Jangan mudah percaya jika ada orang mengaku boleh hack facebook & sebagainya

Hack facebook: Bukan kerja main-main

Pertama sekali, kita kena faham satu benda. Hack Facebook atau platform digital lain bukan kerja main-main. 

Bukan macam dalam filem Hollywood tu, tekan-tekan keyboard sikit, terus boleh masuk sistem. Realiti dia jauh lebih kompleks dan susah.

Facebook, dan syarikat teknologi besar lain macam Google atau Twitter, mereka semua ada team security yang power. 

Mereka ni kerja dia untuk pastikan sistem mereka selamat dari serangan hacker. Mereka akan buat semua yang mereka boleh untuk pastikan maklumat korang selamat.

mengaku boleh hack facebook - Jangan mudah percaya

Nak hack bukan mudah

Nak hack sistem macam Facebook ni bukan mudah. Bukan setakat tahu guna komputer sikit-sikit, terus boleh jadi hacker.

  • Hacker sebenar memerlukan kemahiran teknikal yang tinggi. Mereka kena tahu banyak pasal sistem komputer, rangkaian, dan keselamatan cyber.
  • Selain tu, hacker juga kena sentiasa update dengan perkembangan terkini dalam dunia IT. Sebab, teknologi ni sentiasa berubah, dan cara untuk ‘hack’ sistem pun sentiasa berubah.
  • Jadi, nak jadi hacker tu bukan senang. Bukan setakat belajar sikit-sikit dari YouTube, terus boleh jadi hacker.

Harga RM50 - RM100? Mustahil!

Sekarang, kita dah faham yang nak hack sistem macam Facebook ni bukan mudah. Jadi, kalau ada orang mengaku dia boleh hack Facebook dengan harga RM50 – RM100, korang kena berhati-hati.

  • Hack sistem macam Facebook ni memerlukan kemahiran yang tinggi dan masa yang banyak. Jadi, tak logik kalau hacker sebenar akan caj harga yang rendah macam tu.
  • Selain tu, hack sistem tanpa kebenaran tu adalah jenayah. Jadi, kalau ada orang yang buat jenayah, dan dia caj harga yang rendah, korang kena fikir balik. Ada kemungkinan dia ni scammer yang nak tipu duit korang.

Kesimpulannya

Jadi, apa yang kita boleh simpulkan dari semua ni? 

Jangan mudah percaya jika ada orang mengaku boleh hack Facebook atau platform digital lain dengan harga yang murah. 

Nak jadi hacker tu bukan mudah, dan tak logik kalau hacker sebenar akan caj harga yang rendah.

Ingat, dalam dunia digital ni, pengetahuan adalah kuasa. Jadi, jangan lupa untuk sentiasa belajar dan update pengetahuan korang. Stay safe, okay?

Artikel berkaitan

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Subscribe Web Hackers

Isi form, confirmkan email korang & korang confirm jadi subscriber kami. 

Related Article..