Bila kena scam, boleh ke dapat balik duit?

Mesti korang kena scam sebab tu korang ada disini.

Duit hilang, hati pun sakit. Rasa macam nak nangis, nak marah, nak salahkan diri sendiri atau orang lain. Tapi, sebelum korang give up, masih ada harapan lagi ke untuk dapat balik duit korang yang kena dah scam?

Jawapannya: BOLEH, tapi…

Ha, jawapannya memang boleh. Tapi, jangan happy dulu, sebab peluang untuk dapat balik duit korang yang kena scam tu memang tipis gila. Mungkin cuma 1%. Sebab majoriti memang tak dapat pun duit korang balik.

Scammer ni memang pandai. Diorang guna macam-macam cara untuk tipu korang, macam:

  • Guna nombor telefon, akaun bank, atau identiti palsu yang susah polis nak trace atau investigate.
  • Guna app, platform, atau service yang tak ada rekod transaction yang clear atau reliable.
  • Padam atau tukar bukti-bukti yang boleh expose aktiviti mereka, macam message, email, atau gambar.
  • Cabut atau pindah ke tempat lain lepas dah dapat duit korang.

So, walaupun korang ada bukti atau info pasal scammer, mungkin tak cukup untuk tolong pihak authority untuk tangkap atau charge mereka. Sebab kebanyakan bukti yang korang ada tu adalah bukan milik scammer tapi milik orang lain. Contoh macam IC, Bank akaun dan sebagainya.

Lagipun, scammer ni mungkin kat luar negara atau guna network antarabangsa yang memang susah nak trace.

Bila kena scam boleh dapat balik ke duit korang, ini jawapannya

Apa yang korang boleh buat?

Jangan risau, korang tak perlu diam je atau surrender macam tu je.

Ada beberapa step yang korang boleh ambil untuk cuba dapat balik duit korang yang kena scam. Ni antara step yang korang boleh buat:

  • Report kat pihak authority. Ni step yang paling penting dan kena buat cepat-cepat. Call polis, Bank Negara, atau agency lain yang related dengan jenis scam yang korang kena. Bagi semua info dan bukti yang korang ada, macam nombor telefon, akaun bank, nama, gambar, message, email, atau apa-apa je yang boleh tolong mereka untuk investigate kes ni. Jangan malu atau takut nak report, sebab ni bukan salah korang. Korang adalah mangsa, dan korang deserve dapat bantuan dan protection dari pihak authority.
  • Contact pihak bank atau financial service. Kalau korang guna credit card, debit card, atau akaun bank untuk buat transaction dengan scammer, korang boleh try contact pihak bank atau financial service yang korang guna. Bagitau mereka yang korang dah kena scam, dan minta mereka untuk stop atau cancel transaction tu. Kalau korang lucky, mereka mungkin boleh return duit korang, atau at least halang scammer dari keluarkan duit tu. Tapi, jangan expect sangat, sebab process ni mungkin take time yang lama, atau mungkin tak jadi langsung.

Apa yang korang boleh belajar?

Last sekali, korang boleh ambil pengajaran dari pengalaman ni.

Korang boleh belajar untuk lebih alert dan smart bila deal dengan orang yang tak kenal, especially kat media sosial.

Korang boleh follow beberapa tips untuk elakkan scam, macam:

  • Jangan senang percaya kat offer atau promise yang too good to be true, macam hadiah, duit, atau opportunity yang tak masuk akal.
  • Jangan senang bagi personal, financial, atau sensitive info kat orang yang tak kenal, macam nombor credit card, PIN, password, atau verification code.
  • Jangan senang buat payment atau transaction kat orang yang tak kenal, especially kalau mereka suruh korang guna cara yang tak biasa, macam gift card, e-wallet, atau crypto currency.
  • Jangan senang click link, download file, atau open attachment yang dihantar oleh orang yang tak kenal, sebab ia mungkin ada virus, malware, atau scam lain.
  • Jangan senang terpengaruh oleh pressure, threat, atau sweet talk yang dibuat oleh orang yang tak kenal, sebab ia mungkin cuba untuk manipulate atau blackmail korang.
  • Jangan segan untuk buat check, research, atau inquiry pasal orang, company, atau service yang tak kenal, sebab ia boleh tolong korang untuk identify dan elakkan scam.

Conclusion

Scam ni memang benda yang boleh jadi kat sesiapa. Boleh buat korang hilang duit, confidence, dan rasa safe. Walaupun ada chance untuk dapat balik duit korang yang kena scam, tapi peluang tu sangat kecil dan susah.

So, korang kena lebih careful dan smart bila deal dengan orang yang tak kenal, especially melibatkan duit yang banyak.

Juga, jangan lupa untuk belajar dari pengalaman ni, dan share dengan orang lain supaya mereka tak kena tipu oleh scammer yang sama.

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Subscribe Web Hackers

Isi form, confirmkan email korang & korang confirm jadi subscriber kami. 

Related Article..