VPN terbaik di Malaysia - Jom tengok

7 min read

ProtonVPN

ProtonVPN ni bukan calang-calang punya VPN. VPN ni dari Switzerland, negara yang memang terkenal dengan privacy laws dia yang sangat sangat strict.

Dengan ProtonVPN ni, korang boleh enjoy browsing tanpa risau pasal data korang leakage sebab ProtonVPN guna encryption yang UP TO DATE.

Plus, ProtonVPN ada offer free version UNLIMITED untuk daily use. Tapi kalau korang nak extra features macam Secure Core, P2P support, dan access ke certain servers, korang boleh upgrade ke plan yang berbayar.

Credit to ProtonVPN

NordVPN

NordVPN ni memang tak perlu diperkenalkan lagi. Orang orang yang dalam bidang IT ni memang kenal NordVPN ni. NordVPN ni antara VPN yang paling trusted dalam dunia, dan sangat sesuai untuk rakyat Malaysia.

Dengan lebih dari 5,000 servers di 59 negara, korang boleh switch location dengan mudah dan access content dari mana-mana sahaja yang korang suka.

NordVPN juga ada features macam Double VPN dan CyberSec untuk menambahkan lagi layer protection untuk korang. Paling penting syarikat ni keluarkan statement NO LOG POLICY. Cuma pricing untuk NordVPN ni agak tinggi sedikit berbanding yang lain tapi berbaloi.

Credit to NordVPN

ExpressVPN

ExpressVPN ni memang famous dengan speed dia yang sangat pantas. Kalau korang nak stream 4K videos atau download files besar, ExpressVPN ni boleh handle tanpa masalah sebab Express VPN ni ada banyak server dari seluruh dunia.

ExpressVPN ni juga ada ada nyatakan tentang policy no-logs yang dah verified, jadi korang boleh confirm yakin yang segala aktiviti korang memang takkan direkodkan dalam sistem. Dan yang paling best, ExpressVPN ada 24/7 customer support yang ready to help kalau korang alami apa-apa issue.

Credit to ExpressVPN

Surfshark

Surfshark ni masih baru dalam game VPN tapi dah buat nama. Surfshark offer unlimited device connections, jadi satu family boleh guna satu account je. Memang jimat banyak dah kat situ.

Surfshark juga ada WhiteLister yang membolehkan korang split tunneling traffic korang, jadi korang boleh access local dan foreign content secara serentak.

Dan jangan lupa dengan feature CleanWeb yang block ads dan malicious links.

CyberGhost

CyberGhost ni perfect untuk korang yang baru nak start guna VPN.

CyberGhost ada interface yang user-friendly dan setup yang mudah. CyberGhost juga ada optimized servers untuk korang yang kaki streaming dan gaming, jadi korang boleh enjoy content tanpa buffering sedikit pun.

Dan kalau korang risau pasal privacy, CyberGhost ada strict no-logs policy dan transparent reports yang publish every few months.

Credit to CyberGhost

PIA (Private Internet Access)

PIA ni salah satu VPN yang paling customizable. Korang boleh adjust level of encryption dan security features ikut preference korang. PIA juga ada MACE feature yang boleh block ads, trackers, dan malware. Dan kalau korang suka torrenting, PIA ni ada P2P support yang solid.

IPVanish

IPVanish ni sesuai untuk korang yang nak VPN yang balance between speed dan security.

IPVanish ada network yang owned and operated by the company itself, jadi speed dan uptime dia memang reliable. IPVanish juga ada SOCKS5 web proxy yang provide anonymity without sacrificing speed, perfect untuk P2P activities.

So untuk pengguna Advanced boleh pakai IPVanish ni.

VyprVPN

VyprVPN ni ada Chameleon technology yang membolehkan korang bypass restrictions dan VPN blocks.

VyprVPN juga ada VyprDNS yang boleh protect korang dari man-in-the-middle attacks dan DNS filtering. Dan kalau korang travel, VyprVPN ni boleh jadi lifesaver sebab VyprVPN work well even on restrictive networks. So pilihlah VyprVPN untuk korang yang sukakan feature yang ada.

TunnelBear

TunnelBear ni cute dengan tema bear dia, tapi jangan tertipu, TunnelBear ni sangat serious pasal security.

TunnelBear ada strong AES 256-bit encryption dan independent audits yang prove no-logs policy dia.

TunnelBear juga user-friendly untuk semua user yang ZERO atau Beginner, jadi sesuai sangatlah untuk korang yang taknak complicated setup.

Hotspot Shield

Hotspot Shield ni ada patented Hydra protocol yang optimize speed dan security. Hotspot Shield ni sesuai untuk korang yang nak VPN yang fast dan reliable. Hotspot Shield juga ada free version yang ada daily data limit, tapi kalau korang upgrade, korang boleh get unlimited data dan access to servers in 80+ countries. Hotspot Shield ni memang dah famous satu dunia.

Credit to Hotspot Shield

Harap artikel ni membantu korang untuk pilih VPN yang terbaik. Ingat, always do your research dan pilih yang paling sesuai dengan needs korang.

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Related Article..

Portal Hackers

Financial