinforcement learning untuk buat agent yang boleh adapt atau optimize dari feedback.

Apa lagi yang korang nak tahu?

Aku harap korang dah dapat idea dan ilmu yang lebih advanced dan challenging untuk jadi hacker. Tapi jangan lupa, hacking ni bukan benda yang boleh korang main-main.

Korang kena ada etika dan tanggungjawab yang tinggi.

Korang kena guna skill korang untuk tujuan yang baik dan bermanfaat. Korang kena respect dan protect orang lain yang tak bersalah. Korang kena jaga diri dan data korang dari dihack oleh orang lain.

Kalau korang nak tahu lebih lanjut tentang hacking, korang boleh cari sumber atau bahan yang lain yang boleh tolong korang.

Macam website, forum, blog, podcast, atau buletin. Korang boleh join community atau group yang ada hacker lain yang boleh share atau guide korang.

Korang boleh ikut event atau contest yang ada cabaran atau misi hacking yang boleh test atau improve skill korang. Yang penting, korang kena keep learning dan keep hacking!

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Related Article..

Portal Hackers

Financial