Apa itu 5G? Ini yang perlu korang tahu

5G tu singkatan daripada fifth generation, maksudnya generasi kelima untuk teknologi sambungan tanpa wayar.

5G ni macam upgrade daripada 4G yang korang pakai sekarang, tapi bukan upgrade biasa-biasa, ni upgrade gempak gila.

5G ni boleh buat internet korang laju macam roket, sambungan korang smooth macam sutera, dan kapasiti korang besar macam gajah.

5G ni boleh ubah cara korang guna internet untuk buat macam-macam benda, macam tengok video, main game, atau chat dengan kawan-kawan.

Apa beza 5G dengan 4G?

Beza 5G dengan 4G tu banyak, tapi yang paling ketara tu ialah kecepatan, latency, dan kapasiti.

Kecepatan tu maksudnya berapa cepat data boleh dihantar dan diterima. 5G ni boleh capai kecepatan sampai 10 hingga 100 kali ganda daripada 4G. 

Latency tu maksudnya berapa lama masa yang diambil untuk data sampai. 5G ni boleh kurangkan latency sampai 1 milisaat je, berbanding 20 milisaat untuk 4G. 

Kapasiti tu maksudnya berapa banyak peranti yang boleh disambungkan dalam satu masa. 5G ni boleh sambungkan sejuta peranti dalam satu kilometer persegi, berbanding 1,000 peranti untuk 4G.

Apa faedah 5G untuk korang?

Dengan 5G, korang boleh buat macam macam benda yang korang tak boleh buat dengan 4G.

Korang boleh main game online macam PUBG atau Fortnite tanpa lag atau glitch. Korang boleh video call dengan family atau awek/abang korang tanpa putus-putus atau blur.

Korang boleh guna smart devices macam smartwatch atau smart TV dengan lebih mudah dan pantas. Banyak je lagi benefit 5G untuk korang, macam penghantaran drone, pembayaran global, atau darurat.

Apa cabaran 5G untuk korang?

Cabaran 5G pun ada jugak, benda ni memang korang tak boleh lupa. Salah satu cabaran tu ialah bab keselamatan dan privasi.

Ramai yang risau 5G ni akan membahayakan kesihatan sebab terkena dan terdedah dengan pancaran gelombang radio yang tinggi.

Tapi sebenarnya korang tak perlu pun risau, pakar dah kata 5G ni selamat dan tak ada risiko yang besar pun jika kita terdedah dengan gelombang 5G ni.

5G ni juga guna enkripsi yang kuat untuk jaga data korang daripada kena curi atau hack oleh orang jahat. Jadi, korang boleh guna 5G dengan tenang dan yakin.

Cabaran lain tu ialah ketersediaan dan kos. 5G ni perlukan infrastruktur yang baru dan mahal, macam menara, antena, dan peranti yang support 5G.

Ini bermakna, 5G ni mungkin tak ada kat semua tempat, especially kat kampung-kampung atau pedalaman.

5G ni juga mungkin perlukan kos yang lebih tinggi daripada 4G, sama ada untuk langganan, peranti, atau servis.

Ini bermakna, 5G ni mungkin tak mampu oleh semua orang, especially yang budget atau low income.

Tapi, dengan kemajuan teknologi dan persaingan pasaran, 5G ni dijangka akan jadi lebih senang dan murah untuk dapat oleh semua orang pada masa depan.

Kesimpulan

5G ni juga boleh buat korang happy gila dengan aplikasi yang baru dan menarik. 5G ni masa depan, dan korang mesti nak join.

Jadi, jangan tunggu lagi, cepat-cepat upgrade ke 5G dan rasa sendiri beza dia. Baru lah kerja korang jadi mudah semuanya.

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Subscribe Web Hackers

Isi form, confirmkan email korang & korang confirm jadi subscriber kami. 

Related Article..

IT

Bukan semua VPN itu selamat!

Bukan semua VPN tu selamat, so korang kena lebih berhati hati bila nak gunakan servis VPN, lagi lagi bila diberi secara percuma!