Boleh ke hack bank? - Ini korang kena tahu

Aku nak share dengan korang pasal benda yang cool dan penting, iaitu boleh ke hack bank? Mesti korang penah dengar atau baca pasal hacker yang nak curi duit orang dari bank.

Atau mungkin korang penah dapat message atau call yang kononnya dari bank dan mintak info peribadi atau code pengesahan. Adakah ni maksudnya bank korang tak safe dan senang je dihack?

Jawapannya ialah boleh, tapi susah gila. Bank bukan benda yang korang boleh buat main-main sebab dia ada system security yang power dan ketat untuk protect info dan transaction korang.

Lagipun, bank selalu update system dia untuk elakkan problem siber yang makin banyak. So, tak senang la hacker nak hack bank sebenarnya.

So kalau orang mengaku boleh hack bank tu, korang kena hati hati. Majoriti adalah scammer.

Tapi, macam mana hacker boleh hack bank? Kalau betul dia hack, apa method yang dia guna?

Dan apa yang korang boleh buat untuk protect akaun bank korang dari hacker? Jom check out lebih detail dalam artikel ni.

Method hacker untuk hack bank

Hacker ada banyak method untuk cuba masuk system bank dan dapat access secara haram.

Hacker biasanya combine skill teknikal dan taktik social engineering untuk exploit weakness dalam system bank. Ni antara method utama yang hacker guna untuk buat bank hacking:

Trojan banking mobile

Trojan banking mobile ni threat besar dalam dunia online banking dan account hack. Malware canggih ni digunakan untuk attack device peribadi, terutamanya pada phone, dan exploit weakness dalam app untuk dapatkan access secara haram then collect semua info banking korang.

Dengan buat camtu, hacker boleh bertukar-tukar transaction, buat korang terdedah kepada blacklist dan alami kerugian yang besar.

Salah satu cara utama yang trojan banking mobile ni buat adalah dengan disablekan step pengesahan dua faktor (2FA) yang bank buat.

Pengesahan dua faktor ni layer security tambahan yang mintak korang bagi bentuk pengenalan kedua, macam code unik yang dihantar ke phone korang, selain password korang.

Tapi, trojan ni boleh block code pengesahan atau guna taktik social engineering untuk tipu korang supaya bagi pada scammer secara rela.

Lepas dah masuk dalam device korang, dia boleh monitor dan record semua activity yang related dengan online banking tanpa korang sedar. Ini membolehkan hacker untuk buat transaction fraud atau collect info sensitive korang untuk exploit pada masa depan.

Fake banking app

Fake banking app ni app mobile palsu yang pretend sebagai platform banking legit menimbulkan threat yang serious terhadap security dan privacy kewangan korang.

Hacker create replica perfect app bank dan upload dia ke website third-party. Lepas tu, dia try convince korang untuk download dan install app ni, biasanya diluar PlayStore atau pun Apps Store.

Diorang akan guna cara-cara halus macam offer bonus, reward, atau discount.

Bila korang dah install app ni, dia akan mintak korang login dengan info peribadi dan banking korang. Bila korang dah bagi, hacker akan dapat semua info yang dia nak, dan boleh access akaun bank korang dengan mudah.

Hacker boleh gunakan info ni untuk buat transaction penipuan, transfer duit, atau jual info korang pada orang lain.

Phishing

Phishing ni method yang hacker guna untuk get info peribadi atau banking korang dengan cara yang sneaky.

Hacker akan hantar email, message, atau call yang pretend sebagai bank atau organization yang trusted, dan mintak korang bagi info macam nama, IC, password, atau code pengesahan. Hacker akan guna alasan macam verify identity, update account, atau offer service.

Bila korang dah bagi info ni, hacker dah dapat apa yang dia nak, dan boleh buat apa-apa je dengan akaun bank korang. Hacker boleh guna info ni untuk login akaun korang, buat transaction penipuan, atau change password korang.

Cara-cara untuk protect akaun bank dari hacker

Walaupun hacker ada banyak cara untuk hack bank, korang tak perlu risau sangat, sebab korang boleh buat beberapa benda untuk protect akaun bank korang dari hacker.

Ni antara tips yang korang boleh follow untuk jaga security dan privacy kewangan korang:

Gunakan password yang kuat dan unik

Password ni macam kunci untuk akaun bank korang, so korang kena pastikan dia kuat dan unik.

Jangan guna password yang senang teka, macam nama, tarikh lahir, atau nombor phone. Jangan guna password yang sama untuk semua akaun korang.

Jangan share password korang dengan sesiapa, termasuk family atau kawan. Jangan tulis password korang kat mana-mana, termasuk phone atau kertas.

Tukar password korang secara berkala, dan guna password manager kalau susah nak ingat.

Gunakan pengesahan dua faktor (2FA)

Pengesahan dua faktor ni macam extra layer untuk protect akaun bank korang, sebab dia mintak korang bagi bentuk pengenalan kedua, selain password korang.

Bentuk pengenalan ni boleh jadi code unik yang dihantar ke phone korang, atau fingerprint, atau face recognition. Dengan guna 2FA, korang boleh elakkan hacker yang cuba login akaun korang dengan password korang, sebab dia tak ada bentuk pengenalan kedua tu.

Check app dan website yang korang guna

Sebelum korang download atau install app banking, korang kena check dulu app tu betul-betul dari bank korang, atau dari source yang trusted.

Jangan download app dari website yang korang tak kenal, atau dari link yang korang dapat dalam email atau message.

Baca review dan rating app tu, dan check permission yang dia mintak. Kalau ada apa-apa yang pelik atau mencurigakan, jangan install app tu.

Bila korang nak login akaun bank korang online, korang kena check dulu website tu betul-betul dari bank korang. Jangan login dari website yang korang dapat dalam email atau message, atau dari link yang korang search.

Check website tu ada simbol kunci atau https kat depan URL dia, sebab tu maksudnya website tu secure.

Jangan bagi info peribadi atau banking korang kat sesiapa

Ini penting, sebab hacker selalu guna taktik social engineering untuk dapat info peribadi atau banking korang. Jangan bagi info macam nama, IC, password, atau code pengesahan kat sesiapa, termasuk yang kononnya dari bank atau organization yang trusted.

Bank atau organization yang legit takkan mintak info ni dari korang melalui email, message, atau call. Kalau korang rasa ada sesuatu yang tak kena, jangan layan, atau check dulu dengan bank atau organization tu.

Kesimpulan

Bank boleh kena hack, tapi jangan mudah percaya kalau ada orang claim boleh. Sebab ramai scammer yang mengaku boleh. Aku harap korang dah faham apa yang aku nak sampaikan, dan dapat ilmu yang berguna dari artikel ni.

Aku nak pesan kat korang, jaga baik-baik akaun bank korang, sebab duit tu hasil kerja keras korang. Jangan biarkan hacker yang tak bertanggungjawab curi duit korang.

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Subscribe Web Hackers

Isi form, confirmkan email korang & korang confirm jadi subscriber kami. 

Related Article..

Hacking

Apa perlu buat kalau gmail kena hack

Gmail kena hack? Mesti mengelabahkan? Sebab benda penting kot, mungkin banyak data korang dalam email tu. So baca artikel ni sampai habis.