Betul ke ada orang boleh hack system Israel?

hack system Israel - Soalan dia betul ke?

Real ke atau cuma nak glamor?

  1. Ramai scammers yang pandai main wayang: Dalam dunia online ni, senang untuk scammers berpura-pura jadi hacker tahap dewa. Mereka ni guna macam-macam trick untuk buat orang percaya dengan cerita dongeng mereka.
  2. Ada yang suka cari spotlight: Dalam dunia hacker, tak kurang yang suka buat bising, lebih kepada nak tunjuk hero daripada buat kerja sebenar.
  3. Cerita rekaan untuk jadi viral: Dengan teknologi editing yang canggih, senang je nak buat gambar atau video fake yang nampak macam real deal.

Macam mana nak buat cerita hack yang ‘wow’?

  1. Ambil apa yang ada di internet: Macam-macam bahan boleh jumpa online. Ambil sikit-sikit, tweak sikit, dan claim sebagai kerja sendiri. Contoh macam code, system & macam macam lagi.
  2. Edit sana sini buat nampak dramatik: Dengan software seperti Photoshop, senang je nak ubah gambar atau video supaya nampak macam scene dari movie.
Hackers Malaysia menafikan tentang statement hack system Israel

Masyarakat yang tak berapa faham IT mudah terpedaya

Bagi orang yang tak banyak tahu pasal IT atau security, cerita-cerita macam ni memang mudah untuk percaya:

  1. Kelihatan convincing: Bila ada ‘bukti’ dalam bentuk gambar atau video, orang yang kurang pengetahuan IT mungkin akan terpedaya.
  2. Susah nak bezakan real dan fake: Tanpa pengetahuan asas tentang IT, susah untuk orang awam bezakan apa itu fakta dan apa itu fiksyen dalam dunia digital.

Kesimpulan: Jangan mudah percaya

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Subscribe Web Hackers

Isi form, confirmkan email korang & korang confirm jadi subscriber kami. 

Related Article..

Network Security

Beza VPN & Tor Browser

Beza VPN & Tor Browser yang ramai tak tahu. Jom baca sebelum gunakan Tor Browser dengan VPN.

hack pc melalui wifi
IT

Boleh ke orang hack pc melalui wifi?

Boleh ke hacker hack pc melalui wifi? Mungkin korang risau sampai rasa nak baca artikel ni kan. So jom la baca bagi korang tahu details pasal ni.