5 programming languages yang korang kena belajar dalam bidang Robotic

Tapi sebelum tu, korang kena tahu programming languages yang sesuai untuk buat robotic, sebab tu lah yang akan determine how well korang boleh control dan program robot korang.

Jom tengok apa saja 5 programming languages yang korang kena master.

Python

Python ni ada banyak libraries dan frameworks yang support robotic, macam ROS (Robot Operating System), OpenCV (Open Source Computer Vision), PyRobot, dan banyak lagi.

Python ni juga boleh interact dengan hardware robot, macam Arduino, Raspberry Pi, dan Lego Mindstorms.

Python ni sesuai untuk beginner yang nak explore robotic, sebab syntax dia simple dan clear, dan ada banyak resources online yang boleh korang rujuk.

C/C++

C/C++ ni boleh run very fast, sebab dia low-level, maksudnya dia dekat dengan hardware. C/C++ ni juga boleh handle complex calculations dan algorithms yang biasanya diperlukan untuk robotic, macam image processing, computer vision, artificial intelligence, dan sensor fusion.

C/C++ ni ada banyak libraries dan tools yang support robotic, macam Arduino, ROS, OpenCV, TensorFlow, dan banyak lagi.

C/C++ ni sesuai untuk advanced programmer yang nak optimize performance dan efficiency robot korang, sebab korang boleh control every detail dan aspect of the code.

Java

Java ni programming languages yang paling widely used dan portable untuk robotic. Java ni boleh run on any platform, sebab dia ada virtual machine yang boleh interpret code korang.

Java ni juga boleh support multiple threads, maksudnya korang boleh run banyak tasks secara parallel, which is very useful for robotic.

Java ni ada banyak libraries dan frameworks yang support robotic, macam LeJOS (Lego Java Operating System), JADE (Java Agent Development Framework), Apache Commons Math, dan banyak lagi.

Java ni sesuai untuk intermediate programmer yang nak develop cross-platform dan multi-agent robotic applications, sebab korang boleh reuse code korang dan communicate dengan other robots easily.

MATLAB

MATLAB ni sangat good for prototyping and testing, sebab dia ada banyak built-in functions dan tools yang boleh korang guna.

MATLAB ni juga boleh handle complex mathematics dan simulations yang biasanya diperlukan untuk robotic, macam linear algebra, calculus, differential equations, optimization, dan control systems.

MATLAB ni ada banyak toolboxes dan libraries yang support robotic, macam Robotics System Toolbox, Computer Vision Toolbox, Deep Learning Toolbox, dan banyak lagi.

MATLAB ni sesuai untuk beginner atau researcher yang nak experiment dengan robotic, sebab korang boleh visualize data korang dan debug code korang dengan mudah.

JavaScript

JavaScript ni programming languages yang paling modern dan fun untuk robotic.

JavaScript ni boleh run on any browser, sebab dia web-based. JavaScript ni juga boleh support event-driven programming, maksudnya korang boleh react to user input atau sensor data secara real-time, which is very important for robotic.

JavaScript ni ada banyak libraries dan frameworks yang support robotic, macam Johnny-Five, Cylon.js, Noduino, dan banyak lagi.

JavaScript ni sesuai untuk web developer atau hobbyist yang nak create interactive dan creative robotic projects, sebab korang boleh integrate web technologies dan multimedia elements dengan robot korang.

Kesimpulan

Aku harap artikel blog ni dapat memberi korang some insight dan motivation untuk explore bidang yang sangat awesome ni.

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Subscribe Web Hackers

Isi form, confirmkan email korang & korang confirm jadi subscriber kami. 

Related Article..