Cara elakkan facebook kena banned

Policy Facebook ni sebenarnya satu set of rules yang outline apa yang boleh dan tak boleh buat kat Facebook. 

Policy ni ada macam-macam jenis, tapi yang paling penting untuk kita tahu ialah Terms of Service, Privacy Policy, and Community Standards.

  • Terms of Service ni terms yang kita agree bila kita guna Facebook.
  • Privacy Policy ni info yang Facebook receive and how it’s used.
  • Community Standards ni apa yang tak allowed and how to report abuse.

Policy ni semua ada kat website Facebook, so korang boleh baca sendiri kalau nak tahu lebih lanjut. 

Tapi aku akan summarize sikit-sikit kat sini apa yang paling relevan untuk topik kita.

Macam mana nak elakkan Facebook kena banned?

Facebook kena banned ni maksudnya account Facebook korang kena suspend atau disable oleh Facebook sebab korang violate policy dia. 

Bila account korang kena banned, korang tak boleh access atau use account tu lagi, kecuali kalau korang appeal dan dapat approval dari Facebook.

So, macam mana nak elakkan benda ni jadi? Aku ada beberapa tips untuk korang ikut:

facebook kena banned

Jangan guna nama yang menyimpang jauh dari nama sebenar korang

Facebook nak kita guna nama yang orang kenal kita dengan dia. Boleh guna nama lain, tapi yang dekat-dekat and seakan-akan sama dengan nama kita. 

Contohnya, kalau nama sebenar korang Ahmad Zaki, boleh guna Zaki, Zack, or Azaki. 

Tapi jangan guna nama macam Superman, Batman, or Spiderman. Nanti Facebook ingat korang impersonate orang lain atau buat fake account.

Jangan tukar-tukar device secara kerap

Facebook akan detect kalau korang login dari device yang berbeza-beza dalam masa yang singkat. 

Nanti Facebook ingat korang kena hack atau korang share account dengan orang lain. Kalau nak tukar device, make sure korang log out dari device lama dulu, dan guna device baru yang trusted dan secure.

Jangan share password kat orang lain

Password ni rahsia, jaga baik-baik. Kalau share password dengan orang lain, nanti orang tu boleh abuse account korang atau buat benda yang violate policy Facebook. 

Kalau boleh, guna two-factor authentication untuk protect account korang lagi.

Jangan kerap tukar no

No ni penting untuk verify identity korang dan recover account korang kalau ada masalah. 

Kalau tukar no selalu, nanti Facebook confuse siapa sebenarnya owner account tu. Kalau nak tukar no, make sure korang update kat settings Facebook dan confirm no baru tu.

facebook kena banned

Jangan spam

Spam ni benda yang annoying dan tak berfaedah. 

Contohnya, post atau comment benda yang sama berulang-ulang, tag orang yang tak kenal dalam gambar atau video, hantar message atau friend request kat orang yang tak nak layan korang, atau join group atau event yang tak relevan dengan minat korang. 

Confirm akan kacau pengalaman orang lain kat Facebook, so memang tak boleh buat. 

Jangan comment dengan link-link yang tak bagus

Link-link yang tak bagus ni contohnya link yang mengandungi virus, malware, phishing, scam, porn, hate speech, violence, atau apa-apa yang melanggar Community Standards Facebook. 

Kesannya berbahaya dan boleh rosakkan Facebook dan user, so jangan buat. Effect kat korang juga nanti.

Jangan post atau share benda yang sensitive atau offensive

Benda yang sensitive atau offensive ni contohnya benda yang berkaitan dengan politik, agama, ras, gender, seksualiti, atau apa-apa yang boleh menyinggung atau mengganggu orang lain. 

Benda ni semua boleh buat orang marah atau sedih, dan boleh menyebabkan report atau complaint kat Facebook. 

Facebook akan take action kalau korang post atau share benda yang melanggar Community Standards dia.

Jangan join atau create group atau page yang suspicious atau harmful

Group atau page yang suspicious atau harmful ni contohnya group atau page yang promote keganasan, ekstremisme, penipuan, penyebaran berita palsu, atau apa-apa yang boleh membahayakan Facebook dan user dia. 

Benda ni semua boleh buat Facebook hilang trust kat korang dan boleh kena banned. 

Facebook akan monitor dan remove group atau page yang melanggar Terms of Service dia.

Jangan add atau accept friend request dari orang yang tak kenal

Friend request dari orang yang tak kenal ni biasanya ada niat jahat atau nak scam korang. 

Contohnya, orang tu nak hack account korang, nak minta duit korang, nak spam korang dengan link-link yang tak bagus, atau nak stalk korang. Benda ni semua boleh buat korang kena masalah kat Facebook. 

Facebook akan suspect kalau korang ada banyak friend yang tak kenal dan boleh kena banned.

Jangan guna multiple account

Multiple account ni maksudnya korang ada lebih dari satu account Facebook. 

Ada orang buat multiple account sebab nak backup account lama, nak buat bisnes, nak prank orang lain, atau nak elakkan orang tertentu. Tapi benda ni tak dibenarkan oleh Facebook. 

Facebook nak kita guna satu account je untuk semua tujuan. Kalau korang guna multiple account, nanti Facebook ingat korang nak buat spam atau fraud dan boleh kena banned.

Jangan add orang lain terlalu laju (spam)

Add orang lain terlalu laju ni maksudnya korang add banyak-banyak orang dalam masa yang singkat. 

Ada orang buat benda ni sebab nak dapat banyak friend atau follower kat Facebook. 

Tapi benda ni tak elok sebab boleh kacau orang lain yang tak nak kawan dengan korang. Benda ni juga boleh buat Facebook ingat korang nak buat spam atau bot dan boleh kena banned.

Jangan guna VPN atau proxy

VPN atau proxy ni benda yang boleh tukar IP address korang dan buat korang nampak macam dari negara lain. 

Ada orang guna benda ni sebab nak bypass restriction atau censorship kat negara dia. 

Tapi benda ni tak digalakkan oleh Facebook sebab boleh buat Facebook susah nak verify identity korang dan boleh kena banned. Facebook nak kita guna IP address yang betul dan sesuai dengan lokasi kita.

facebook kena banned - jangan guna VPN

Jangan cuba hack Facebook atau akaun orang lain

Hack Facebook atau akaun orang lain ni maksudnya korang cuba masuk atau ambil alih akaun yang bukan milik korang dengan cara yang tak sah. 

Contohnya, korang guna phishing, keylogger, brute force, atau apa-apa yang boleh dapatkan password atau info orang lain.

Benda ni semua sangat salah dan boleh buat korang kena banned dan mungkin kena saman atau tangkap. 

Facebook akan protect akaun-akaun yang kena hack dan akan ban akaun-akaun yang cuba hack.

Tak bayar untuk ads

Tak bayar untuk ads ni maksudnya korang guna Facebook Ads untuk promote bisnes atau produk korang tapi tak bayar bill atau hutang korang kat Facebook.

Benda ni boleh buat korang kena banned sebab Facebook akan ingat korang nak tipu atau lari dari tanggungjawab korang. 

Facebook akan stop ads korang dan akan ban akaun korang kalau korang tak bayar untuk ads.

Jangan upload gambar keganasan

Upload gambar keganasan ni maksudnya korang share gambar yang tunjuk pembunuhan ngeri, penyiksaan, penderaan, atau apa-apa yang boleh menimbulkan rasa takut atau trauma kat orang lain.

Benda ni sangat tak sesuai untuk share kat Facebook sebab boleh melanggar Community Standards dia. 

Facebook akan remove gambar-gambar yang keganasan ni dan boleh ban account korang kalau korang share benda ni.

Artikel berkaitan

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Subscribe Web Hackers

Isi form, confirmkan email korang & korang confirm jadi subscriber kami. 

Related Article..