Apa itu Visual Studio Code? - Jom study

VS Code ni free dan open source, maksudnya korang boleh download dan guna tanpa bayar apa-apa, dan juga boleh tengok source code dia kat GitHub.

VS Code ni dibangunkan oleh Microsoft, tapi jangan risau, dia boleh run kat mana-mana platform, sama ada Windows, Mac, atau Linux.

Guna untuk apa?

Contohnya, korang boleh buat web development, cloud development, machine learning, data science, dan lain-lain.

VS Code ni ada banyak features yang best, antaranya:

  • IntelliSense: feature ni boleh bantu korang code dengan lebih cepat dan mudah, sebab dia boleh suggest code completion, parameter info, dan definition info kat korang. Korang tak payah nak taip banyak-banyak, atau nak ingat nama variable atau function yang korang guna. IntelliSense ni boleh support pelbagai languages, termasuk JavaScript, TypeScript, Python, C#, dan lain-lain.
  • Debugging: feature ni boleh bantu korang debug code korang dengan lebih senang dan efektif, sebab dia boleh letak breakpoints, inspect variables, view call stacks, dan execute commands kat console. Korang boleh debug code korang kat VS Code, atau kat remote server, atau kat container, atau kat browser. Debugging ni boleh support pelbagai languages, termasuk Node.js, Python, C#, Java, dan lain-lain.
  • Git Integration: feature ni boleh bantu korang work dengan Git dan other SCM providers dengan lebih lancar, sebab dia boleh review diffs, stage files, dan make commits kat VS Code. Korang boleh push dan pull dari mana-mana hosted SCM service, seperti GitHub, Azure Repos, dan lain-lain.

Sesuai untuk siapa?

VS Code ni boleh support hundreds of languages, themes, debuggers, dan extensions yang boleh customize ikut keperluan dan kesukaan korang.

Download kat mana?

VS Code ni boleh download kat website dia, atau kat Microsoft Store.

Korang boleh pilih nak download version yang stable atau yang insiders, yang mana insiders ni lebih updated tapi mungkin ada bugs.

VS Code ni boleh run kat Windows, Mac, atau Linux, dan korang boleh pilih nak download version yang sesuai dengan OS korang.

Free ke tak?

VS Code ni juga boleh integrate dengan Microsoft Azure, yang mana ni satu cloud service yang boleh bantu korang deploy dan host website, store dan query data, dan scale dengan serverless computing. 

Microsoft Azure ni ada free trial untuk 12 bulan, dan lepas tu korang boleh pilih plan yang sesuai dengan budget dan keperluan korang.

Kesimpulan

VS Code ni free dan open source, dan boleh support banyak languages dan platforms. VS Code ni sesuai untuk semua programmer, dan boleh customize ikut kesukaan korang. Jadi, korang nak tunggu apa lagi?

Jom download dan try VS Code sekarang!

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Subscribe Web Hackers

Isi form, confirmkan email korang & korang confirm jadi subscriber kami. 

Related Article..