Pinjaman peribadi tak perlu bayar apa apa - Wajib tahu!

Korang pernah tak nak buat pinjaman peribadi, tapi korang yang kena keluar duit untuk stamp duty, kelulusan, dan sebagainya?

Macam tak adil je kan?

Dah la nak pinjam duit, tapi kena keluarkan duit dulu. Macam mana nak jimat, macam mana nak bayar balik? Tak masuk akal.

Korang tahu tak yang MAJORITI daripada pinjaman peribadi yang minta korang bayar fee yang besar tu sebenarnya adalah scam?

Korang tak dapat apa-apa, tapi korang kena bayar macam-macam. Bukan setakat duit, tapi mungkin juga nama baik, privasi, dan keselamatan korang juga terjejas.

Photo by Scott Graham on Unsplash

Macam mana nak kenal scam?

Kalau korang nak buat pinjaman peribadi, korang kena pastikan yang korang buat pinjaman dengan pihak yang sah dan berlesen. Pastikan tiada bayaran dibuat kepada mereka. Sebab nak buat loan memang tak perlu keluarkan apa apa duit.

Jangan main apply je dengan sesapa yang offer pinjaman kat korang, lagi lagi kat facebook dan media sosial yang lain.

Sebab, ada banyak scammer yang menyamar jadi pihak yang boleh tolong korang buat pinjaman, tapi sebenarnya nak tipu korang je.

Biasanya, scammer ni akan cakap yang korang boleh dapat pinjaman dengan mudah, tanpa kredit check, tanpa collateral, tanpa guarantor, dan dengan interest rate yang rendah. Paling best, kalau nama korang masuk CTOS pun boleh lulus.

Tapi, ada satu syarat yang korang kena buat, iaitu korang kena bayar fee tertentu sebelum pinjaman tu diluluskan.

Fee ni mungkin dipanggil stamp duty, processing fee, approval fee, insurance fee, atau apa-apa nama yang kononnya macam rasmi.

Scammer ni akan cakap yang fee ni wajib dan tak boleh dielakkan, dan yang korang kena bayar segera, kalau tak pinjaman tu tak boleh proceed. Dia akan bagi alasan-alasan macam-macam, macam nak cover kos operasi, nak jamin pinjaman tu sah, nak elak penipuan, dan sebagainya.

Dia akan suruh korang bayar fee tu melalui online transfer, e-wallet, atau prepaid card.

Dia akan janji yang lepas korang bayar fee tu, korang akan dapat pinjaman tu dalam masa yang singkat, mungkin dalam beberapa jam atau beberapa hari.

Tapi, bila korang dah bayar fee tu, korang akan perasan yang pinjaman tu tak masuk-masuk pun dalam akaun korang.

Bila korang cuba contact scammer tu, dia akan bagi macam macam alasan, macam pinjaman tu masih dalam proses, ada masalah teknikal, ada masalah dengan bank, atau apa-apa je yang boleh delay pinjaman tu.

Atau, dia akan minta korang bayar lagi fee yang lain, macam GST, tax, clearance fee, atau apa-apa je yang dia boleh fikir.

Dia akan cakap yang fee ni baru je dikenakan, atau yang korang kena bayar lebih sebab pinjaman tu besar, atau yang korang kena bayar cepat-cepat sebab ada promosi.

Kalau korang dah rasa macam tak betul, atau macam kena tipu, dan korang cuba tuntut balik duit korang, atau nak batalkan pinjaman tu, scammer tu akan marah-marah korang, ugut korang, atau terus senyap je.

Dia akan block nombor korang, tutup akaun dia, atau tukar identiti dia.

Korang tak akan dapat contact dia lagi, dan korang tak akan dapat balik duit korang. Korang akan rasa tertipu, marah, sedih, dan stress.

Photo by Tierra Mallorca on Unsplash

Macam mana nak elak scam?

Kalau korang tak nak kena scam macam ni, korang kena berhati-hati bila nak buat pinjaman peribadi.

Jangan mudah percaya dengan tawaran-tawaran pinjaman peribadi ni. Lagi lagi di media sosial. Tak semua yang scam, tapi sebagai langkah berjaga jaga.

Jangan mudah bagi maklumat peribadi atau akaun bank korang kepada sesiapa yang korang tak kenal atau tak yakin.

Ini dia beberapa tips yang korang boleh ikut untuk elak kena scam:

  • Buat pinjaman dengan pihak yang sah dan berlesen, macam bank, koperasi, atau syarikat kewangan yang diiktiraf oleh Bank Negara Malaysia. Korang boleh semak senarai institusi kewangan yang berlesen kat sini.
  • Baca dan faham terma dan syarat pinjaman tu sebelum korang setuju atau tandatangan apa-apa dokumen. Jangan terima pinjaman yang tak ada dokumen rasmi atau kontrak yang jelas. Jangan tandatangan dokumen yang kosong atau tak lengkap. Jangan bagi kuasa kepada orang lain untuk tandatangan dokumen bagi pihak korang.
  • Bandingkan interest rate, repayment period, dan fee fee yang dikenakan oleh pihak yang beri pinjaman tu dengan pihak lain yang offer pinjaman yang sama. Kalau interest rate terlalu rendah, repayment period terlalu panjang, atau fee fee terlalu tinggi, korang kena waspada. Mungkin ada hidden charges atau syarat-syarat lain yang korang tak tahu.
  • Jangan bayar apa-apa fee sebelum pinjaman tu diluluskan atau dimasukkan dalam akaun korang. Pihak yang sah dan berlesen tak akan minta korang bayar fee macam stamp duty, processing fee, approval fee, atau insurance fee sebelum pinjaman tu siap. Fee ni biasanya akan ditolak dari jumlah pinjaman tu, atau akan dimasukkan dalam repayment plan korang. Kalau pihak yang beri pinjaman tu minta korang bayar fee ni melalui online transfer, e-wallet, atau prepaid card, korang kena hati-hati. Sebab, cara-cara ni susah untuk trace atau refund kalau ada apa-apa masalah.
  • Jangan bagi maklumat peribadi atau akaun bank korang kepada sesiapa yang korang tak kenal atau tak yakin. Pihak yang sah dan berlesen tak akan minta korang bagi maklumat macam password, PIN, OTP, atau apa-apa maklumat yang sensitif melalui telefon, SMS, WhatsApp, email, atau mana-mana cara yang tak rasmi. Kalau korang bagi maklumat ni, korang mungkin akan jadi mangsa identity theft, phishing, atau fraud.

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Subscribe Web Hackers

Isi form, confirmkan email korang & korang confirm jadi subscriber kami. 

Related Article..