Apa itu Visual Programming?

Korang boleh guna UI design yang dah siap, macam drag and drop je, untuk susun logik dan fungsi yang korang nak. Senang kan?

Tak payah pening-pening nak belajar syntax atau debug code yang error. Visual programming ni sesuai untuk orang yang baru nak belajar programming, atau yang nak buat prototype atau MVP (minimum viable product) dengan cepat.

Apa platform yang ada untuk visual programming?

Ada banyak platform yang boleh korang guna untuk visual programming. Antaranya ialah:

  • Bubble.io: Platform ni boleh buat web apps yang kompleks dan interaktif, macam Airbnb, Twitter, atau Spotify. Korang boleh design UI, database, workflow, dan API integration semua dalam satu tempat.

    Bubble.io ni free untuk projek yang basic, tapi kalau nak upgrade untuk lebih banyak features atau storage, kena bayar la sikit. Boleh tengok contoh web apps yang dibuat dengan Bubble.io kat sini.
  • Thunkable: Platform ni pulak boleh buat mobile apps untuk Android dan iOS, tanpa perlu code langsung.

    Korang boleh guna blocks yang dah ada untuk buat logik dan UI, atau tambah components yang korang nak, macam camera, maps, atau sensors.

    Thunkable ni juga free untuk projek yang basic, tapi kalau nak lebih banyak features atau publish apps kat app store, kena subscribe la. Boleh tengok contoh mobile apps yang dibuat dengan Thunkable kat sini.
  • Scratch: Platform ni sesuai untuk budak-budak yang nak belajar programming dengan cara yang fun dan kreatif.

    Korang boleh buat games, animations, stories, atau apa-apa yang korang suka dengan guna blocks yang colourful dan cute.

    Scratch ni free dan open source, so korang boleh explore dan share projek korang dengan orang lain. Boleh tengok contoh projek yang dibuat dengan Scratch kat sini.

Apa kelebihan visual programming?

Visual programming ni ada banyak kelebihan, antaranya ialah:

  • Mudah dan cepat: Korang tak perlu spend masa yang lama untuk belajar code atau buat code yang complicated.

    Korang boleh focus pada idea dan konsep yang korang nak, dan buat apps yang korang impikan dengan mudah dan cepat.
  • Fleksibel dan kustomisasi: Korang boleh ubah dan tambah apa-apa yang korang nak pada apps korang, tanpa perlu risau pasal compatibility atau dependency.

    Korang boleh kustomisasi UI, database, workflow, dan API integration mengikut keperluan dan kreativiti korang.
  • Interaktif dan visual: Korang boleh lihat hasil dan output yang korang buat secara live dan real-time, dan test atau debug apps korang dengan lebih senang.

    Korang boleh juga share atau collaborate dengan orang lain, dan dapat feedback atau idea yang berguna.

Visual programming ni bagus ke?

Visual programming ni memang bagus, tapi tak semua orang suka atau sesuai dengan cara ni.

Ada juga orang yang prefer code dengan traditional programming, sebab dia rasa lebih in control dan powerful. Visual programming ni ada juga kekurangan, antaranya ialah:

  • Terhad dan kurang fleksibel: Walaupun korang boleh kustomisasi apps korang dengan visual programming, tapi ada juga limit dan constraint yang korang kena ikut.

    Korang tak boleh buat apa-apa yang korang nak, sebab platform yang korang guna mungkin tak support atau tak compatible dengan benda yang korang nak buat. Korang kena ikut template atau blocks yang dah ada, dan tak boleh tambah atau ubah code yang korang nak.
  • Kurang optimasi dan performans: Apps yang korang buat dengan visual programming mungkin tak secepat atau sebaik apps yang dibuat dengan traditional programming, sebab ada banyak benda yang berlaku di belakang tabir yang korang tak nampak atau tak tahu.

    Apps korang mungkin tak scalable atau reliable, dan mungkin ada bug atau error yang susah untuk dikesan atau diselesaikan.
  • Kurang pembelajaran dan pengalaman: Kalau korang guna visual programming je, korang mungkin tak dapat belajar atau faham konsep atau prinsip programming yang penting atau asas, macam variables, loops, functions, atau data structures.

    Korang mungkin juga tak dapat pengalaman atau skill yang berguna untuk programming dengan bahasa atau platform yang lain, yang mungkin lebih popular atau in demand.

Dari segi security macam mana?

  • Pilih platform yang boleh dipercayai: Korang kena research atau compare platform yang korang nak guna, dan tengok apa security features atau options yang dia ada. Korang kena pastikan platform tu ada encryption, authentication, authorization, backup, dan recovery yang kuat dan selamat.
  • Jaga data dan maklumat korang: Korang kena pastikan data dan maklumat korang tak mudah diakses atau dilihat oleh orang lain, terutama yang sensitif atau rahsia, macam password, email, atau nombor telefon. Korang kena guna password yang kuat dan unik, dan tak share atau reveal data korang kat mana-mana.
  • Update dan test apps korang: Korang kena pastikan apps korang sentiasa updated dan tested, dan tak ada bug atau error yang boleh jadi lubang atau celah untuk orang lain masuk atau hack. Korang kena guna tools atau methods yang boleh check atau scan apps korang, dan fix atau improve apa-apa yang perlu.

Apa yang korang boleh bangunkan?

Korang boleh bangunkan apa-apa yang korang nak dengan visual programming, asalkan korang ada idea dan kreativiti yang mantap.

Korang boleh buat apps yang simple atau complex, yang fun atau serious, yang personal atau professional, yang untuk diri sendiri atau untuk orang lain. Contohnya, korang boleh buat:

  • Web apps: Korang boleh buat web apps yang boleh korang akses atau guna melalui browser, macam Chrome atau Firefox. Web apps ni boleh buat macam-macam, macam social media, e-commerce, blog, atau online learning.

    Contoh web apps yang dibuat dengan visual programming ialah Twitter Clone, Spotify Clone, atau Airbnb Clone.
  • Mobile apps: Korang boleh buat mobile apps yang boleh korang install atau guna melalui phone, macam Android atau iPhone.

    Mobile apps ni boleh buat macam-macam juga, macam games, fitness, photo, atau travel. Contoh mobile apps yang dibuat dengan visual programming ialah [Flappy Bird], [Fitness Tracker], atau [Travel Planner].
  • Games: Korang boleh buat games yang boleh korang main atau enjoy, sama ada kat web atau phone.

    Games ni boleh buat macam-macam lagi, macam puzzle, arcade, adventure, atau educational. Contoh games yang dibuat dengan visual programming ialah [Pong], [Maze], atau [Math Quiz].

Kesimpulan

Visual programming ni satu cara yang best untuk buat apps atau software tanpa perlu code banyak-banyak.

Korang boleh guna platform yang ada untuk design dan develop apps korang dengan mudah dan cepat. Visual programming ni ada kelebihan dan kekurangan, dan korang kena pastikan security apps korang.

Korang boleh buat apa-apa yang korang nak dengan visual programming, asalkan korang ada idea dan kreativiti yang mantap. So, apa tunggu lagi? Jom cuba visual programming sekarang! 

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Related Article..

Portal Hackers

Financial