20 platform programming yang korang boleh belajar & praktik coding

1. Codecademy

  • Percuma, ada juga versi berbayar. Yang percuma pun dah banyak. Apa lagi yang berbayar. 
  • Pelbagai bahasa programming seperti Python, JavaScript, dan Ruby. Boleh buat test sekali. 
  • Friendly untuk pemula. Mudah nak faham & jelas. 
  • Cuma CodeAcademy ni mahal sikit kalau kita amik course berbayar. 

Codecademy ni memang cun untuk korang yang baru nak mula belajar programming. Dari basic sampai advanced, semua ada! So amik platform ni kalau korang rasa ini yang paling bagus. 

Platform programming: Coding

2. FreeCodeCamp

  • 100% percuma
  • Fokus kepada web development
  • Ada projek untuk korang praktikkan skill korang

FreeCodeCamp ni sesuai untuk korang yang nak belajar web development dan ada banyak projek untuk praktis. Memang best! Sesuai la untuk student, untuk yang tak ada duit & sebagainya. Tak ada alasan kot. 

3. Coursera

  • Ada banyak kursus yang ditawarkan dari pihak Universiti tu sendiri. 
  • Bekerjasama dengan Universiti Antarabangsa. Banyak yang prof yang mengajar dalam Coursera ni. 
  • Korang tak ada peluang nak masuk Universiti tapi korang ada peluang nak belajar direct dengan Cikgu Universiti. Direct ajar. Simple & mudah faham. 
  • Diberikan Professional Certificate dari Pihak Universiti tu sendiri (melalui sistem Coursera) – Korang boleh gunakan sijil ni untuk dapatkan kerja. Mudah kot. 

Coursera ni bagus sebab korang boleh belajar dari pakar dan universiti terkenal. 

Tapi kena rajin sikit lah ya. Korang bukan setakat belajar, ada exam, ada quiz & ada assignment yang korang kena buat & hantar. Pergh. 

Overall Coursera ni berbaloi. Harga pun agak murah. Mampu milik. 

4. Udemy

  • Bayaran sekali untuk satu kursus. Korang pilih apa yang korang nak belajar sahaja. 
  • Pelbagai topik dan skill level mengikut kefahaman korang lah. 
  • Ada promosi, harga memang murah time ni. Promosi setiap masa ada. Kadang satu course tu boleh jatuh dalam RM50 je. Benda lifetime kot. Memang berbaloi. 

Udemy ni pun best sebab banyak pilihan course. Korang boleh beli bila ada jualan murah. Paling penting setiap course yang korang beli tu LIFETIME. Korang boleh ulangkaji bila bila masa. 

Cuma Udemy ni berbeza dengan Coursera. Dia tak ada Professional Certificate. Cuma ada sijil penyertaan saja & sijil ni tak laku dalam resume kita. Tapi boleh dijadikan SUPPORT dalam resume kita. 

Platform Programming

5. edX

  • Kursus dari universiti terkenal. Lebih kurang macam Coursera
  • Ada Pro Certificate yang boleh digunakan untuk dapatkan kerja. 
  • Ada topik advanced bab programming ni. Level leval IQ tinggi boleh la join. 

edX ni macam Coursera, tapi ada lebih banyak topik advanced. 

Jadi, kalau korang dah pandai sikit, dah tahu basic development programming ni, korang boleh cuba edX. Harga agak sedikit mahal berbanding Coursera. 

6. Khan Academy

  • Percuma dan bagus untuk beginner. Semua peringkat umur boleh join. Kalau ada anak, masukkan kat platform ni. 
  • Ada video dan latihan
  • Mudah faham & simple. 
  • Paling penting FREE kesemuannya. 

Khan Academy ni sesuai untuk korang yang baru nak mula dan nak belajar dengan cara yang santai santai. Sekadar hobi & minat boleh join. 

7. W3Schools

  • Fokus kepada web development
  • Ada tutorial dan latihan
  • Sangat mudah faham
  • Harga agak mahal – Beratus ratus kalau beli premium.  

W3Schools ni memang terkenal dalam web development. Korang boleh belajar banyak benda dengan cara yang simple. 

Setiap code korang boleh jadikan platform ni sebagai rujukan. Korang juga boleh buat test. 

8. MDN Web Docs

  • Sumber terpercaya untuk web development
  • Tutorial dan dokumentasi lengkap
  • Untuk beginner dan advanced

MDN Web Docs ni memang awesome sebab korang boleh rujuk bila-bila masa. Semua info penting ada kat sini.

9. SoloLearn

  • App untuk belajar programming
  • Boleh belajar bila-bila masa
  • Ada banyak bahasa programming

SoloLearn ni sesuai untuk korang yang nak belajar sambil lepak. Boleh belajar guna phone je, senang kan?

Platform programming: Coursera & Udemy

10. LeetCode

  • Fokus kepada problem-solving
  • Bagus untuk persediaan interview
  • Ada soalan dan jawapan

LeetCode ni best untuk korang yang nak praktis problem-solving dan bersedia untuk interview kerja.

11. HackerRank**

  • Platform untuk praktis coding skills
  • Ada challenge dan kompetisi
  • Sesuai untuk semua peringkat kemahiran

HackerRank ni memang best untuk korang yang suka cabaran dan nak improve skill programming. Dari soalan mudah hingga advanced, semua ada. Jangan lupa sertai kompetisi dan menangi hadiah menarik!

platform programming

12. Pluralsight

  • Pelbagai kursus dan topik
  • Fokus kepada IT dan programming
  • Ada langganan bulanan

Pluralsight ni pun satu lagi platform yang hebat untuk belajar programming. 

Dengan langganan bulanan, korang boleh akses banyak kursus berkualiti dalam pelbagai topik, termasuk software development, cybersecurity, dan data science.

13. YouTube

  • Banyak tutorial dan video percuma. Korang tinggal cari & belajar je. 
  • Pelbagai topik dan kemahiran. Ikut suka korang nak belajar apa. Terlalu banyak course percuma dalam ni. 
  • Mudah cari dan tonton dekat TV or KOMPUTER. Kalau kat phone tu kurang sesuai la sebab tak nampak nanti code kecik kecik tu. 

Siapa kata YouTube hanya untuk video hiburan je? Banyak juga tutorial programming yang berguna dan mudah difahami. 

Carilah channel yang berkualiti dan ikuti perkembangan terbaru dalam dunia programming. 

Youtube antara Universiti terbaik pada masa kini. Kalau kita tahu manfaatkannya kita akan jadi pandai. 

14. LinkedIn Learning

  • Pelbagai kursus dan topik
  • Dari pakar industri
  • Ada free trial dan langganan bulanan

LinkedIn Learning ni satu lagi platform yang bagus untuk belajar programming. 

Korang boleh akses banyak kursus dari pakar industri dan dapatkan sijil yang boleh ditambah ke profil LinkedIn korang. Manalah tahu, boleh naik pangkat kerja nanti.

Platform Programming

15. Code.org

  • Percuma dan bagus untuk semua peringkat
  • Ada banyak sumber untuk belajar
  • Fokus kepada pendidikan dan pengajaran

Code.org ni sesuai untuk korang yang nak belajar programming dari asas. 

Selain tutorial, ada juga sumber untuk guru-guru yang nak mengajar programming dalam kelas. Jom kita galakkan lebih ramai orang belajar programming!

16. Udacity

  • Kursus dan nanodegree dalam IT dan programming
  • Berkolaborasi dengan syarikat terkenal
  • Ada projek dan mentor

Udacity ni platform yang bagus untuk korang yang nak belajar secara lebih terancang dan terstruktur. 

Dengan nanodegree, korang boleh belajar skill yang diperlukan dalam industri dan ada mentor yang akan membantu korang sepanjang pembelajaran.

17. GeeksforGeeks

  • Tutorial, soalan, dan jawapan
  • Banyak topik dan bahasa programming
  • Sangat berguna untuk belajar dan rujukan

GeeksforGeeks ni memang platform idaman untuk korang yang nak belajar programming dengan lebih mendalam. 

Dari asas hingga advanced, semua ada dalam satu platform. Sangat berguna untuk rujukan dan latihan.

18. Codewars

  • Platform untuk praktis coding skills
  • Ada kata (soalan) yang mencabar
  • Sesuai untuk semua peringkat kemahiran

Codewars ni satu lagi platform yang cun untuk korang yang nak improve skill programming melalui kata-kata yang mencabar. 

Dalam proses menyelesaikan soalan, korang akan belajar banyak teknik baru dan menjadi lebih mahir dalam programming.

platform programming

19. GitHub

  • Platform untuk simpan dan kongsi kod
  • Banyak projek open-source
  • Belajar daripada komuniti
  • Boleh berkolaborasi dengan pembangun lain

GitHub ni bukan sahaja tempat untuk simpan kod korang, tapi juga tempat yang bagus untuk belajar. 

Banyak projek open-source yang korang boleh kaji, dan boleh belajar cara orang lain menyelesaikan masalah. Jangan lupa untuk berkolaborasi dengan pembangun lain dan saling membantu dalam proses pembelajaran!

20. Stack Overflow

  • Platform untuk tanya soalan dan dapatkan jawapan. Platform ni macam Quora juga. Ada soalan kasi up. 
  • Komuniti yang aktif dan membantu
  • Banyak soalan dan jawapan berkaitan programming. So kalau pening korang boleh tanya dalam ni direct. 

Stack Overflow ni memang platform yang terkenal dalam kalangan programmer. Kalau korang ada soalan pasal programming, boleh je tanya kat sini. 

Ramai yang akan membantu korang, dan siapa tahu, mungkin korang akan jumpa jawapan yang korang tak pernah terfikir sebelum ni. 

Jangan malu untuk tanya, sebab semua orang pernah belajar dari awal juga.

platform programming

Kesimpulan

Kesimpulannya, dunia programming kini semakin pesat membangun dan pelbagai kemudahan disediakan untuk membantu korang dalam pembelajaran.

Walaupun ada AI yang boleh membantu kita dalam coding, tetapi masih penting untuk kita mempelajari asas-asas programming. 

Sebabnya, AI takkan dapat menggantikan sepenuhnya kebolehan dan kreativiti manusia dalam menyelesaikan masalah dan mencipta inovasi.

Dalam era digital yang semakin canggih ni, kemahiran programming amat penting dan berguna. Dari senarai platform yang kita kongsikan tadi, pasti ada yang sesuai untuk korang. 

Jadi, jangan takut untuk mencuba dan belajar. Setiap langkah yang korang ambil dalam pembelajaran programming adalah satu langkah ke arah masa depan yang lebih cerah dan menjanjikan. 

Jangan lupa korang kena mengikuti perkembangan teknologi dan AI yang semakin maju, sebab banyak perkara baru yang korang boleh pelajari dan terapkan dalam dunia programming.

Zaman sekarang ni memang peluang yang baik untuk kita belajar programming. 

Dengan kemudahan yang ada, kita boleh belajar secara fleksibel dan mengikut keperluan kita. Tak kira di mana korang berada, yang penting adalah usaha, semangat, dan keinginan untuk terus belajar.

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Subscribe Web Hackers

Isi form, confirmkan email korang & korang confirm jadi subscriber kami. 

Related Article..