Cara trace location melalui no telefon - Real!

Macam mana teknologi tracing ni berfungsi, fahamkan dulu

1. GPS (Global Positioning System)

  • GPS menggunakan satelit yang mengorbit bumi untuk menentukan lokasi devices. Bila korang guna Google Maps atau Waze, devices korang akan gunakan satelit untuk menentukan kedudukan.
  • GPS ni biasanya sangat tepat dan boleh mengesan lokasi hingga ke beberapa meter saja.

2. Menara Cellular

  • Kaedah ni mengukur jarak antara telefon dan beberapa menara cellular terdekat.
  • Ikutkan agak kurang tepat berbanding GPS, tapi berguna di tempat yang GPS tak dapat capai.

3. Wi-Fi dan Bluetooth

  • Devices boleh dijejak melalui rangkaian Wi-Fi atau peranti Bluetooth berdekatan. Kalau korang on kan wifi dan bluetooth akan bantu proses untuk menentukan location yang lebih tepat.
  • Kedudukan dikira berdasarkan lokasi Wifi yang korang connect.

4. IP Address

  • Boleh digunakan untuk mengesan lokasi kasar berdasarkan alamat IP internet yang digunakan oleh devices. Korang boleh tahu based pada IP Address sahaja. Cuma lokasi kadang tak selalu tepat.

HeyLocate: Bukan setakat jejak, banyak lagi manfaatnya

HeyLocate ni macam satu platform yang banyak fungsi. Selain jejak lokasi, platform ni berguna giler untuk kawal anak-anak korang dari risiko digital dan juga bantu untuk pantau pekerja dalam bisnes.

Macam-macam lagi korang boleh buat, bukan setakat jejak lokasi je tau. Click sini untuk ke website official diorang. Korang boleh study apa yang diorang offer.

GEOfinder: Jejak dengan pelbagai bahasa dan device

GEOfinder ni boleh dikatakan sebagai rakan baik dalam dunia tracking. Platform ni support banyak bahasa dan boleh digunakan hampir pada semua jenis telefon.

Platform ni kena bayar dalam $39.99 kalau korang nak gunakan feature diorang, korang boleh dapat pelbagai ciri tambahan macam IP logging, Wi-Fi tracker, dan VPN checker. Memang berguna gila untuk dapat info pasal devices yang korang nak trace. Berminat? Click!

Scannero.io: Hantar mesej, tunggu dan jejak!

Scannero.io ni lain dari yang lain. Korang buat akaun, custom mesej yang korang nak & hantar, kemudian tunggu orang yang korang target untuk klik link yang korang dah hantar.

Tapi, sistem hanya tunjukkan lokasi umum je, bukan secara real-time.

Dengan trial sehari yang cuma $0.89, korang boleh je test servis ni sebelum commit dengan bayaran bulanan $49.80. Click disini untuk ke website official.

Geofind-my.com: Cari lokasi dengan Wi-Fi

Reverse Phone Lookup: Siapa tu?

Reverse phone lookup ni macam detektif digital.

Berguna gila bila korang dapat panggilan dari nombor yang korang tak kenal.

GPS Tracking Services: Jejak secara Real-Time

Servis ni guna teknologi GPS untuk pinpoint lokasi peranti dengan tepat.

Contohnya macam Find My iPhone untuk Apple devices, dan Find My Device untuk Android. Kita boleh jejak lokasi telefon secara real-time, yang membantu kalau telefon kita hilang atau nak pantau lokasi family atau pekerja.

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Related Article..

Portal Hackers

Financial