Jenis jenis scam di Malaysia - Korang patut ambil tahu

Scam telefon

Secara umum scam telefon ni boleh jadi macam macam, dia akan call korang dan pura-pura jadi pegawai banklah, polislah, syarikat telekomunikasi, LHDN lah dan macam macam lagi. Ni umum. Semua benda dia boleh jadi.

Diaorang akan cakap korang ada hutang yang belum bayar, atau ada masalah dengan akaun korang. Lepas tu, dia akan minta korang bagi details akaun atau kad kredit. Jangan terpedaya dengan modus operandi macam ni.

  • Modus operandi: Pura-pura jadi pegawai bank atau polis, minta details akaun atau kad kredit.
  • Cara elak: Kalau ada orang call dan claim macam macam, khususnya benda benda yang serius, yang melibatkan duit, jangan percaya & jangan bagi details peribadi atau info kewangan melalui telefon.
Jenis jenis scam di Malaysia

Scam email (Phishing)

Scammer akan hantar email yang nampak macam betul-betul dari bank atau syarikat yang korang kenal. Dalam email tu, mesti ada link yang bila korang klik, akan bawa korang ke website palsu.

Kat website tu, dia akan minta korang masukkan username dan password. Jangan klik link dalam email yang korang tak pasti, ya!

  • Modus operandi: Hantar email palsu, bawa korang ke website palsu, minta username dan password.
  • Cara elak: Jangan klik link dalam email yang korang tak pasti.

Love Scam

Scammer akan pura-pura jatuh cinta dengan korang melalui media sosial atau aplikasi dating.

Bila dah dapat kepercayaan korang, dia akan minta duit sebab kononnya ada masalah kewangan atau nak datang jumpa korang. Jangan mudah percaya dengan orang yang korang baru kenal di internet, ya!

  • Modus operandi: Pura-pura jatuh cinta, minta duit sebab kononnya ada masalah.
  • Cara elak: Jangan mudah percaya dengan orang yang korang baru kenal di internet.
Jenis jenis scam di Malaysia

Scam pelaburan

Scammer akan guna teknik ‘pressure selling’ untuk paksa korang buat keputusan cepat. Ingat, kalau nampak macam terlalu baik untuk jadi betul, mungkin sebab memang tak betul!

  • Modus operandi: Guna teknik ‘pressure selling’, janji pulangan yang tinggi.
  • Cara elak: Jangan buat keputusan pelaburan dengan tergesa-gesa.

Scam pekerjaan

Scammer akan post iklan kerja yang nampak menarik, tapi bila korang apply, dia akan minta korang bayar yuran untuk proses permohonan atau untuk beli peralatan kerja.

Ingat, korang tak patut perlu bayar apa-apa untuk dapat kerja!

  • Modus operandi: Post iklan kerja menarik, minta yuran permohonan atau beli peralatan.
  • Cara elak: Jangan bayar apa-apa untuk dapat kerja.

Scam seks

Scam seks ni memang satu isu yang serius dan ia boleh berlaku kepada sesiapa sahaja.

Biasanya, scammer akan cuba dapatkan bahan lucah atau seksual dari korang, dan lepas tu guna bahan tu untuk ugut korang.

Ada dua bentuk utama scam seks ni, iaitu ‘sextortion’ dan ‘revenge porn’.

  • Sextortion: Dalam sextortion, scammer akan kenal korang melalui media sosial atau aplikasi dating. Dia akan pura-pura berminat dengan korang, dan lepas tu cuba buat korang terlibat dalam aktiviti seksual melalui video call. Bila korang dah terlibat, dia akan rakam video call tu tanpa pengetahuan korang. Lepas tu, dia akan ugut nak sebar video tu kalau korang tak bayar duit.
  • Revenge Porn: Dalam revenge porn, scammer mungkin orang yang korang kenal dan pernah ada hubungan dengannya. Lepas hubungan tu putus, dia akan guna gambar atau video lucah yang korang pernah hantar kepada dia untuk ugut korang. Dia mungkin akan minta duit, atau dia mungkin hanya nak balas dendam.

Scam download APK

Scammer akan minta korang download aplikasi atau permainan melalui link yang dia bagi.

Bila korang download dan install, aplikasi tu akan curi data korang atau pasang malware dalam telefon korang.

  • Modus operandi: Minta download aplikasi atau permainan, curi data atau pasang malware.
  • Cara elak: Jangan download aplikasi atau permainan melalui link yang tak sah.

Scam pinjaman (Loan Scam)

Scammer akan offer pinjaman yang nampak menarik, tapi bila korang nak apply, dia akan minta korang bayar yuran proses dulu. Lepas korang bayar, dia akan hilang.

  • Modus operandi: Offer pinjaman menarik, minta bayar yuran proses, lepas tu hilang.
  • Cara elak: Jangan bayar apa-apa yuran untuk dapat pinjaman.
Scammer is everywhere

Scam hacker

Scammer akan pura-pura jadi hacker dan ugut korang yang dia dah hack akaun korang. Dia akan minta korang bayar duit untuk dia tak sebar data korang.

  • Modus operandi: Pura-pura jadi hacker, ugut sebar data kalau tak bayar duit.
  • Cara elak: Jangan percaya dengan ugutan macam ni, selalu tukar password dan guna two-factor authentication.

Scam TAC

Scammer akan pura-pura jadi pegawai bank dan minta korang bagi nombor TAC yang korang terima. Ingat, nombor TAC tu rahsia, jangan bagi kat sesiapa pun!

  • Modus operandi: Pura-pura jadi pegawai bank, minta nombor TAC.
  • Cara elak: Jangan bagi nombor TAC kat sesiapa pun.

Scam pos laju

Scammer akan hantar SMS atau email yang kononnya ada parcel Pos Laju untuk korang, tapi korang kena bayar dulu sebelum parcel tu boleh dihantar. Jangan percaya, korang!

  • Modus operandi: Hantar SMS atau email palsu, minta bayar untuk hantar parcel.
  • Cara elak: Jangan bayar apa-apa melalui link dalam SMS atau email.
Scam forex bahaya - Ini salah satu jenis jenis scam

Scam forex

Scammer akan offer pelaburan forex yang kononnya boleh bagi pulangan yang tinggi dalam masa yang singkat. Ingat, kalau nampak macam terlalu baik untuk jadi betul, mungkin sebab memang tak betul!

  • Modus operandi: Offer pelaburan forex, janji pulangan yang tinggi.
  • Cara elak: Jangan buat keputusan pelaburan dengan tergesa-gesa.

Scam Shopee

Scammer akan pura-pura jadi penjual di Shopee dan minta korang bayar melalui transfer bank langsung, bukan melalui platform Shopee. Lepas korang bayar, dia akan hilang.

  • Modus operandi: Pura-pura jadi penjual, minta bayar melalui transfer bank.
  • Cara elak: Selalu bayar melalui platform Shopee, jangan transfer bank langsung.

Scam cashout SPayLater

Scammer akan offer korang cashout SPayLater, tapi bila korang nak buat, dia akan minta korang bagi details akaun dan password. Jangan bagi, korang!

  • Modus Operandi: Offer cashout SPayLater, minta details akaun dan password.
  • Cara Elak: Jangan bagi details akaun dan password kat sesiapa pun.

Scam LHDN

Scammer akan pura-pura jadi pegawai LHDN dan cakap korang ada hutang cukai yang belum bayar. Dia akan minta korang bayar segera, kalau tak, dia ugut nak saman korang. Jangan percaya, korang!

  • Modus operandi: Pura-pura jadi pegawai LHDN, ugut saman kalau tak bayar hutang cukai.
  • Cara elak: Jangan bayar apa-apa melalui telefon, selalu semak dengan LHDN sendiri.
Jenis jenis scam di Malaysia

Scam kes mahkamah

Scammer akan pura-pura jadi pegawai mahkamah dan cakap korang ada kes mahkamah yang belum selesai. Dia akan minta korang bayar segera, kalau tak, dia ugut nak tangkap korang. Jangan percaya, korang!

  • Modus operandi: Pura-pura jadi pegawai mahkamah, ugut tangkap kalau tak bayar.
  • Cara elak: Jangan bayar apa-apa melalui telefon, selalu semak dengan mahkamah sendiri.

Scam kecurian Identiti

Scammer akan cuba dapatkan details peribadi korang, macam nama penuh, nombor IC, dan alamat.

Lepas tu, dia akan guna details tu untuk buat benda yang tak baik, macam buka akaun bank palsu atau buat loan atas nama korang.

  • Modus operandi: Dapatkan details peribadi, buka akaun bank atau buat loan atas nama korang.
  • Cara elak: Jangan bagi details peribadi kat sesiapa pun.

Scam denda kastam

Scammer akan hantar SMS atau email yang kononnya korang kena denda sebab ada barang kastam yang tak diambil. Dia akan minta korang bayar denda tu segera. Jangan percaya, korang!

  • Modus operandi: Hantar SMS atau email palsu, minta bayar denda kastam.
  • Cara elak: Jangan bayar apa-apa melalui link dalam SMS atau email.

Scam eCard Wedding

Scammer akan hantar eCard Wedding ni melalui WhatsApp yang kononnya jemputan kad kahwin la untuk korang.

Dalam mesej tu, mesti ada link untuk korang klik untuk tengok eCard tu. Tapi bila korang klik link tu, bukan eCard yang korang dapat, tapi virus!

Virus tu akan curi semua data dalam telefon atau komputer korang, termasuk password bank dan details kad kredit.

Scammer akan guna data tu untuk buat benda yang tak baik, macam curi duit dalam akaun bank korang atau beli barang guna kad kredit korang.

  • Modus operandi: Hantar eCard Wedding palsu, curi data dengan virus.
  • Cara elak: Jangan klik link dalam mesej yang korang tak pasti, selalu guna antivirus yang terkini.

Scam jual Iphone murah

Korang mesti pernah nampak iklan atau post kat media sosial yang jual iPhone dengan harga yang murah gila, kan?

Tapi sebelum korang terburu-buru nak beli, jom kita fikir dulu: adakah ni real deal, atau scam? Beberapa tanda-tanda yang mungkin menunjukkan yang penjual tu sebenarnya scammer:

  • Followers tak ramai: Kalau penjual tu punya followers tak ramai, ini mungkin tanda yang dia baru buat akaun tu untuk scam orang. Scammer selalu buat akaun baru untuk elak dari kena tangkap.
  • Tutup komen: Kalau penjual tu tutup komen dalam post dia, ini mungkin tanda yang dia tak mahu orang lain tahu yang dia scammer. Scammer selalu tutup komen untuk elak dari kena kritik atau teguran.
  • Tiada maklumat syarikat: Kalau penjual tu tak ada maklumat syarikat yang jelas, seperti alamat kedai atau nombor pendaftaran syarikat, ini mungkin tanda yang dia tak betul-betul jual barang. Scammer selalu tak bagi maklumat syarikat sebab dia tak mahu kena tangkap.
  • Tiada gambar pelanggan: Kalau penjual tu tak ada post gambar pelanggan yang beli barang dia, ini mungkin tanda yang dia tak betul-betul jual barang. Scammer selalu tak post gambar pelanggan sebab dia tak ada pelanggan betul.
  • Content jualan sikit: Kalau penjual tu punya post pasal jualan sikit je, ini mungkin tanda yang dia tak betul-betul jual barang. Scammer selalu tak post banyak pasal jualan sebab dia tak ada barang betul untuk jual.
  • Akaun baru: Kalau penjual tu punya akaun baru, ini mungkin tanda yang dia baru buat akaun tu untuk scam orang. Scammer selalu buat akaun baru untuk elak dari kena tangkap.
  • Gambar tak jelas: Kalau penjual tu punya gambar barang tak jelas, ini mungkin tanda yang dia tak betul-betul ada barang tu. Scammer selalu post gambar yang tak jelas untuk elak dari kena soal.

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Subscribe Web Hackers

Isi form, confirmkan email korang & korang confirm jadi subscriber kami. 

Related Article..