AI untuk Rakyat: Program belajar secara online untuk semua

AI tu singkatan untuk artificial intelligence. AI ni macam technology canggih yang boleh buat machine atau computer pandai macam manusia.

AI boleh buat banyak benda yang useful, contohnya kenal muka orang, translate bahasa, sort data, dan banyak lagi.

AI juga boleh help kita dalam life harian, macam belajar, kerja, main, dan lain-lain.

Tapi, nak guna AI ni, kita kena tahu dulu apa itu AI, macam mana ia berjalan, dan apa benefitnya. Korang juga kena belajar sikit-sikit pasal AI, macam concept, cara guna, ethics, dan impact kepada society.

Sebab tu, kerajaan dah keluarkan satu arahan yang suruh semua penjawat awam join program AI untuk Rakyat .

Photo by Gerard Siderius on Unsplash

Program AI untuk Rakyat tu apa?

Program AI untuk Rakyat ni satu program belajar secara online yang dibuka kepada semua rakyat Malaysia, tak kiralah penjawat awam ke, bukan penjawat awam ke.

Program ni nak ajar korang tentang AI, supaya korang lebih aware dan interested dengan technology ni, dan boleh guna AI dalam life harian.

Program ni ada dua bahagian, satu nama AI Aware, satu lagi nama AI Appreciate. Bahagian AI Aware ni nak tunjuk korang apa itu AI, macam mana ia work, dan apa kebaikannya.

Bahagian AI Appreciate pulak nak bagi korang example-example AI dalam bidang yang berbeza, macam health, education, business, dan lain-lain. Setiap bahagian ni ambil masa dalam dua jam je untuk habis.

Program ni easy je nak masuk, korang cuma perlu register dengan guna e-mail rasmi korang sebagai penjawat awam.

Lepas korang habis program ni, korang akan dapat dua badge, AI Aware dan AI Appreciate, sebagai tanda recognition.

Kenapa program AI untuk Rakyat ni penting untuk penjawat awam?

Program AI untuk Rakyat ni penting untuk penjawat awam sebab ia boleh bantu korang untuk:

  • Faham concept dan principle AI yang asas, dan tahu apa opportunity dan challenge yang ada dengan AI.
  • Evaluate keperluan dan potential AI dalam bidang korang, dan cari cara untuk integrate AI dalam kerja korang.
  • Follow ethics dan responsibility yang berkaitan dengan AI, dan jaga interest dan right rakyat.

Kesimpulan

Program AI untuk Rakyat ni satu program yang awesome untuk penjawat awam.

Program ni boleh tambah knowledge dan interest korang tentang AI, dan boleh buat kerja korang lebih easy dan effective.

Jadi, jangan wait lagi, cepat-cepat join program ni, dan dapatkan badge korang. AI ni bukan susah pun, AI ni friend dengan korang. 😊

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Subscribe Web Hackers

Isi form, confirmkan email korang & korang confirm jadi subscriber kami. 

Related Article..