Trend scam terbaru - Mungkin korang tak tahu

Scam atau penipuan ni memang dah lama wujud, tapi sekarang ni lagi power dan semakin advance.

Scam ni boleh jadi dalam banyak cara dan bentuk, dan biasanya scam akan menggunakan medium online macam media sosial, telegram dan macam macam lagi.

Scam ni boleh terjadi jugak bila korang jumpa orang tu secara face to face. Ramai je yang kaki scam walaupun dah face to face.

Pada tahun 2024 ni, ada beberapa jenis scam yang ramai orang kena hati-hati dan jauhkan diri. Ni antara scam yang paling popular aku senaraikan:

Scam pelaburan

Scam pelaburan ni menjanjikan korang untuk mendapatkan untung besar dalam waktu yang cepat dengan risiko kecil atau hampir takde.

Scam pelaburan ni biasanya akan guna skim piramid, skim ponzi, atau skim pelaburan tipu yang tak berdaftar atau tak ikut undang-undang.

Scam pelaburan ni jugak boleh guna nama-nama yang sama macam company atau institusi yang betul, atau menggunakan testimoni dari syarikat lain sebagai bukti.

Cara nak elak scam pelaburan ni adalah dengan buat research yang detail pasal pelabur, company, atau produk yang di offer tu.

Jangan terpedaya dengan janji-janji yang tak masuk akal, dan jangan bagi duit atau info peribadi korang kat sesapa je yang korang tak trust.

Photo by rc.xyz NFT gallery on Unsplash

Scam jemputan kahwin

Scam jemputan kahwin ni scam yang guna jemputan kahwin untuk tipu supaya korang masuk ke website atau app yang mengandungi virus, malware, atau spyware.

Bila korang click install je, smartphone korang auto kena spy.

Scam jemputan kahwin ni biasanya akan guna nama atau gambar yang korang kenal, atau yang nampak familiar, untuk tipu korang.

Cara nak elak scam jemputan kahwin ni adalah dengan check sumber dan sahih tak jemputan kahwin tu.

Jangan klik kat link atau download apa-apa file yang ada dalam jemputan kahwin tu, dan jangan masuk info peribadi atau kredit kad korang kat mana-mana website atau app yang tak trusted.

Kalau korang tak sure, contact pengantin atau family dia direct untuk confirm jemputan kahwin tu.

Scam pinjaman peribadi

Scam pinjaman peribadi ni offer pinjaman peribadi yang senang, laju, atau takde syarat kat korang.

Scam pinjaman peribadi ni biasanya menggunakan iklan atau mesej yang catchy, dan kononnya dari company atau ejen pinjaman yang betul.

Scam pinjaman peribadi ni akan minta korang untuk membayar yuran pendahuluan, cagaran, atau insurans sebelum korang dapat pinjaman tu. Kalau dah start minta tu, memang scam la.

Cara nak elak scam pinjaman peribadi ni adalah dengan careful dengan offer pinjaman yang terlalu gempak, dan check rekod dan reputasi company atau ejen pinjaman tu.

Jangan bagi duit atau info peribadi korang kat sesapa je yang korang tak kenal atau tak percaya, dan jangan sign apa-apa dokumen yang korang tak faham atau tak baca. Simple.

Scam pinjaman Ahlong

Scam pinjaman ahlong ni adalah scam yang menggunakan ugutan, paksaan, atau kekerasan untuk kutip hutang dari korang.

Scam pinjaman ahlong ni biasanya jadi bila korang deal dengan ahlong, untuk dapatkan pinjaman, tapi pinjaman korang dapat tak sama dalam perjanjian.

Contoh korang pinjam RM2000, tapi korang dapat RM1000 je, dan korang kena bayar RM2200. Bila lambat, bunga akan naik dan naik, yang akhirnya akan menjerat korang sampai hutang jadi RM100k.

Cara nak elak scam pinjaman ahlong ni adalah dengan tak deal dengan ahlong atau pemberi pinjaman yang tak berlesen, dan tak bagi duit atau info peribadi korang kat sesapa je yang claim dia ahlong atau ejen dia.

Kalau korang dah terlibat dengan ahlong, jangan cuba settle sendiri, tapi report kat polis atau agensi kerajaan yang related.

Sex Scam

Sex scam ni scam yang guna gambar, video, atau rakaman seks untuk peras duit dari korang.

Sex scam ni biasanya akan pancing korang dengan gambar perempuan cantik or lelaki yang hensem. Bila korang jatuh dalam nafsu korang sendiri, korang sendiri akan bogel untuk pasangan yang korang sangka “real”

Tapi korang tak sedar, semua perkongsian korang tu direkodkan. Disimpan dan digunakan untuk mengugut korang. Ini juga adalah scam paling selamat kerana kebanyakan mangsa takkan buat report polis.

Kalau korang dah terlibat dengan sex scam, jangan bayar apa-apa duit yang scammer minta, tapi report kat polis atau bagi tahu pada orang terdekat.

Scam kerja part time

Scam kerja part time ni offer peluang kerja part time yang senang, flexible, atau untung kat korang. Yang ni agak famous juga.

Scam kerja part time ni biasanya guna iklan atau mesej yang tarik minat korang, dan kononnya dari company atau majikan yang betul.

Scam kerja part time ni jugak boleh minta korang bayar yuran register, training, atau equipment sebelum korang dapat kerja tu, atau minta korang buat kerja yang tak sah, macam tipu orang lain atau edar barang haram.

Cara nak elak scam kerja part time ni adalah dengan buat research yang detail pasal company atau majikan yang offer kerja tu, dan check syarat dan tanggungjawab kerja tu.

Jangan terpedaya dengan offer kerja yang terlalu senang atau menggiurkan, dan jangan bayar apa-apa yuran atau beli apa-apa barang yang tak perlu untuk kerja tu.

Scam dapat kerja di luar negara

Scam dapat kerja di luar negara ni offer peluang kerja di luar negara dengan gaji yang tinggi, atau ada benefit lain yang best untuk korang.

Scam kerja di luar negara ni biasanya guna iklan atau mesej yang akan menarik minat korang, dan kononnya dari company atau agensi pengambilan pekerja yang sebenarnya.

Scam kerja di luar negara ni jugak akan minta korang bayar yuran visa, tiket flight, atau kos lain sebelum korang dapat kerja tu, atau minta korang hantar dokumen peribadi atau kredit kad korang kat pihak diorang. Kalau korang bagi, alamatnya korang kena scam.

Cara nak elak scam dapat kerja di luar negara ni adalah dengan buat research yang detail pasal company atau agensi pengambilan pekerja yang offer kerja tu, dan check syarat dan kelayakan kerja tu.

Jangan terpedaya dengan offer kerja yang terlalu baik, dan jangan bayar apa-apa yuran atau hantar apa-apa dokumen yang tak perlu untuk kerja tu.

Photo by Glenn Carstens-Peters on Unsplash

Love scam

Love scam adalah scam yang membuatkan mangsa jatuh cinta dan akan berbuat apa sahaja demi cintanya.

Love scam ni biasanya jadi bila korang contact dengan sesapa je yang korang tak kenal melalui media sosial, app dating, atau website cari jodoh.

Love scam ni jugak boleh jadi bila korang berjumpa secara face to face, yang kononnya itu adalah jodoh korang, tapi sebenarnya ada niat yang jahat.

Love scam ni biasanya akan menggunakan teknik yang dipanggil grooming, di mana scammer akan buat hubungan yang rapat dan mesra dengan korang, diorang juga akan tabur janji janji manis untuk berkahwin dengan korang, kemudian akan mula minta duit untuk belikan rumah, belikan kereta yang konon kononnya ini adalah untuk kehidupan selepas berkahwin nanti.

Cara nak elak love scam ni adalah dengan careful dengan orang yang korang contact atau jumpa secara online atau offline ni, dan jangan mudah jatuh hati kalau korang tak kenal siapa dia sebenarnya.

Jangan share gambar, video, atau rakaman seks dengan dia, dan jangan bagi duit, hadiah, atau info peribadi korang kat dia. Kalau korang dah terlibat dengan love scam, putuskan hubungan dengan dia dan report pada polis untuk keselamatan korang.

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Subscribe Web Hackers

Isi form, confirmkan email korang & korang confirm jadi subscriber kami. 

Related Article..