Semua E Wallet mesti dapatkan lesen dari Bank Negara Malaysia

Korang dah tahu kan pasal EWallet?

EWallet ni dompet digital dalam phone la, boleh buat macam-macam benda, macam bayar bil, beli barang, hantar duit, semua pakai phone je. Senang kan?

Tapi, jangan main pilih je EWallet yang korang nak guna. Sebab, ada banyak EWallet yang tak ada lesen dari Bank Negara Malaysia (BNM).

Kalau korang guna EWallet tak ada lesen, korang mungkin kena kencing atau akan hilang duit. Nak tahu kenapa? Jom baca artikel ni sampai habis.

Kenapa EWallet kena ada lesen dari BNM?

BNM ni macam bos besar kepada semua institusi kewangan kat Malaysia, termasuklah EWallet.

BNM ada buat syarat-syarat yang semua institusi kewangan kena ikut termasuk lah EWallet. Syarat-syarat ni nak jaga korang dari masalah-masalah yang biasa berlaku macam kena curi, kena tipu, hilang duit, dan macam-macam lagi.

Kalau EWallet ada lesen dari BNM, maknanya EWallet tu dah pass syarat-syarat yang BNM buat. Dan semua transaksi tu ada dibawah BNM.

EWallet tu juga kena follow peraturan-peraturan yang BNM keluarkan pada bila-bila masa.

Contohnya, EWallet kena jaga data korang, jamin duit korang, protect transaksi korang, dan macam-macam lagi.

Kalau EWallet tak ada lesen dari BNM, maknanya EWallet tu tak ikut syarat-syarat dan peraturan-peraturan yang BNM buat. Lagi teruk semua transaksi tu tiada dibawah Bank Negara Malaysia.

EWallet yang korang guna tu mungkin tak ada sistem security yang power, tak ada insurans yang boleh cover duit korang, tak ada cara nak settle masalah, dan macam-macam lagi.

Apa yang akan jadi kalau korang guna EWallet yang tak berlesen?

Kalau korang guna EWallet yang tak berlesen, korang mungkin akan hadap masalah-masalah macam ni:

  • Duit korang lesap atau kena rompak oleh orang yang tak bertanggungjawab. EWallet yang tak berlesen mungkin tak ada sistem security yang mantap untuk halang duit korang dari hacker, virus, atau malware. EWallet tu juga mungkin tak ada insurans yang cover duit korang kalau ada apa-apa hal.
  • Transaksi korang tak jadi atau lambat gila. EWallet yang tak berlesen mungkin tak ada sistem yang steady dan laju untuk buat transaksi korang dengan betul dan cepat. EWallet tu juga mungkin tak ada link yang baik dengan orang-orang lain yang terlibat dalam transaksi, macam bank, telco, utiliti, dan macam-macam lagi.
  • Aduan korang tak ada siapa layan atau kena ignore. EWallet yang tak berlesen mungkin tak ada cara yang senang dan jelas untuk korang buat aduan kalau ada masalah dengan EWallet tu. EWallet tu mungkin tak ada staff yang boleh tolong korang atau tak ambil peduli pasal aduan korang. Korang mungkin kena tunggu lama atau tak dapat apa-apa jawapan langsung.

Macam mana nak tahu EWallet yang berlesen?

Senang je nak tahu EWallet yang berlesen.

Korang boleh check kat website BNM, ada senarai EWallet yang dah dapat lesen dari BNM.

Kalau EWallet yang korang nak guna tak ada dalam senarai tu, maknanya EWallet tu tak berlesen.

Jangan guna EWallet yang tiada lesen, sebab korang mungkin akan kena tipu atau alami kerugian duit yang banyak.

Guna je EWallet yang berlesen, macam Touch N Go, Boost, GrabPay, dan macam-macam lagi. EWallet yang berlesen ni selamat, cepat, dan mudah untuk korang guna.

Kesimpulan

So, korang dah faham kan pasal EWallet yang ada lesen ni? Penting!

Jangan guna EWallet yang tak ada lesen dari BNM, sebab korang mungkin akan kena kencing atau hilang duit.

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Subscribe Web Hackers

Isi form, confirmkan email korang & korang confirm jadi subscriber kami. 

Related Article..