Boleh ke trace handphone melalui no IMEI? - Jom study

Handphone korang hilang? 

Jangan risau, aku ada cara nak trace handphone korang melalui IMEI. IMEI ni macam sidik jari la, setiap handphone ada IMEI yang unik.

IMEI ni boleh tolong korang cari handphone korang yang hilang atau kena curi. Tapi, korang kena ingat, IMEI ni bukan jaminan yang korang boleh jumpa handphone korang.

Sebab, kalau handphone korang dah kena tukar SIM card, atau kena matikan, atau kena reset, IMEI tu pun tak boleh trace handphone korang.

Paling-paling, korang boleh dapat last location je, tu pun kalau handphone korang ada online. Jadi, jangan terlalu bergantung pada IMEI ni, tapi cuba la guna cara-cara yang aku nak share ni.

Cara pertama: Guna Google Find My Device

Google Find My Device ni feature dari Google yang boleh trace handphone korang yang hilang.

Feature ni boleh tunjuk lokasi terakhir handphone korang, bunyikan handphone tu, kunci handphone tu, atau padam semua data dalam handphone tu.

Tapi, untuk guna feature ni, handphone korang kena ada akaun Google dan kena aktifkan feature Find My Device.

Kalau korang dah buat semua tu, ikut je step-step ni:

  1. Buka browser dan pergi ke Google Find My Device.
  2. Log in dengan akaun Google yang sama dengan yang ada dalam handphone korang.
  3. Pilih handphone korang dari senarai handphone yang ada.
  4. Tengok peta yang ada kat situ, tu lokasi terakhir handphone korang.
  5. Kalau handphone korang masih hidup, korang boleh pilih options “Play Sound” untuk bunyikan handphone tu. Kalau handphone korang tak ada dalam jangkauan, korang boleh pilih option “Secure Device” untuk kunci handphone tu atau “Erase Device” untuk padam semua data dalam handphone tu.

Cara kedua: Guna akaun khusus ikut jenama handphone

Selain Google, ada juga beberapa jenama handphone yang ada akaun khusus untuk trace handphone yang hilang.

Contohnya, iPhone ada iCloud, Samsung ada Samsung Find My Mobile, Xiaomi ada Mi Cloud, dan macam-macam lagi. Untuk guna cara ni, korang kena daftar akaun khusus tu dan aktifkan feature trace.

Kalau korang dah buat semua tu, ikut je step-step ni:

  1. Buka browser dan log in ke akaun khusus ikut jenama handphone korang (contohnya, iCloud untuk iPhone atau Mi Cloud untuk Xiaomi).
  2. Masukkan email atau data akaun khusus yang sama dengan yang ada dalam handphone korang.
  3. Lepas log in, korang akan nampak lokasi terkini handphone korang dan boleh jaga data-data dalam handphone tu.

Kalau korang pakai iPhone, korang boleh guna IMEI untuk trace handphone korang melalui iCloud.

Tapi, korang kena tahu IMEI handphone korang dulu. Macam mana nak tau? Senang je, korang boleh check kat kotak handphone tu, atau kat belakang handphone tu, atau taip *#06# kat handphone tu.

Lepas tu, korang boleh ikut step-step ni:

  1. Buka browser dan pergi ke iCloud.
  2. Log in dengan Apple ID yang sama dengan yang ada dalam handphone korang.
  3. Pilih Find My iPhone.
  4. Masukkan IMEI handphone korang.
  5. Tengok peta yang ada kat situ, tu lokasi terkini handphone korang.

So, itu la dua cara yang aku tahu untuk trace handphone korang melalui IMEI. Aku harap korang dapat jumpa handphone korang yang hilang tu. 

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Subscribe Web Hackers

Isi form, confirmkan email korang & korang confirm jadi subscriber kami. 

Related Article..