Apa itu Starlink Internet? - Korang mungkin nak tahu

Starlink menggunakan beribu-ribu satelit kecil yang berada di orbit rendah bumi untuk menghantar dan menerima data dari pelanggan di seluruh dunia.

Starlink menawarkan kelajuan internet yang tinggi, sehingga 100Mbps, dengan latensi yang rendah, antara 25-60ms.

Starlink juga boleh berfungsi di mana-mana sahaja di bumi, termasuk kawasan pedalaman yang tidak dapat dicapai oleh telco lain.

AI, Artificial Intelligence

Siapa developernya?

Starlink Internet dibangunkan oleh SpaceX, syarikat angkasa swasta yang diasaskan oleh Elon Musk pada tahun 2002.

SpaceX ialah syarikat pertama yang melancarkan roket yang boleh digunakan semula, dan juga syarikat pertama yang menghantar manusia ke Stesen Angkasa Antarabangsa (ISS) dengan menggunakan kapsul Crew Dragon.

Bila masuk Malaysia?

Starlink Internet telah pun masuk Malaysia pada bulan Julai 2023, selepas mendapat kelulusan daripada MCMC. Ini menjadikan Malaysia sebagai negara kedua di ASEAN yang menawarkan Starlink kepada pengguna, selepas Filipina.

Starlink juga telah menerima tempahan daripada kerajaan Malaysia untuk menyediakan internet satelit kepada 40 sekolah dan universiti, termasuk UiTM.

Berapa kos sebulan kena bayar?

Untuk menggunakan Starlink Internet, korang kena bayar RM220 sebulan, tanpa kontrak.

Ini ialah harga langganan untuk perkhidmatan internet sahaja, tidak termasuk kos perkakasan yang diperlukan.

Korang juga boleh mencuba Starlink selama 30 hari, dan jika tidak berpuas hati, boleh pulangkan perkakasan dan dapat bayaran balik penuh.

Berapa kos nak beli hardware dia?

Untuk menggunakan Starlink Internet, korang kena beli perkakasan yang terdiri daripada piring satelit yang boleh mengorientasikan diri sendiri, dan router WiFi yang menyokong WiFi 5.

Starlink menawarkan dua pilihan perkakasan, iaitu Standard dan High Performance.

Standard ialah pilihan yang sesuai untuk pengguna perumahan yang menggunakan internet untuk aktiviti biasa, seperti menonton video, membuat panggilan video, bermain game, dan bekerja dari rumah.

High Performance ialah pilihan yang direka untuk pengguna kuasa dan aplikasi perniagaan, yang memerlukan kelajuan yang lebih tinggi dan ketahanan cuaca yang lebih baik.

Kos untuk perkakasan Standard ialah RM2,300, manakala kos untuk perkakasan High Performance ialah RM11,613.

Man looks the technology of the future

Guna untuk siapa biasanya?

Starlink Internet biasanya digunakan oleh orang-orang yang tidak mempunyai akses kepada internet yang berkualiti, seperti di kawasan pedalaman, terpencil, atau kurang infrastruktur.

Starlink juga boleh digunakan oleh orang-orang yang memerlukan internet yang cepat dan stabil, seperti pengusaha, pelajar, pengajar, wartawan, dan lain-lain.

Starlink juga boleh digunakan di atas bot, kereta, atau kapal terbang, asalkan ada pandangan yang tidak terhalang ke langit.

Kawasan pendalaman, yang tak dapat dicapai oleh telco lain macam TIME, Maxis, UMobile, Unifi

Ini kerana Starlink menggunakan satelit yang berada di orbit rendah bumi, yang lebih dekat dengan permukaan bumi berbanding satelit geostasioner yang digunakan oleh telco lain.

Ini menjadikan Starlink lebih cepat, lebih stabil, dan lebih luas liputannya. Starlink juga tidak memerlukan kabel, tiang, atau menara untuk menghantar dan menerima data, hanya piring satelit dan router WiFi sahaja.

Apa yang patut korang tahu

Starlink Internet ialah perkhidmatan internet satelit yang menawarkan kelajuan tinggi, latensi rendah, dan liputan luas kepada pengguna di seluruh dunia.

Starlink dibangunkan oleh SpaceX, syarikat angkasa swasta yang dimiliki oleh Elon Musk. Starlink telah pun masuk Malaysia pada bulan Julai 2023, dan korang boleh membuat tempahan di laman web Starlink.

Korang kena bayar RM220 sebulan untuk langganan internet, dan juga kena beli perkakasan yang terdiri daripada piring satelit dan router WiFi. Starlink menawarkan dua pilihan perkakasan, iaitu Standard dan High Performance, dengan harga RM2,300 dan RM11,613 masing-masing.

Starlink biasanya digunakan oleh orang-orang yang tidak mempunyai akses kepada internet yang berkualiti, atau yang memerlukan internet yang cepat dan stabil.

Starlink juga boleh digunakan di mana-mana sahaja, termasuk di atas bot, kereta, atau kapal terbang.

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Subscribe Web Hackers

Isi form, confirmkan email korang & korang confirm jadi subscriber kami. 

Related Article..

IT

Bukan semua VPN itu selamat!

Bukan semua VPN tu selamat, so korang kena lebih berhati hati bila nak gunakan servis VPN, lagi lagi bila diberi secara percuma!