Apa itu Proxy? Jom study

Bagaimana Proxy berfungsi?

Proxy ni, dia bertindak sebagai perantara antara pengguna internet (macam korang dan aku) dengan internet itu sendiri. Bila korang guna proxy:

  1. Request pergi ke proxy dulu: Bila korang nak buka website, permintaan korang tak terus pergi ke website tu. Ia pergi ke proxy dulu.
  2. Proxy hantar request: Lepas tu, proxy akan hantar permintaan korang ke website yang korang nak buka.
  3. Balas datang melalui proxy: Bila website tu hantar balik maklumat, ia akan melalui proxy dulu sebelum sampai ke korang.
Artwork by HackersMalaysia.com

Apa kegunaan Proxy?

Proxy ni bukan saja untuk berselindung. Ia ada banyak kegunaan lain:

  1. Privasi dan keselamatan: Dengan guna proxy, identiti sebenar korang (macam IP address) tersembunyi. Ini bantu dalam hal privasi dan keselamatan online.
  2. Akses laman web yang disekat: Kadang-kadang, ada website yang disekat di sesetengah tempat. Proxy boleh bantu korang akses website-website tu.
  3. Laju dan stabil: Ada proxy yang boleh buat sambungan internet korang jadi lebih laju dan stabil, terutamanya bila korang akses content dari luar negara.

Macam mana nak guna Proxy?

Jenis-jenis Proxy

  1. Proxy Anonim: Macam namanya, proxy ni buat korang jadi anonim. Ia menyembunyikan IP address korang.
  2. Transparent Proxy: Jenis ni tak sembunyi identiti korang, tapi ia berguna untuk tujuan penyaringan konten dan cache website, mempercepatkan loading page.
  3. High Anonymity Proxy: Proxy ni tukar-tukar IP address secara berkala, jadi susah untuk website track korang.
  4. Reverse Proxy: Ni untuk protect server. Ia bertindak sebagai perisai antara user dan server, menyaring traffic yang masuk.

Cara Proxy bekerja

Proxy bukan saja untuk akses website yang disekat atau jadi anonymous. Ia juga ada tugas penting dalam keselamatan online:

  1. Mencegah serangan cyber: Dengan menyembunyikan IP address asal korang, proxy dapat mengurangkan risiko serangan cyber.
  2. Filter content: Dalam organisasi atau sekolah, proxy digunakan untuk menyaring dan mengawal akses ke certain websites.
  3. Pengurusan trafik: Proxy boleh digunakan untuk mengawal dan mengurus trafik yang masuk ke dalam jaringan, memastikan semuanya selamat.

Contoh Proxy: Tor Browser

Korang mesti pernah dengar pasal Tor Browser. Tor ni sebenarnya satu jenis proxy, tapi dengan ciri-ciri yang lebih hebat. Untuk lebih jelas tentang Tor Browser click disini.

Ia guna rangkaian server di seluruh dunia untuk menyembunyikan identiti pengguna dan menyulitkan trafik internet. Macam main game lari-lari, di mana data korang melompat dari satu server ke server lain, sehingga susah untuk dijejak.

Ini bukan saja menjadikan korang anonim, tapi juga melindungi data korang dari mata-mata.

Proxy vs VPN: Apa bezanya?

So, apa beza proxy dengan VPN (Virtual Private Network)? Kedua-duanya menyembunyikan IP address korang, tapi cara kerja dan tahap keselamatan mereka berbeza:

  1. Proxy: Ia hanya bertindak pada aplikasi tertentu, contohnya browser. Proxy tidak menyulitkan data korang secara keseluruhan.
  2. VPN: VPN akan wrap semua trafik internet korang dan melindungi keseluruhan sambungan internet. VPN lebih selamat berbanding proxy.

Kelebihan dan kekurangan proxy

Proxy ni ada baik dan buruknya:

  1. Kelebihan:
    • Menyembunyikan IP address korang.
    • Boleh akses laman web yang disekat.
    • Sesuai untuk tugas-tugas ringan yang tak memerlukan banyak keselamatan.
  2. Kekurangan:
    • Tidak menyulitkan data korang sepenuhnya.
    • Tidak melindungi semua aplikasi, hanya yang terkonfigurasi dengan proxy.

Kesimpulan

Walaupun ia berbeza dari VPN dalam hal keselamatan dan fungsi, ia tetap memberikan tahap privasi yang baik untuk aktiviti online tertentu. Ingat, pilihlah alat yang sesuai dengan keperluan korang. Sama ada proxy atau VPN, yang penting korang selamat dan selesa semasa menjelajah internet.

Jadi, gunakanlah proxy dengan bijak untuk pengalaman internet yang lebih selamat dan peribadi, okey guys?

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Subscribe Web Hackers

Isi form, confirmkan email korang & korang confirm jadi subscriber kami. 

Related Article..

Network Security

Beza VPN & Tor Browser

Beza VPN & Tor Browser yang ramai tak tahu. Jom baca sebelum gunakan Tor Browser dengan VPN.