Ethical Hacker boleh dijadikan kerjaya? - Korang patut tahu!

So, apa yang ethical hacker buat? Banyak benda! Mereka kena check sistem, cari kelemahan dalam system, pastikan takde hacker lain boleh masuk. Macam main game ‘catch the bad guys’, tapi dalam real life. Mereka guna skill hacking, tapi untuk tujuan yang baik. Kena ingat, semua yang mereka buat, mendapat keizinan dan mengikut undang-undang tau.

Yang bestnya, jadi ethical hacker ni bukan setakat jaga CyberSecurity je. Mereka juga kena update dengan teknologi terbaru. Dunia IT ni kan sentiasa berubah, macam fashion, hari ni in, esok dah out. So, kena sentiasa belajar dan adapt.

Ethical hacker boleh dijadikan kerjaya?

Nak masuk line ni, korang kena ada minat dalam IT dan suka cabaran. Bukan semua orang boleh handle tekanan bila sistem kena serang atau ada bug yang susah gila nak solve. Tapi, kalau korang suka puzzle dan suka ‘menangkap penjahat’, maybe kerjaya ni sesuai untuk korang.

Dan tau tak, gaji ethical hacker ni boleh kata wow! Sebab permintaan tinggi, terutama di bandar-bandar besar macam KL. Jadi, kalau korang ada passion dalam IT dan nak buat perbezaan, jangan tunggu lagi. Maybe korang lah hero siber seterusnya!

Cerita kita pasal ethical hacker ni macam cerita hero, tapi dalam dunia real. Best kan bila kita boleh guna skill kita untuk buat dunia ni jadi tempat yang lebih selamat. Jadi, siapa sedia nak jadi hero siber?

Kursus penting untuk jadi Ethical Hacker

Okey, jom kita sembang pasal kursus apa yang korang kena ambil kalau nak jadi ethical hacker. Ini macam ‘shopping list’ untuk superhero siber kita!

  1. Sains Komputer atau Kejuruteraan Perisian: Ini macam asas yang paling penting. Belajar tentang programming, sistem operasi, dan jaringan komputer. Kita kena faham dulu ‘bahasa’ dan ‘jalan’ dalam dunia komputer ni.
  2. CyberSecurity: Tak cukup dengan asas IT, korang juga kena paham pasal cybersecurity. Kursus ni ajar korang cara-cara nak jaga sistem dari serangan hacker jahat.
  3. Programming: Tahu coding itu must! Belajar bahasa pengaturcaraan macam Python, Java, atau C++. Ini penting sebab korang kena tahu macam mana nak ‘baca’ dan ‘tulis’ dalam dunia digital.
  4. Networking: Kena tahu pasal setup jaringan dan cara menguruskan sistem. Macam mana data mengalir, macam mana nak pastikan semuanya lancar dan selamat.
  5. Certified Ethical Hacker (CEH): Ini macam tiket emas dalam dunia ethical hacking. Kursus CEH ni ajar korang semua teknik hacking, tapi untuk tujuan yang baik. Lepas ni, korang boleh guna ‘kuasa’ korang untuk melindungi, bukan merosakkan.
  6. Offensive Security Certified Professional (OSCP): Ini lagi satu kursus yang power. Dia lebih kepada hands-on, macam ujian sebenar. Kena ‘serang’ sistem yang sedia ada dan tunjukkan skill korang.
  7. Pengurusan Risiko dan Undang Undang: Selain dari technical stuff, korang juga kena belajar tentang aspek undang-undang dan kepatuhan. Penting ni, sebab kita kena pastikan semua yang kita buat tu dalam lingkungan undang-undang.

Kesimpulan: Kelebihan menjadi Ethical Hacker

So, kita dah bincang banyak pasal jadi ethical hacker ni, tapi soalan besar ni masih tergantung: Bagus ke tak jadi ethical hacker? Jom kita wrap up.

Pertama, mari kita cakap pasal ‘bagusnya’. Jadi ethical hacker ni macam ada superpower dalam dunia digital. Korang dapat:

  1. Membuat perbezaan: Bayangkan, setiap hari korang bangun, tugas korang adalah melindungi data dan sistem yang penting dari serangan siber. Korang bukan setakat tekan-tekan keyboard, tapi korang sedang jaga keselamatan informasi penting. Gempak kan?
  2. Sentiasa belajar: Dalam bidang ni, korang takkan pernah berhenti belajar. Teknologi sentiasa berubah, dan korang kena keep up. Ini bukan kerja yang bosan – setiap hari ada cabaran baru!
  3. Permintaan tinggi & gaji tinggi: Dengan semakin banyak syarikat dan organisasi sedar pentingnya keselamatan siber, permintaan untuk ethical hackers meningkat. Dan dengan permintaan yang tinggi, datanglah gaji yang menarik.
  4. Kerjaya yang penuh cabaran: Tiap hari ada saja cabaran baru. Kadang-kadang macam main puzzle, tapi puzzle yang boleh selamatkan syarikat dari kerugian besar.

Tapi, ada juga cabarannya. Kerja ni:

  1. Tekanan tinggi: Bila sistem kena serang, atau ada masalah keselamatan, tekanannya bukan main lagi. Korang kena cepat dan tepat dalam apa yang korang buat.
  2. Sentiasa kena update: Dalam dunia IT yang cepat berubah, korang kena sentiasa belajar dan update skill. Kalau tak, mudah ketinggalan.
  3. Tanggungjawab besar: Ingat, korang jaga keselamatan data dan sistem. Kalau ada apa-apa silap, impaknya besar.

So, bagus ke tak jadi ethical hacker?

Jawapannya, bergantung pada apa yang korang cari dalam kerjaya. Majoriti mengatakan Ethical Hacker ni boleh dijadikan sebagai kerjaya dan demand yang semakin tinggi. Tak rugi kalau korang start belajar sekarang.

Kalau korang suka IT, suka cabaran, dan nak kerja yang bukan sekadar 9 to 5 biasa, ini mungkin jalan yang sesuai untuk korang. Tapi, kalau korang tak suka tekanan dan prefer kerja yang lebih ‘steady’, mungkin ni bukan pilihan yang terbaik.

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Subscribe Web Hackers

Isi form, confirmkan email korang & korang confirm jadi subscriber kami. 

Related Article..

Network Security

Beza VPN & Tor Browser

Beza VPN & Tor Browser yang ramai tak tahu. Jom baca sebelum gunakan Tor Browser dengan VPN.

hack pc melalui wifi
IT

Boleh ke orang hack pc melalui wifi?

Boleh ke hacker hack pc melalui wifi? Mungkin korang risau sampai rasa nak baca artikel ni kan. So jom la baca bagi korang tahu details pasal ni.