Pinjaman peribadi dengan Ar Rajhi Bank

Korang nak pinjam duit tapi tak tahu kat mana nak cari? Nak cari yang halal, tak nak yang kena riba? Nak cari yang murah, tak nak interest cekik darah?

Nak cari yang cepat, tak nak tunggu lama-lama? Kalau macam tu, korang kena try Al Rajhi Bank Pembiayaan Peribadi-i. Korang boleh search melalui RinggitPlus selepas click link.

Pinjaman ni memang best, sebab ada banyak kelebihan yang korang boleh dapat, antaranya:

  • Kadar keuntungan yang rendah
  • Had pembiayaan yang tinggi
  • Tempoh bayaran balik yang fleksibel
  • Proses permohonan yang mudah dan pantas
  • Tiada cagaran atau penjamin diperlukan
  • Patuh syariah, tiada unsur riba atau gharar
Photo by micheile henderson on Unsplash

Kadar keuntungan yang rendah

Salah satu faktor yang paling penting bila nak pilih pinjaman peribadi ialah kadar keuntungan yang dikenakan.

Kalau kadar keuntungan tinggi, maknanya korang kena bayar lebih banyak balik. Kalau kadar keuntungan rendah, maknanya korang boleh jimat lebih banyak.

Al Rajhi Bank Pembiayaan Peribadi-i menawarkan kadar keuntungan yang rendah, bermula dari 4.99% setahun.

Kadar ni bergantung pada jumlah pembiayaan, tempoh bayaran balik, dan kelayakan korang. Tapi jangan risau, Al Rajhi Bank akan bagi tahu korang kadar keuntungan yang tepat sebelum korang sign kontrak.

Had pembiayaan yang tinggi

Kalau korang nak pinjam duit, mesti korang nak pinjam cukup-cukup untuk keperluan korang, kan? Tak nak pinjam sikit-sikit, pastu tak cukup, pastu kena pinjam lagi.

Al Rajhi Bank Pembiayaan Peribadi-i boleh bagi korang pinjam sehingga RM250,000. Jumlah ni cukup besar untuk korang settle hutang, beli kereta, renovate rumah, atau apa-apa je yang korang nak buat.

Tapi ingat, jangan pinjam lebih dari kemampuan korang bayar balik, ye. Nanti susah pulak nak bayar.

Tempoh bayaran balik yang fleksibel

Bila korang pinjam duit, korang kena bayar balik dalam tempoh tertentu, kan?

Tempoh ni dipanggil tempoh bayaran balik. Kalau tempoh bayaran balik pendek, maknanya korang kena bayar balik cepat-cepat. Kalau tempoh bayaran balik panjang, maknanya korang boleh bayar balik slow-slow.

Al Rajhi Bank Pembiayaan Peribadi-i boleh bagi korang pilih tempoh bayaran balik yang sesuai dengan kemampuan korang, dari 2 tahun hingga 10 tahun.

Kalau korang nak habis bayar cepat, pilih tempoh pendek. Kalau korang nak bayar sikit-sikit, pilih tempoh panjang.

Tapi jangan lupa, tempoh bayaran balik ni ada kaitan dengan kadar keuntungan. Kalau tempoh bayaran balik panjang, kadar keuntungan pun tinggi.

Kalau tempoh bayaran balik pendek, kadar keuntungan pun rendah.

Proses permohonan yang mudah dan pantas

Kalau korang nak mohon pinjaman peribadi, korang tak nak leceh-leceh, kan?

Nak mohon senang-senang, tak nak banyak dokumen, tak nak banyak soalan, tak nak tunggu lama. Al Rajhi Bank Pembiayaan Peribadi-i boleh bagi korang mohon pinjaman peribadi dengan mudah dan pantas. Korang boleh mohon online, tak perlu pergi bank.

Korang cuma perlu isi borang permohonan, upload dokumen yang diperlukan, dan tunggu keputusan. Keputusan permohonan korang akan keluar dalam masa 24 jam.

Kalau lulus, korang boleh dapat duit dalam akaun korang dalam masa 3 hari. Senang, kan?

Tiada cagaran atau penjamin diperlukan

Kalau korang nak mohon pinjaman peribadi, ada bank yang minta korang letak cagaran atau cari penjamin.

Cagaran ni macam harta korang yang korang letak sebagai jaminan kalau korang tak bayar balik pinjaman. Penjamin ni macam orang yang korang kenal yang sanggup jadi jaminan kalau korang tak bayar balik pinjaman.

Kalau korang tak ada cagaran atau penjamin, susah la nak mohon pinjaman peribadi. Tapi Al Rajhi Bank Pembiayaan Peribadi-i tak minta korang letak cagaran atau cari penjamin. Pinjaman ni ialah pinjaman peribadi tanpa cagaran atau penjamin.

Asalkan korang ada gaji tetap dan rekod kredit yang baik, korang boleh mohon pinjaman ni.

Photo by Eduardo Soares on Unsplash

Patuh syariah, tiada unsur riba atau gharar

Kalau korang nak pinjam duit, korang nak pinjam yang halal, kan? Tak nak pinjam yang haram, tak nak kena dosa.

Al Rajhi Bank Pembiayaan Peribadi-i ialah pinjaman peribadi yang patuh syariah, tiada unsur riba atau gharar. Riba ni bermaksud faedah atau keuntungan yang tidak adil yang dikenakan oleh pemberi pinjaman kepada peminjam.

Gharar ni bermaksud ketidakpastian atau penipuan yang berlaku dalam kontrak pinjaman.

Al Rajhi Bank Pembiayaan Peribadi-i menggunakan konsep Tawarruq, yang bermaksud jual beli aset dengan harga tertentu dan tempoh tertentu.

Aset ni boleh jadi emas, perak, atau apa-apa je yang halal. Korang tak perlu risau pasal aset ni, sebab Al Rajhi Bank akan uruskan semua untuk korang.

Korang cuma perlu bayar balik pinjaman korang dengan kadar keuntungan yang telah ditetapkan.

Kesimpulan

Al Rajhi Bank Pembiayaan Peribadi-i ialah pinjaman peribadi yang mudah, cepat, dan patuh syariah.

Pinjaman ni menawarkan kadar keuntungan yang rendah, had pembiayaan yang tinggi, tempoh bayaran balik yang fleksibel, proses permohonan yang mudah dan pantas, tiada cagaran atau penjamin diperlukan, dan patuh syariah, tiada unsur riba atau gharar.

Kalau korang nak mohon pinjaman peribadi ni, korang boleh pergi ke website Al Rajhi Bank atau hubungi talian khidmat pelanggan mereka.

Tapi ingat, pinjam dengan bijak, bayar dengan tepat. Jangan pinjam lebih dari kemampuan korang bayar balik, nanti susah pulak nak bayar. Semoga artikel ni bermanfaat untuk korang. Selamat mencuba!

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Subscribe Web Hackers

Isi form, confirmkan email korang & korang confirm jadi subscriber kami. 

Related Article..