Programming paling famous didunia

1. JavaScript

2. Python

Programming paling famous dalam dunia

3. Java

4. C++

5. PHP

6. C#

7. Ruby

8. Swift

Swift ni ibarat bintang baru yang sedang naik. Diperkenalkan oleh Apple, Swift ni khas untuk iOS dan macOS app development. Ia cepat, efficient, dan sangat user-friendly. Kalau korang minat nak develop apps untuk iPhone atau iPad, Swift ni adalah jalan yang korang mungkin nak explore. Plus, dengan populariti Apple yang tak pernah luntur, Swift ni memang ada future yang cerah.

9. TypeScript

TypeScript ni macam adik upgraded JavaScript. Dibangunkan oleh Microsoft, ia menambahkan “static typing” ke atas JavaScript. Ini bermakna, ia lebih mudah untuk manage besar-besar codebases dan kurang bug. Untuk development team yang besar, TypeScript ni memang jimat masa dan tenaga.

10. Go (atau Golang)

Go, atau nama glamornya Golang, adalah ciptaan Google. Ia dirancang untuk simple, fast, dan reliable. Bagus untuk cloud computing, server-side programming, dan juga networking services. Go ni terkenal dengan performance yang tinggi dan memory management yang efficient. Sesuai untuk korang yang nak develop high-performance applications.

11. Kotlin

Kotlin ni macam bunga yang sedang mekar dalam dunia Android app development. Ia kompatibel dengan Java dan sering digunakan sebagai alternative yang lebih modern dan concise berbanding Java. Kotlin ni mudah untuk dipelajari, especially kalau korang dah ada asas Java, dan ia sangat disukai dalam kalangan developers Android.

12. Rust

13. SQL

14. Perl

Perl, walaupun agak lama, masih digunakan dalam scripting, text processing, dan untuk automation tasks. Ia sangat flexible dan powerful dalam menghandle text, jadi sesuai untuk kerja-kerja yang involve banyak data processing.

Setiap bahasa programming ni ada kekuatan dan kegunaan tersendiri. Macam puzzle, korang kena cari yang mana satu yang paling sesuai dengan apa yang korang nak buat. Apa pun bahasa yang korang pilih untuk belajar atau master, yang penting adalah terus belajar dan explore.

Artikel berkaitan

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Related Article..

Portal Hackers

Financial