Lupakan je la nak jadi Hacker kalau 5 benda ni korang tak boleh buat

Hacker adalah orang yang pandai guna teknologi untuk masuk dalam sistem atau rangkaian komputer yang lain. 

Mereka bukan nak buat jahat, tapi nak tolong cari masalah keselamatan dan betulkan atau manfaatkan dia. 

Hacker ni bukan penjenayah, tapi pakar keselamatan maklumat yang tolong organisasi jaga data mereka daripada orang jahat. Hacker ni juga dipanggil penggodam etika, hacker white hat, atau buat testing.

Kalau korang nak jadi hacker, korang kena ada banyak kemahiran dan pengetahuan pasal teknologi, walaupun tak perlu ada ijazah tinggi-tinggi atau baca buku tebal-tebal. 

Yang penting, korang kena rajin eksperimen dan belajar sendiri macam-macam benda pasal teknologi. 

Tapi, ada juga 5 benda yang kalau korang tak boleh buat, baik lupakan je la nak jadi hacker. Apa dia? Jom kita tengok:

Korang tak boleh buat programming

Programming adalah asas untuk jadi hacker. Programming ni macam bahasa yang korang guna untuk cakap dengan komputer. 

Kalau korang tak tahu programming, macam mana korang nak suruh komputer buat apa yang korang nak? Macam mana korang nak tulis script atau code untuk automate kerja-kerja korang atau untuk exploit kelemahan sistem? 

Macam mana korang nak faham apa yang komputer cakap balik kat korang?

Kalau korang nak jadi hacker, korang kena belajar programming. Tak kisah la bahasa apa pun, asalkan korang faham konsep asas programming macam variable, loop, function, condition, dan sebagainya. 

Ada banyak bahasa programming yang boleh korang guna untuk jadi hacker, antaranya:

  • Python: Bahasa yang mudah dan popular untuk hacker. Boleh guna untuk automate task, web application attack, database attack, dan macam-macam lagi.
  • PowerShell: Bahasa yang bagus untuk hacker Windows. Boleh guna untuk circumvent security tools.
  • C/C++: Bahasa yang powerful dan low-level untuk hacker. Boleh guna untuk reverse engineering, exploit development, malware analysis, dan sebagainya.
  • Java: Bahasa yang widely used dan cross-platform untuk hacker. Boleh guna untuk web application attack, mobile application attack, network attack, dan sebagainya.

Korang tak boleh baca bahasa English

English adalah bahasa antarabangsa yang digunakan oleh ramai orang dalam dunia teknologi. Kalau korang tak reti English, macam mana korang nak baca dokumentasi, tutorial, blog, forum, atau buku pasal hacking? 

Macam mana korang nak cari maklumat atau bantuan dalam internet pasal hacking? Macam mana korang nak berkomunikasi dengan hacker lain dalam komuniti hacking?

Kalau korang nak jadi hacker, korang kena reti English. Tak perlu la perfect sangat grammar atau vocabulary korang, asalkan korang boleh faham dan cakap basic English. 

Kalau tak reti langsung English, baik belajar dulu dari sekarang. Ada banyak cara untuk belajar English secara online atau offline, antaranya:

  • Tonton video YouTube pasal hacking dalam English.
  • Baca artikel atau blog pasal hacking dalam English.
  • Join group Telegram atau Discord pasal hacking dalam English.
  • Guna Google Translate atau kamus online kalau jumpa perkataan susah dalam English.
  • Practise cakap English dengan kawan-kawan atau hacker lain dalam internet.

Korang tak boleh buat pengiraan math

Math adalah subjek yang penting untuk jadi hacker. Math ni bukan setakat tambah tolak darab bahagi je tau. 

Math ni melibatkan banyak konsep yang berkaitan dengan hacking, macam logic, algorithm, cryptography, binary, hexadecimal, dan sebagainya. Kalau korang tak pandai math, macam mana korang nak faham cara kerja komputer atau sistem? 

Macam mana korang nak buat calculation atau analysis yang betul? Macam mana korang nak solve problem yang complex?

Kalau korang nak jadi hacker, korang kena pandai math.

Tak perlu la genius atau master math, asalkan korang boleh apply math dalam hacking. 

Kalau tak pandai langsung math, baik belajar dulu dari sekarang. Ada banyak sumber untuk belajar math secara online atau offline, antaranya:

  • Guna Khan Academy atau Coursera untuk belajar math online.
  • Baca buku atau nota pasal math yang berkaitan dengan hacking.
  • Buat latihan atau quiz pasal math dalam internet.
  • Guna calculator atau tool online untuk bantu korang buat math.
  • Tanya guru atau kawan-kawan yang pandai math kalau ada soalan.

Korang tak ada minat atau passion yang tinggi

Hacking adalah bidang yang mencabar dan menarik. Hacking ni bukan macam kerja biasa yang boleh buat ikut suka hati je. 

Hacking ni perlukan komitmen, dedikasi, dan kesungguhan untuk belajar dan improve diri. Kalau korang tak ada minat atau passion dalam hacking, macam mana korang nak teruskan usaha korang? 

Macam mana korang nak hadapi cabaran atau masalah yang datang? Macam mana korang nak bersaing dengan hacker lain yang lebih berbakat atau berpengalaman?

Kalau korang nak jadi hacker, korang kena ada minat atau passion dalam hacking. 

Korang kena suka dan enjoy apa yang korang buat. Korang kena ada motivasi dan semangat untuk jadi hacker yang terbaik. Kalau tak ada minat atau passion langsung dalam hacking, baik cari bidang lain yang sesuai dengan minat korang. 

Ada banyak cara untuk cari minat atau passion dalam hacking, antaranya:

  • Baca kisah atau biografi hacker yang berjaya atau terkenal.
  • Tengok filem atau dokumentari pasal hacking dalam TV atau Netflix.
  • Sertai pertandingan atau challenge pasal hacking dalam internet.
  • Ikut kursus atau workshop pasal hacking yang menarik dan praktikal.
  • Cari mentor atau role model dalam bidang hacking yang boleh inspire korang.

Korang tak boleh keluar duit untuk belajar di Udemy, Coursera atau mana-mana platform

Hacking adalah bidang yang perlukan pelaburan dalam diri sendiri. Hacking ni bukan macam hobi yang boleh buat main-main je. Hacking ni perlukan ilmu dan pengalaman yang berkualiti dan bermutu. 

Kalau korang tak nak keluar duit untuk belajar di Udemy, Coursera atau mana-mana platform yang ada kursus pasal hacking, macam mana korang nak dapat ilmu dan pengalaman tu? 

Macam mana korang nak belajar dari pakar atau profesional dalam bidang hacking? Macam mana korang nak dapat sijil atau pensijilan yang boleh buktikan kemahiran korang?

Kalau korang nak jadi hacker, korang kena sanggup keluar duit untuk belajar di Udemy, Coursera atau mana-mana platform yang ada kursus pasal hacking. 

Korang kena anggap duit tu sebagai pelaburan yang berbaloi dan berfaedah untuk masa depan korang. 

Korang kena pilih kursus yang sesuai dengan tahap dan minat korang. Kalau tak nak keluar duit untuk belajar di Udemy, Coursera atau mana-mana platform, baik jangan harap nak jadi hacker. 

Ada banyak sebab untuk keluar duit untuk belajar di Udemy, Coursera atau mana-mana platform, antaranya:

  • Dapat akses kepada bahan pembelajaran yang lengkap dan terperinci.
  • Dapat belajar secara interaktif dan hands-on dengan projek atau latihan.
  • Dapat feedback atau bimbingan dari instruktor atau tutor yang berpengalaman.
  • Dapat network atau kenalan dengan pelajar atau hacker lain yang boleh share ilmu atau kerjasama.
  • Dapat sijil atau pensijilan yang boleh tambah nilai resume atau portfolio korang.

Kesimpulan

Jadi hacker ni bukan mudah. Korang kena ada kemahiran, pengetahuan, sikap, dan etika yang sesuai untuk bidang ni. Kalau korang tak ada benda-benda tu, korang tak boleh harap nak jadi hacker yang berjaya. 

Jadi, kalau korang betul-betul nak jadi hacker, korang kena belajar dan usaha dengan sungguh-sungguh. 

Kalau korang tak nak belajar atau usaha, baik lupakan je la impian korang tu. Sebab tu la hacker ni bukan sesiapa pun boleh jadi. 

Hacker ni orang yang istimewa dan luar biasa. Hacker ni orang yang ada skill dan knowledge yang tinggi. Hacker ni orang yang ada minat dan passion yang kuat. Hacker ni orang yang ada sikap dan etika yang baik.

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Subscribe Web Hackers

Isi form, confirmkan email korang & korang confirm jadi subscriber kami. 

Related Article..