Apa itu TypeScript? Jom study

Study tentang TypeScript

TypeScript boleh tulis kod JavaScript yang lebih selamat, lebih senang baca, dan lebih senang selenggara. TypeScript pun support je ciri-ciri moden macam kelas, antara muka, dan modul.

Siapa developer TypeScript?

Siapa developer JavaScript?

JavaScript berdasarkan standard ECMAScript, yang ditetapkan oleh ECMA International.

Boleh support ke TypeScript dan JavaScript?

Untuk compile TypeScript kepada JavaScript, korang boleh guna pakej npm TypeScript. Untuk jalan TypeScript dalam Node.js, korang boleh guna library ts-node.

Mana lagi mudah TypeScript atau JavaScript?

Soalan ni tak ada jawapan yang senang, sebab ia bergantung kepada pengalaman, keutamaan, dan matlamat korang sebagai developer.

Secara amnya, TypeScript mungkin lagi susah untuk belajar dan tulis daripada JavaScript, sebab TypeScript kena korang nyatakan jenis data untuk setiap pembolehubah, parameter, dan kembalian.

TypeScript pun ada sintaks dan ciri-ciri tambahan yang tak ada dalam JavaScript. Tapi, TypeScript pun ada kelebihan-kelebihan yang boleh buat korang punya kod lagi selamat, senang baca, dan senang selenggara.

TypeScript pun boleh buat korang guna ciri-ciri terkini JavaScript tanpa risau pasal support browser atau server. So, korang kena pilih sendiri mana satu yang sesuai dengan korang.

Kenapa TypeScript?

TypeScript ada beberapa kelebihan berbanding JavaScript biasa, antara lain:

  • TypeScript boleh mengesan error pada masa korang sedang menulis, bukan pada masa korang nak runkan. Ini bermakna korang boleh betulkan error sebelum kod korang running.
  • TypeScript boleh memberikan korang petunjuk untuk membuat kod yang lebih baik, kerana korang boleh nyatakan jenis data untuk macam pembolehubah, parameter, dan kembalian. Ini membantu korang mengelakkan kesilapan seperti menambahkan nombor, atau memanggil fungsi yang tidak wujud.
  • TypeScript memudahkan korang untuk bekerjasama dengan orang lain dalam projek yang besar, kerana korang boleh menentukan antara muka dan jenis data yang akan dijangkakan oleh setiap komponen dalam kod. Benda ni meningkatkan kualiti kod korang.
  • TypeScript membolehkan korang menggunakan ciri-ciri terkini JavaScript tanpa risau tentang support browser atau server. TypeScript akan mengubah kod korang kepada JavaScript yang boleh dijalankan pada mana-mana platform.

Macam mana nak guna TypeScript?

Untuk menggunakan TypeScript, korang perlu memasang TypeScript compiler pada komputer korang. Korang boleh buat ini dengan menggunakan Node.js dan npm. Korang boleh ikut langkah-langkah berikut:

  • Pasang Node.js dan pastikan korang ada npm yang terkini.
  • Buka terminal atau command prompt dan taip npm install -g typescript untuk pasang TypeScript secara global.
  • Buat satu fail dengan sambungan .ts, contohnya hello.ts, dan tulis kod TypeScript korang dalam fail itu.

Di mana nak belajar TypeScript?

Kalau korang nak belajar lebih lanjut tentang TypeScript, korang boleh rujuk kepada tempat-tempat berikut:

  • Laman web rasmi TypeScript, yang mengandungi dokument, tutorial, contoh, dan rujukan lengkap tentang TypeScript.
  • TypeScript Handbook, panduan asas untuk korang belajar TypeScript.
  • TypeScript Playground, yang merupakan platform dalam online untuk menulis, mengubah, dan menjalankan kod TypeScript.
  • TypeScript Tutorial, yang merupakan kursus dalam talian yang mengajar korang TypeScript dari permulaan hingga peringkat lanjutan.
  • Udemy, yang merupakan platform pembelajaran dalam talian yang menawarkan pelbagai kursus TypeScript dengan harga yang berpatutan.
  • Coursera, yang merupakan platform pembelajaran dalam talian yang menawarkan kursus dan sijil TypeScript dari universiti-universiti terkemuka.
  • YouTube, yang merupakan platform video dalam talian yang mempunyai banyak saluran dan video yang berkaitan dengan TypeScript.
  • Google, yang merupakan enjin carian dalam talian yang boleh membantu korang mencari maklumat dan sumber tentang TypeScript.
  • ChatGPT, yang merupakan chatbot pintar yang boleh menjawab soalan-soalan korang tentang TypeScript.

Apa beza TypeScript dengan JavaScript?

TypeScript dan JavaScript sebenarnya lebih kurang sama je, cuma ada juga beberapa perbezaan yang lain. Antaranya ialah:

  • TypeScript ialah bahasa programming yang statik, manakala JavaScript ialah bahasa programming yang dinamik.

    Ini bermakna TypeScript memerlukan korang untuk nyatakan jenis data untuk setiap pembolehubah, parameter, dan kembalian, manakala JavaScript tidak.

    TypeScript akan mengesan error jenis data pada masa pembangunan, manakala JavaScript hanya akan mengesan error pada masa perlaksanaan.
  • TypeScript ialah bahasa programming yang dikompil, manakala JavaScript ialah bahasa programming yang ditafsir.

    Ini bermakna TypeScript perlu diubah kepada JavaScript sebelum boleh dijalankan oleh pelayar atau server, manakala JavaScript boleh dijalankan secara terus.

    TypeScript menggunakan TypeScript compiler untuk mengubah kod TypeScript kepada kod JavaScript, manakala JavaScript menggunakan JavaScript engine untuk menafsir dan menjalankan kod JavaScript.
  • TypeScript ialah superset JavaScript, manakala JavaScript ialah subset TypeScript.

    Ini bermakna TypeScript ada semua kod dan function JavaScript, dan juga ada ciri-ciri tambahan seperti jenis data, kelas, antara muka, dan modul.

    Manakala JavaScript hanya mengandungi kod asas TypeScript, dan tak support pun ciri-ciri tambahan yang lain macam TypeScript. Semua kod JavaScript boleh run dalam TypeScript. Tapi kalau TypeScript nak run dalam Javascript jadi tak boleh lah.

Apa kebaikan TypeScript untuk web development?

TypeScript ada banyak kebaikan terutama dalam bidang web development, antara lain ialah:

  • TypeScript meningkatkan produktiviti dan kualiti kod korang, kerana TypeScript membolehkan korang menulis kod yang lebih selamat, lebih mudah dibaca, dan lebih mudah diselenggara.

    TypeScript juga memudahkan korang untuk mencari dan membetulkan error, dan mengelakkan error yang mungkin berlaku pada masa perlaksanaan.
  • TypeScript mempercepatkan proses development korang, kerana TypeScript menyediakan petunjuk kod yang lebih baik, dan menyokong alat-alat seperti IntelliSense, code completion, dan refactoring.

    TypeScript juga membolehkan korang menggunakan ciri-ciri terkini JavaScript tanpa risau tentang sokongan pelayar atau server, kerana TypeScript akan mengubah kod korang kepada JavaScript yang bersesuaian.
  • TypeScript memperkukuhkan kerjasama korang dengan orang lain, kerana TypeScript membolehkan korang menentukan antara muka dan jenis data yang dijangkakan oleh setiap komponen kod.

    TypeScript juga membolehkan korang menggunakan modul untuk menguruskan kod korang dengan lebih teratur dan modular.

    TypeScript juga menyokong alat-alat seperti linter, formatter, dan tester untuk memastikan kod korang mematuhi standard dan amalan terbaik.

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Related Article..

Portal Hackers

Financial