Adakah HTML dan CSS termasuk dalam kategori programming?

Jom explore lagi dalam.

HTML: Bahasa markup, bukan programming

HTML, atau Hypertext Markup Language, adalah bahasa standard yang digunakan untuk membuat structure content. Ia bukanlah programming language tapi lebih kepada bahasa markup. Apa bezanya?

  • Tujuan utama: HTML digunakan untuk struktur halaman web. Code HTML akan menentukan apa yang korang nak tunjukkan dalam web browser, contohnya teks, gambar, atau video. Tapi, code ni tidak melibatkan logik atau algorithm yang kompleks macam bahasa programming yang lain.
  • Interaksi: Dengan HTML, korang tak boleh buat program yang interact dengan user secara dinamik, contohnya macam mengira atau membuat keputusan berdasarkan input user.

CSS untuk design, bukan logic

CSS, atau Cascading Style Sheets, pula adalah bahasa yang digunakan untuk mendesign halaman web yang telah dibuat dengan HTML. Sama macam HTML, CSS bukanlah bahasa programming.

  • Kegunaan: CSS fokus pada layout, warna, dan font. Ia membolehkan developers mendesign halaman web supaya nampak menarik dan responsive, tanpa memasukkan logik atau fungsi programming.
  • Kekurangan: CSS tidak digunakan untuk membangunkan apps atau melakukan pengiraan matematik. Ia hanya digunakan untuk design content yang ditunjukkan melalui HTML.

Apa itu programming?

Bila cakap pasal programming, kita merujuk kepada proses menulis, menguji, dan memperbaiki code yang membuatkan komputer dapat menjalankan tugas tertentu.

Bahasa programming macam Python, Java, atau C++ biasanya akan melibatkan logik, struktur data, dan algorithm

  • Logik dan algorithm: Programming melibatkan pembuatan fungsi, loop, dan condition yang membolehkan app melakukan tugas secara automatik dan efisien.
  • Interaksi dengan user: Aplikasi yang dibangun dengan bahasa pemrograman boleh berinteraksi secara dinamik dengan user, melakukan pengiraan, dan memproses data secara real-time.

Contoh bahasa yang dianggap sebagai programming

Programming language ini adalah core utama untuk developers untuk mencipta sebuah aplikasi, sistem operasi, games, dan banyak sistem lain. So ini adalah contoh programming language yang memang dikategorikan sebagai programming. Antaranya:

Python: Paling mudah untuk korang belajar

Python merupakan salah satu bahasa programming yang sangat famous dan mudah dipelajari oleh sesiapa sahaja, terkenal dengan sintaks yang jelas dan mudah dibaca. Kelebihan utama Python:

  • Versatility: Python boleh digunakan dalam pelbagai aplikasi, dari web development menggunakan Django atau Flask, hingga data science dengan library seperti Pandas dan NumPy. Python boleh digunakan untuk membangunkan hampir kesemuanya.
  • Community support yang luas: Banyak resources dan community yang sedia membantu bagi yang baru belajar programming dengan Python.

Java: Kekuatan di sebalik platform independence

Java adalah bahasa programming yang dirancang supaya dapat dijalankan di mana-mana platform tanpa perlu melakukan modifikasi pada code, semua ni mengikut prinsip “Write Once, Run Anywhere” (WORA). Keistimewaan Java adalah:

  • Object-oriented: Memudahkan pengurusan dan modifikasi code dengan konsep seperti inheritance, polymorphism, dan encapsulation.
  • Digunakan secara luas: Dari aplikasi enterprise hingga aplikasi Android, Java adalah pilihan utama bagi ramai developers.

JavaScript: Untuk membuat web yang dynamic

Walaupun namanya serupa dengan Java, JavaScript adalah bahasa yang berbeza dan memainkan peranan penting dalam pembangunan front-end untuk web. Ciri-ciri menarik JavaScript:

  • Interaktif: Membolehkan pembuatan halaman web yang dinamik dan responsif terhadap setiap tindakan pengguna.
  • Ekosistem yang besar: Dengan adanya Node.js, JavaScript juga boleh digunakan untuk server-side programming, bukan hanya di browser.

C++: Untuk performance yang power

C++ dikenali dengan keupayaannya untuk menyediakan control yang lebih mendalam terhadap resources sistem dan memori. Sangat sesuai untuk:

  • Aplikasi yang memerlukan high performance: Contoh macam video games, apps desktop, dan OS.
  • Pengenalan kepada konsep programming yang lebih mendalam: Memahami pointer, memory management, dan multithreading.

Kesimpulan: HTML dan CSS penting, tapi bukan kategori programming

HTML dan CSS adalah elemen penting dalam pembangunan web, tapi language ni tidak dikategorikan sebagai programming kerana TIADA FUNGSI LOGIK dan kemampuan untuk menjalankan tugas secara automatik.

Walau macam mana pun, jangan pandang rendah ke atas markup language ni; tanpa HTML dan CSS, web korang akan nampak kosong dan tak menarik langsung.

So, HTML dan CSS memainkan peranan besar untuk membuat UX yang terbaik, walaupun language ni tak termasuk dalam kategori programming.

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Related Article..

Portal Hackers

Financial