Punca internet slow - Ini yang korang mungkin cari

Kalau dah slow macam siput tu korang kena buat something supaya korang boleh surf internet dengan baik. So apa yang sebabkan internet korang jadi slow? Jom baca artikel ni.

Punca 1: Network yang tak stabil

Network yang tak stabil ni boleh disebabkan oleh beberapa faktor contohnya macam:

  • Jarak antara device korang dengan router
  • Gangguan dari objek lain, macam dinding, pintu, cermin, atau peralatan elektronik
  • Cuaca yang buruk, macam hujan, ribut, atau petir
  • Kerosakan pada kabel, antena, atau soket
  • Outdated kabel. Korang kena tengok CAT kabel korang. Pastikan pakai paling latest.
  • Masalah pada ISP (Internet Service Provider) contohnya macam maintenance, outage, atau overload

Cara untuk mengatasi network yang tak stabil ni:

  • Restart rounter korang. Kadang RAM dan CPU jadi overload sebab ada app yang tak ditutup dengan betul.
  • Pastikan korang berada dekat dengan router.
  • Tunggu cuaca bertukar baik, atau guna internet yang tak bergantung pada cuaca, macam fiber optic
  • Upgrade kepada kabel yang lebih laju macam CAT7 dan CAT8.
  • Contact ISP korang dan tanya apa masalah yang berlaku, atau tukar plan yang lebih power.
Internet jadi perlahan, slow sebabkan ramai orang marah

Punca 2: Bandwidth yang tak mencukupi

Bandwidth ni merujuk kepada kapasiti data yang boleh dihantar dan diterima dalam masa tertentu. Maksudnya benda ni bergantung pada plan yang korang subscribe lah. Contohnya 100Mbps, 300Mbps atau 500Mbps.

Kalau korang setakat pakai 100Mbps dan ada terlalu ramai user or terlalu banyak sangat devices kat rumah korang, memang akan sebabkan internet korang jadi slow.

Bandwidth yang tak cukup ni boleh disebabkan beberapa faktor, contoh:

  • Plan internet yang korang langgan tak sesuai dengan keperluan korang, macam speed yang rendah, dan quota yang terhad.
  • Penggunaan internet yang terlalu banyak atau berat, macam streaming video, download file besar, main game online, atau buka banyak tab.
  • Penggunaan internet yang tidak disedari, macam background update, malware, atau unauthorized access
  • Connected dengan banyak devices. Yes boleh buat internet korang jadi slow jugak. Semua ni korang kena check.

Cara untuk mengatasi bandwidth yang tak mencukupi ni ialah:

  • Upgrade plan internet yang korang langgan kepada yang lebih sesuai dengan keperluan korang, macam speed yang lebih tinggi dan quota yang unlimited.
  • Update firmware pada router or restart router setiap hari.

Punca 3: Device yang outdated

Devices ni merujuk kepada komputer, laptop, tablet, smartphone, atau apa-apa je yang korang guna untuk access internet. Kalau device ni outdated, maka internet korang pun akan slow. Device yang outdated atau rosak ni boleh disebabkan beberapa faktor, seperti:

  • Hardware yang lama, macam processor, memory, hard disk, atau graphic card
  • Software yang tak update, macam operating system, browser, atau driver
  • Hardware atau software yang ada masalah, macam overheat, virus, atau corrupted

Cara untuk mengatasi device yang outdated atau rosak ni ialah:

  • Upgrade atau tukar hardware yang lama kepada yang baru, atau tambah hardware yang boleh improve performance, macam SSD atau RAM
  • Update atau tukar software yang tak update kepada yang terkini, atau guna software yang boleh optimize speed, macam cleaner atau booster
  • Baiki atau tukar hardware atau software yang ada masalah, atau guna hardware atau software yang boleh prevent masalah, macam cooler atau antivirus
Internet slow, internet perlahan antara perkara yang ramai orang tak suka

Punca 4: Server yang slow

Server ni merujuk kepada komputer yang menyimpan dan menghantar data kepada device korang. Kalau server ni slow atau down, maka internet korang pun akan slow.

Server yang dimaksudkan bukan pada korang, tapi pada website yang korang nak buka tu. Kalau server Youtube bermasalah, Youtube dia akan jadi slow bila korang buka. Tapi bila buka benda lain, laju. So kat sini bukan side korang yang problem.

Server yang slow atau down ni boleh disebabkan beberapa faktor, contoh:

  • Jarak antara server dengan device korang, macam server yang berada di luar negara atau benua. So kena faham faham la.
  • Traffic yang tinggi pada server, macam banyak orang yang access website atau app yang sama pada masa yang sama. High demand, so korang kena tunggu.
  • Masalah pada server, macam maintenance, outage, atau attack. Just tunggu je la sampai dia okey.

Cara untuk mengatasi server yang slow atau down ni ialah:

  • Gunakan server yang dekat dengan device korang, atau guna VPN untuk tukar lokasi korang
  • Gunakan server yang kurang traffic, atau access website atau app yang korang nak pada waktu yang kurang ramai, macam waktu rehat atau cuti
  • Tunggu server yang ada masalah untuk kembali normal, atau hubungi admin server dan tanya apa yang berlaku, atau guna alternative server yang boleh offer service yang sama

Punca 5: Browser yang bermasalah

Browser boleh jadi masalah kalau korang tak pernah clear cache dalam browser korang sendiri. Try clear browser dan try browsing semula. Kadang masalah cache bertimbun pada browser boleh sebabkan browser korang bermasalah.

Browser ni merujuk kepada software yang korang guna untuk surf internet, contohnya macam Chrome, Firefox, atau Edge. Kalau browser ni slow atau bermasalah, mungkin akan rasa seolah olah internet korang slow.

Browser yang bermasalah ni boleh disebabkan oleh beberapa faktor, seperti:

  • Cache, cookies, atau history yang terlalu banyak, macam data yang disimpan oleh browser untuk improve experience korang
  • Extension, plugin, atau toolbar yang terlalu banyak, macam software yang ditambah oleh browser untuk tambah feature korang
  • Setting, theme, atau mode yang tak sesuai, macam pilihan yang dibuat oleh browser untuk customize appearance korang

Cara untuk mengatasi browser yang bermasalah ni ialah:

  • Clear cache, cookies, atau history yang terlalu banyak, atau guna incognito mode untuk surf internet tanpa simpan data
  • Remove extension, plugin, atau toolbar yang terlalu banyak, atau disable yang tak perlu, atau guna browser yang ringan dan simple
  • Tukar setting, theme, atau mode yang tak sesuai kepada yang lebih optimal, atau reset browser kepada default, atau guna browser yang sesuai dengan device korang

Punca 6: Router yang slow

Router korang mungkin hanya support versi wifi yang lama. Router ni merujuk pada device yang korang guna untuk connect dengan internet, contohnya macam wifi, broadband, atau hotspot. Kalau router korang ni bermasalah, maka internet korang pun akan jadi slow.

Router yang slow atau bermasalah ni boleh disebabkan oleh beberapa faktor, contoh

  • Firmware yang tak update, macam software yang control router atau modem korang
  • Setting yang tak optimal, macam channel, frequency, atau security yang dipilih oleh router atau modem korang
  • Hardware yang rosak, macam kabel, antena, atau soket yang digunakan oleh router atau modem korang

Cara untuk mengatasi router yang slow atau bermasalah ni:

  • Update firmware yang tak update kepada yang terkini, atau guna router atau modem yang support latest firmware
  • Tukar setting yang tak optimal kepada yang lebih sesuai, atau guna router atau modem yang ada auto setting
  • Semak dan baiki hardware yang rosak, atau tukar hardware yang baru, atau guna router atau modem yang ada backup hardware
Internet perlahan - internet jadi slow

Punca 7: DNS yang bermasalah

DNS ni merujuk kepada Domain Name System, yang bertindak sebagai translator antara nama website dengan alamat IP. Kalau DNS ni slow, maka internet korang pun akan slow. DNS yang slow ni boleh disebabkan beberapa faktor, seperti:

  • DNS yang default, macam DNS yang diberi oleh ISP korang
  • DNS yang overloaded, macam DNS yang banyak orang guna pada masa yang sama
  • DNS yang kena block, macam DNS yang tak boleh access website tertentu

Cara untuk mengatasi DNS yang slow atau bermasalah ni:

  • Tukar DNS yang default kepada yang lebih laju dan selamat, macam Google DNS, Cloudflare DNS, atau OpenDNS
  • Tukar DNS yang overloaded kepada yang kurang sesak, atau guna DNS yang ada load balancing
  • Tukar DNS yang kena block kepada yang boleh bypass restriction, atau guna VPN untuk tukar lokasi korang

Punca 8: Firewall atau antivirus yang terlalu strict

Firewall atau antivirus ni merujuk kepada software yang korang guna untuk protect device korang dari serangan online, macam virus, malware, atau hacker. Kalau firewall atau antivirus ni terlalu strict, maka internet korang pun akan slow.

Firewall atau antivirus yang terlalu strict ni boleh disebabkan oleh beberapa faktor, seperti:

  • Setting yang terlalu tinggi, macam level of protection, scan frequency, atau notification
  • Conflict dengan software lain, macam browser, VPN, atau game
  • Error atau bug yang ada pada software, macam corrupted, outdated, atau incompatible

Cara untuk mengatasi firewall atau antivirus yang terlalu strict ni ialah:

  • Tukar setting yang terlalu tinggi kepada yang lebih moderate, atau guna firewall atau antivirus yang ada auto setting
  • Tutup atau uninstall software yang conflict dengan firewall atau antivirus, atau guna firewall atau antivirus yang compatible dengan software lain
  • Baiki atau update software yang ada error atau bug, atau guna firewall atau antivirus yang reliable dan secure

Punca 9: VPN yang slow

Punca seterusnya internet slow ialah VPN yang slow.

Kalau korang pakai VPN, memang boleh kurangkan speed internet sebab internet korang kena melalui layer security dan server tertentu sebelum sampai ke destinasi. VPN ni merujuk kepada Virtual Private Network, yang bertindak sebagai tunnel antara device korang dengan server internet. Kalau korang pakai VPN then VPN yang korang gunakan ni slow, maka internet korang pun akan slow.

VPN yang slow ni boleh disebabkan beberapa faktor, contoh:

  • Server yang jauh, macam server yang berada di luar negara atau benua
  • Server yang crowded, macam server yang banyak orang guna pada masa yang sama
  • Server yang low quality, macam server yang tak secure, tak reliable, atau tak update

Cara untuk mengatasi VPN yang slow atau bermasalah ni:

  • Tukar server yang jauh kepada yang dekat, atau guna VPN yang ada banyak pilihan server
  • Tukar server yang crowded kepada yang kurang ramai, atau guna VPN yang ada load balancing
  • Tukar server yang low quality kepada yang high quality, atau guna VPN yang reputable dan trusted

Punca 10: Website yang slow atau bermasalah

Kadang bukan internet korang yang bermasalah tapi website yang korang visit tu lah yang bermasalah tapi korang ingat internet korang yang problem. Try buka website orang lain, kalau laju, makna nya memang internet korang tak ada masalah apa apa.

Kalau website atau app ni slow, normal la internet korang pun akan slow. Website atau app yang slow ni boleh disebabkan banyak faktor, seperti:

  • Website yang korang buka tu ada design yang terlalu complex, macam banyak graphic, animation, atau script. So ni masalah website tu sendiri.
  • Content yang terlalu heavy, macam video, audio, atau image yang besar
  • Error atau bug yang ada pada platform yang korang cuba nak buka, macam broken link, missing file, atau glitch.
  • Yang kena repair, website tu bukan korang.

Cara untuk mengatasi website slow:

  • Tak payah buka langsung. Just visit je website lain. Simple.

Punca 11: User yang tak sabar

Punca terakhir internet slow ialah korang yang tak sabar. Bayar plan rendah tapi expect nak laju. Kalau user ni tak sabar atau tak realistik, normal la kalau internet korang pun akan rasa slow.

Benda ni boleh disebabkan beberapa faktor:

  • Expectation yang terlalu tinggi, macam nak internet yang laju macam kilat, tak kira apa keadaan
  • Impatience yang terlalu banyak, macam tak boleh tunggu lebih dari beberapa saat, tak kira apa saiz
  • Attitude yang terlalu negatif, macam asyik mengeluh, marah, atau stress, tak kira apa punca

Punca 12: Terlalu ramai user yang guna

User ni merujuk kepada orang-orang yang share internet dengan korang, macam ahli keluarga, rakan sekerja, atau jiran.

Kalau terlalu ramai user yang guna, maka internet korang pun akan slow. Terlalu ramai user yang guna ni boleh disebabkan oleh beberapa faktor, seperti:

  • Internet yang shared, macam wifi, broadband, atau hotspot yang korang kongsi dengan orang lain
  • Internet yang public, macam wifi, broadband, atau hotspot yang korang guna di tempat awam, macam kedai kopi, restoran, atau taman
  • Internet yang hacked, macam wifi, broadband, atau hotspot yang korang guna, tapi ada orang lain yang hack dan guna senyap-senyap
  • Tukar internet yang shared kepada yang private, atau guna internet yang ada limit user, atau minta orang lain kurangkan penggunaan internet
  • Tukar internet yang public kepada yang personal, atau guna internet yang ada password, atau elak guna internet di tempat yang ramai orang
  • Tukar internet yang hacked kepada yang secure, atau guna internet yang ada encryption, atau protect wifi korang dengan password yang kuat

Punca 13: Masalah network tu sendiri (ISP)

ISP ni merujuk kepada Internet Service Provider, yang bertindak sebagai penyedia internet kepada korang, macam TM, Maxis, atau Celcom.

Kalau ISP ni ada masalah, maka internet korang pun akan slow. Masalah network tu sendiri (ISP) ni boleh disebabkan oleh beberapa faktor, contoh:

  • Coverage yang tak cukup, macam area yang korang tinggal atau bekerja tak ada signal yang kuat atau stabil
  • Service yang tak bagus, macam customer service yang tak mesra atau responsive, atau technical support yang tak cekap atau professional
  • Quality yang tak konsisten, macam internet yang tak sama dengan apa yang dijanjikan, atau internet yang selalu down atau slow

Cara untuk mengatasi masalah network tu sendiri (ISP) ni:

  • Tukar coverage yang tak cukup kepada yang lebih baik, atau guna ISP yang ada wide coverage, atau guna internet yang tak bergantung pada signal, macam fiber optic
  • Tukar service yang tak bagus kepada yang lebih memuaskan, atau guna ISP yang ada good customer service, atau guna internet yang tak perlu banyak service, macam prepaid
  • Tukar quality yang tak konsisten kepada yang lebih reliable, atau guna ISP yang ada high quality internet, atau guna internet yang ada guarantee, macam refund, rebate, atau compensation

Punca 14: Masalah device korang sendiri

Device ni merujuk kepada komputer, laptop, tablet, smartphone, atau apa-apa je yang korang guna untuk access internet. Kalau device ni ada masalah, maka internet korang pun akan slow.

Masalah device korang sendiri ni boleh disebabkan oleh beberapa faktor:

  • Device yang lama, macam device yang korang guna dah berusia, tapi tak upgrade atau tukar kepada yang baru
  • Device yang kotor, macam device yang korang guna ada habuk, kuman, atau minyak, tapi tak bersihkan atau servis
  • Device yang banyak virus, macam device yang korang guna ada virus, malware, atau spyware, tapi tak scan atau remove

Cara untuk mengatasi masalah device korang sendiri ni:

  • Tukar device yang lama kepada yang baru, atau upgrade device yang korang guna dengan hardware atau software yang baru
  • Bersihkan atau servis device yang kotor, atau guna device yang ada protection, macam casing, screen protector, atau keyboard cover
  • Scan atau remove device yang banyak virus, atau guna device yang ada antivirus, firewall, atau VPN

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Related Article..

Portal Hackers

Financial