10 code editor secara online yang programmer perlu tahu

20 min read

Pada yang suka coding dan sedang mencari code editor online yang boleh bantu korang dalam coding, artikel ni adalah tempat yang tepat untuk korang.

Kalau korang seorang programmer, korang mesti nak tahu editor coding apa yang best untuk korang buat coding kan? Dalam artikel ni akan disenaraikan 10 code editor online yang akan bantu korang untuk buat coding tanpa perlu install apa-apa kat komputer korang.

Senang je, korang tinggal nak bukak browser, masuk website, dan start coding. Kalau tiba tiba komputer korang terpadam, hasil kerja korang tetap selamat dan takkan hilang.

Code editor secara online ni juga ada boleh ajar korang macam-macam benda pasal coding, contohnya macam data structures, algorithms, web development, dan lain-lain.

Korang boleh belajar, buat direct test, dan share code korang dengan orang lain dan macam macam lagi. Teruskan membaca artikel ni. Baca sampai habis dan jangan skip!

CodeSandBox

CodeSandBox adalah platform online coding yang boleh bantu korang untuk menjadi seorang web developer yang power. Korang boleh pilih template yang korang nak, macam React, Vue, Angular, atau Vanilla JS.

Korang juga boleh tambah apa-apa yang korang nak, macam Bootstrap, Material UI, atau Firebase.

CodeSandBox ni ada live reloading, yang maksudnya korang boleh tengok hasil code korang terus kat browser, tak payah refresh. Memang membantu platform ni.

Korang boleh share code korang dengan orang lain menggunakan link yang dikhaskan, atau korang boleh invite orang lain untuk join coding session korang. CodeSandBox ni sesuai untuk programmer yang nak buat prototyping, testing, atau demo web app dengan mudah dan pantas.

Credit to Codesandbox

Harga CodeSandBox

CodeSandBox ni ada beberapa pilihan harga, ikut pada keperluan korang. Ni summary harga dan feature CodeSandBox:

  • Free: Untuk yang nak belajar dan saja nak test test. Tak payah bayar.
  • Pro: Untuk projek yang lebih besar dan serious. Dari 9 USD sebulan.
  • Enterprise: Untuk organisasi yang besar nak memerlukan pakej custom. Perlu contact.

LiveCode

LiveCode ni pulak adalah code editor online yang boleh bantu korang menjadi seorang programmer yang versatile.

Korang boleh buat coding untuk macam-macam jenis aplikasi, macam desktop, mobile, web, atau server. LiveCode ni guna bahasa yang senang untuk korang faham, macam English.

Korang boleh drag and drop feature yang korang nak, macam button, text field, atau image, dan tulis code yang simple dan clear untuk control benda-benda tu.

LiveCode ni pun ada live coding, yang maksudnya korang boleh tukar code korang dan tengok perubahan terus, tak payah compile atau run semula.

Senang je, kan? Korang boleh deploy code korang ke macam-macam platform dengan senang, macam Windows, Mac, Linux, iOS, Android, atau HTML5.

LiveCode ni sesuai untuk programmer yang nak buat coding dengan bahasa yang natural dan senang, dan nak buat aplikasi untuk macam-macam platform dengan cepat.

Credit to LIVECODE.COM

Harga LiveCode

LiveCode ni ada beberapa pilihan harga, ikut keperluan korang. Ni summary harga dan feature LiveCode:

  • Community: Untuk yang nak belajar dan buat projek open source. Free je.
  • Indy: Untuk projek peribadi dan kecil. $99 setahun.
  • Business: Untuk projek commercial dan besar. $499 setahun.

CodeShare

Sama juga dengan CodeShare, ini adalah salah satu code editor online yang boleh bantu korang menjadi seorang programmer sambil bersosial dengan developer yang lain. Korang boleh buat coding dan share code korang dengan orang lain secara real-time.

Codeshare boleh share secara realtime

Korang boleh pilih programming language yang korang nak, macam Python, Java, C#, atau Ruby, dan tulis code korang dalam editor yang simple dan clean. Korang boleh run code korang dan tengok output dalam console secara realtime.

CodeShare ni ada video and voice chat, yang maksudnya korang boleh sembang dengan orang yang korang share code dengannya.

Korang boleh save code korang dan dapatkan link yang unik untuk orang lain access code korang nanti. CodeShare ni sesuai untuk programmer yang nak buat coding bersama developer yang lain, contoh macam interview kerja, mencari bug, atau pair programming.

Harga CodeShare

CodeShare ni ada dua pilihan harga, ikut keperluan korang. Ni summary harga dan feature CodeShare:

  • Free: Untuk buat coding dan sharing secara asas, free je.
  • Pro: Untuk buat coding dan sharing secara advanced. Bermula dari $7 sebulan.

PlayCode

PlayCode pulak adalah code editor online yang boleh bantu korang untuk menjadi seorang web developer yang up-to-date dengan feature terkini. Korang boleh buat coding untuk web app dengan menggunakan HTML, CSS, dan JavaScript.

Korang boleh tulis code korang dalam editor yang moden dan ringan, dan tengok hasil code korang dalam browser yang built-in.

PlayCode ni ada feature live editing, yang maksudnya korang boleh edit code korang sambil tengok terus output pada code yang korang buat tu. so tak payah save atau refresh lagi. Jimat masa, kan?

PlayCode ni sesuai untuk programmer yang nak buat coding untuk web app dengan guna teknologi web yang popular dan terkini.

Harga PlayCode

PlayCode ni ada dua pilihan harga, ikut keperluan korang. Ni summary harga dan feature PlayCode:

  • Free: Untuk coding secara asas dan percubaan, free je.
  • Pro: Untuk coding secara mendalam dan profesional bayaran yang korang perlu bayar adalah $4.99 sebulan.

LeetCode

Sama macam yang lain, LeetCode adalah satu platform online yang boleh bantu korang untuk menjadi seorang programmer yang hebat. Hampir sama macam platform yang lain, korang boleh buat coding untuk tingkatkan skill, ilmu, dan persediaan korang untuk interview teknikal.

LeetCode ni ada lebih daripada 3,000 soalan coding yang cover macam-macam topik dan level susah, macam data structures, algorithms, databases, system design, dan lain-lain.

Korang boleh pilih language yang korang nak, macam Python, Java, C++, atau Go, dan tulis code korang dalam editor yang interaktif dan user-friendly.

Korang boleh run dan submit code korang dan dapat feedback yang berguna, macam correctness, runtime, memory usage, dan test cases. LeetCode ni ada solution, discussion, dan tips untuk setiap soalan, yang boleh tolong korang belajar dan faham konsep dan teknik yang penting.

LeetCode ni sesuai untuk programmer yang nak buat coding sambil sambil nak improve skill dan confidence korang, dan nak ready untuk interview teknikal dengan company-company besar, macam Google, Facebook, atau Amazon.

Harga LeetCode

LeetCode ni ada dua pilihan harga, ikut keperluan korang. Ni summary harga dan feature LeetCode:

  • Free: Untuk coding secara asas, free je.
  • Premium: Untuk coding secara advanced. Cuma $35 sebulan atau pun $159 setahun.
Photo by Arnold Francisca on Unsplash

Exercism

Exercism adalah code editor online yang boleh bantu korang untuk menjadi seorang programmer yang mantap. UI dan UX pun memang mantap.

Korang boleh buat coding sambil belajar dan mengasah skill programming korang dengan lebih mendalam dan secara menyeluruh.

Exercism ni ada lebih daripada 3,000 latihan coding yang cover 52 bahasa programming, macam Ruby, Python, Java, atau Rust.

Korang boleh pilih track yang korang nak, dan start coding dengan guna editor yang korang suka, macam VS Code, Sublime Text, atau Atom. Korang boleh download dan upload code korang dengan guna CLI tool yang Exercism sediakan.

Exercism ni ada mentorship, yang maksudnya korang boleh dapat bimbingan dan nasihat dari mentor-mentor yang pro dan rela.

Selain tu, korang boleh tengok dan komen code orang lain, dan belajar dari perspektif dan pendapat yang berbeza. Exercism ni sesuai untuk programmer yang nak buat coding untuk belajar dan improve skill programming dengan lebih mendalam dan menyeluruh.

Harga Exercism

Exercism ni cuma ada feature yang sama untuk semua orang. Ni summary harga dan feature Exercism:

  • Free buat selamanya: Untuk coding secara percuma dan berkualiti, platform ni adalah FREE buat selamanya. Korang akan dapat akses ke semua latihan coding, semua bahasa programming, semua track, dan semua mentor. Yang korang perlukan cuma sign up sahaja. Platform ni menerima donation dari orang ramai.

TopCoder

TopCoder sama macam yang lain adalah satu code editor online yang best. Korang boleh buat coding untuk join cabaran-cabaran yang menarik dan menguntungkan, macam design, development, data science, atau QA.

Korang boleh pilih cabaran yang korang nak, dan submit code korang dalam masa yang ditetapkan. Korang boleh menang hadiah tunai, reputasi, dan peluang kerja dengan syarikat-syarikat yang hebat, macam IBM, NASA, atau Google.

TopCoder juga ada komuniti yang besar dan aktif, yang boleh tolong korang belajar dan berkongsi ilmu dan pengalaman.

TopCoder sangat sesuai untuk programmer yang nak buat coding untuk join cabaran-cabaran yang menarik dan menguntungkan, dan nak jadi sebahagian daripada komuniti yang besar dan aktif.

Harga TopCoder

TopCoder ni ada satu pilihan harga yang sama untuk semua orang. Ni summary harga dan feature TopCoder:

  • Free: Untuk coding secara percuma dan berkualiti, free je. Korang akan dapat akses ke semua feature, semua bahasa programming, semua track, dan semua komuniti. Korang cuma perlu ada akaun TopCoder untuk sign up dan join TopCoder.

CodeSignal

CodeSignal adalah salah satu code editor online yang boleh buat korang jadi programmer yang hebat. Korang boleh buat coding untuk meningkatkan skill, ilmu, dan persediaan korang untuk interview teknikal.

Korang boleh pilih bahasa yang korang nak, macam Python, Java, C++, atau Go, dan tulis code korang dalam editor yang interaktif dan user-friendly.

Korang boleh run dan submit code korang dan dapat feedback yang berguna, macam correctness, runtime, memory usage, dan test cases.

CodeSignal ni ada solution, discussion, dan tips untuk setiap soalan, yang boleh tolong korang belajar dan faham konsep dan teknik yang penting.

CodeSignal ni sesuai untuk programmer yang nak buat coding untuk improve skill dan confidence mereka, dan nak ready untuk interview teknikal dengan company-company besar, macam Google, Facebook, atau Amazon.

Harga CodeSignal

CodeSignal ni ada beberapa pilihan harga, ikut keperluan korang. Ni summary harga dan feature CodeSignal:

  • Learn: Untuk coding secara asas dan percuma, free je.
  • Cosmo+: Untuk coding secara lanjut dan eksklusif. $24.99 sebulan.
  • Develop: Untuk coding secara profesional dan berkualiti. Bermula dari $24.29 sebulan per user.

GitHub Codespaces

GitHub Codespaces adalah satu platform online yang dah bantu ramai developer dan membolehkan korang untuk buat coding dengan mudah dan pantas secara online. Bagi seorang programmer, siapa je yang tak kenal dengan GitHub kan.

Tapi tak ramai yang tahu tentang Github Codespaces.

Dengan GitHub Codespaces, korang boleh buka dan edit code korang terus dalam browser, tanpa perlu install apa-apa pada komputer korang. Korang boleh pilih environment yang sesuai dengan project korang, macam Node.js, Python, atau Ruby.

Selain tu, korang boleh je gunakan Codespace ni macam Visual Studio Code.

GitHub Codespaces juga support live collaboration, yang bermaksud korang boleh buat coding secara live share bersama team secara real-time. Senang je, kan?

Credit to: Github.blog

GitHub Codespaces sangat sesuai untuk programmer yang nak buat coding dengan mudah, cepat, dan berkualiti, dan nak berkolaborasi dengan orang lain dalam projek coding.

Harga GitHub Codespaces

GitHub Codespaces ada beberapa pilihan harga bergantung kepada keperluan korang. Ini dia ringkasan harga dan feature GitHub Codespaces:

  • Free: Untuk belajar dan buat eksperimen, percuma.
  • Pro: Untuk projek yang lebih besar dan serius. Bermula dari $7 sebulan.
  • Team: Untuk team yang besar. Harga custom dan korang perlu contact.

Codeanywhere

Codeanywhere ni satu platform online yang memang best untuk korang yang suka coding.

Dengan Codeanywhere, korang boleh develop projek korang dari mana-mana je, pakai browser atau mobile. Platform ni sesuai gila untuk developer yang selalu on-the-go. Korang boleh access semua files korang, edit, dan collaborate dengan team korang secara real-time.

Plus, Codeanywhere support banyak bahasa programming, so tak kira korang nak code pakai Python, JavaScript, atau PHP, semua boleh!

Harga Codeanywhere

Codeanywhere ni ada beberapa pilihan harga, ikut apa yang korang perlukan. Ni summary harga untuk Codeanywhere:

  • Free: Untuk korang yang baru nak start, free je.
  • Personal: Untuk korang yang dah mula serius dengan coding. $9 sebulan. 
  • Premium: Untuk korang yang memang full-time developer. $25 sebulan. 
  • Enterprise: Untuk syarikat atau team yang besar dan nak custom solution. Kena contact untuk harga. 

So, korang boleh pilih plan yang sesuai dengan keperluan korang, dan start coding dengan lebih mudah dan efisien.

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Portal Hackers

Financial