Boleh ke orang hack pc melalui wifi?

1. Wifi? Macam mana boleh kena hack?

Dahulu kala, hacking ni macam dalam filem-filem Hollywood je. Tapi sekarang ni, dengan teknologi yang semakin canggih, korang kena tahu yang yes, pc korang memang boleh kena hack melalui wifi. Bukan nak cakap semua orang jahat, tapi ada je yang nak tiru kerja kita atau nak curi data penting. Jadi, kenalah berjaga-jaga.

  • Apa yang hacker buat?
    • Sniffing: Diorang boleh intercept data yang kita hantar dan terima melalui wifi.
    • Man-in-the-Middle attack: Hacker ni jadi ‘tengah-tengah’ antara kita dengan server yang kita connect, so diorang boleh ubah data kita.
    • Cracking password: Kalau password wifi kita senang, diorang boleh teka dan masuk dalam network kita.

2. Korang tak perlu risau, ada cara kita boleh elak!

Sekarang kita dah tahu pc kita boleh kena hack melalui wifi, jangan risau sangat sebab ada cara kita boleh elak. Let’s check it out!

  • Update software dan firmware
    • Selalu update software pc dan firmware router korang, sebab ada je security patch baru yang kena install.
  • Gunakan password yang kuat
    • Jangan guna password macam ‘123456’ atau ‘password’ tau. Kena creative sikit, guna kombinasi huruf, nombor dan simbol.
  • Enable WPA3
    • Kalau router korang support, pasang WPA3 sebab lagi secure dari WPA2.
  • Jangan guna wifi public!
    • Wifi public memang senang kena hack. Kalau terpaksa guna, pastikan korang guna VPN untuk tambah layer keselamatan.
  • Disable remote management
    • Jangan bagi orang jauh boleh access router korang, disable remote management dalam setting router.

hack pc melalui wifi

3. Kita bukan hacker, jangan risau

Last but not least, ingat satu benda ni: kita semua ni bukan hacker, jadi jangan risau sangat. Kita boleh buat apa yang kita boleh untuk jaga keselamatan pc kita. 

Asalkan korang ikut langkah-langkah yang aku dah list kat atas tu, insyaAllah, pc korang akan jadi lebih selamat. So, itu saja penerangan untuk artikel kali ni. Harap korang jelas tentang “Boleh ke hacker hack pc melalui wifi?”

Semoga korang semua faham dan dapat manfaat daripada info yang aku kongsikan ni. Kalau ada apa-apa soalan, meh tulis dalam komen, aku cuba jawab sama-sama. 

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Subscribe Web Hackers

Isi form, confirmkan email korang & korang confirm jadi subscriber kami. 

Related Article..

Network Security

Beza VPN & Tor Browser

Beza VPN & Tor Browser yang ramai tak tahu. Jom baca sebelum gunakan Tor Browser dengan VPN.