Ini yang korang perlu tahu tentang Gemini Advanced

GEMINI Advanced ni sebenarnya versi upgrade dari GEMINI, chatbot yang dulu orang panggil Bard AI. Untuk GEMINI ni dia dah pakai model AI yang terbaik dari Google, Ultra 1.0.

Model ni memang power kata Google, sebab boleh faham apa yang korang nak, buat apa yang korang suruh, dan tolong korang dengan apa yang korang perlukan.

GEMINI Advanced ni lagi pandai dari GEMINI biasa, sebab dia boleh faham context dari prompt yang korang bagi. Contohnya:

  • GEMINI Advanced boleh jadi pengajar peribadi korang – ajar korang step by step, buat quiz, atau chat dengan korang ikut gaya korang belajar.
  • GEMINI Advanced boleh tolong korang yang minat programming untuk buat programming yang lebih advanced, jadi buddy berbincang idea dan bagi feedback pasal programming yang berbeza.
  • GEMINI Advanced boleh tolong korang yang nak jadi content creator dengan hasilkan content baru, analisis trend terkini, dan suggest cara untuk tarik lebih ramai audience.

Versi pertama GEMINI Advanced ni reflect kemajuan terkini dalam AI dan akan terus improve.

Bila ada feature baru dan exclusive, pengguna GEMINI Advanced akan dapat access kepada capability multimodal yang lebih luas, feature programming yang lebih interactive, dan content generation yang lebih awesome.

Macam mana nak dapat GEMINI Advanced?

GEMINI Advanced ni belum ada app, so korang kena guna website dia je.

Website dia ni https://gemini-advanced.google.com. Korang kena sign up dulu dengan email korang, pastu korang boleh pilih plan yang korang nak.

Ada dua plan, GEMINI dan GEMINI Advanced.

GEMINI plan ni free, tapi ada limit prompt per day, dan tak dapat semua feature yang ada. Advanced plan ni pulak dalam RM 95.90 per month, tapi unlimited prompt, dan dapat semua feature yang best-best.

Plan dia dah disekalikan dalam Google One. So korang dapat sekali dengan 2 TB Storage.

Apa beza GEMINI Advanced dengan ChatGPT?

GEMINI Advanced dengan ChatGPT ni dua chatbot yang berbeza, walaupun ada persamaan dalam beberapa perkara.

ChatGPT ni chatbot yang guna model AI yang dikenali sebagai GPT-4, yang juga boleh tahan power, tapi tak sepower Ultra 1.0. Claim Google lah.

ChatGPT ni lebih focus pada chatmode, tapi boleh je dia buat task untuk pelbagai projek yang korang nak buat.

GEMINI Advanced ni lebih focus pada taskmode, yang mana dia boleh tolong korang dengan task yang korang nak buat, dan buat content yang informative dan useful.

ChatGPT ada app, yang boleh download kat Play Store atau App Store. GEMINI Advanced ni belum ada app, tapi website dia boleh access kat mana-mana device.

Kenapa korang patut cuba GEMINI Advanced?

GEMINI Advanced ni chatbot yang boleh bantu korang dalam pelbagai perkara, dari belajar, programming, research & create content.

GEMINI Advanced ni boleh je faham apa yang korang nak, dan buat apa yang korang suruh, dengan cara yang smart dan friendly. Cuma kadang tu masih limited.

GEMINI Advanced ni chatbot yang masih baru dikeluarkan oleh Google. So masih ada banyak improvement yang perlu dilakukan oleh Google. Korang patut cuba sendiri GEMINI Advanced ni.

Apa kelebihan dan kekurangan GEMINI Advanced?

Kalau cerita, GEMINI Advanced ni memang banyak kelebihan, tapi juga ada beberapa kekurangan yang korang kena tahu.

Antara kelebihan GEMINI Advanced ni ialah:

  • GEMINI Advanced boleh bantu korang untuk develop software, buat programming, dan lain-lain. GEMINI Advanced ni ada feature programming yang lebih advanced, yang boleh tolong korang buat programming yang lebih cepat, mudah, dan berkualiti. GEMINI Advanced ni juga boleh buat programming dalam pelbagai bahasa pengaturcaraan, seperti Python, Java, C++, dan lain-lain .
  • GEMINI Advanced boleh buat content yang lebih informative dan useful, berdasarkan prompt yang korang bagi. GEMINI Advanced ni boleh buat content dalam pelbagai format, seperti artikel, laporan, cadangan, dan lain-lain. Juga boleh summarize dokumen yang kompleks, generate report dan proposal, dan automate task yang repetitive .
  • GEMINI Advanced boleh faham context dari prompt yang korang bagi, dan buat response yang lebih tepat dan logik. Sebab GEMINI Advanced ni memang di fokuskan pada LOGIK.

Antara kekurangan GEMINI Advanced ni ialah:

  • GEMINI Advanced belum support Bahasa Malaysia, so korang kena guna Bahasa Inggeris je. Ini mungkin susah untuk korang yang tak fasih atau selesa dengan Bahasa Inggeris, atau nak buat content dalam Bahasa Malaysia. GEMINI Advanced ni masih dalam proses untuk tambah bahasa lain, tapi tak tau bila akan siap. Setakat ni bahasa Indon je dia support.
  • GEMINI Advanced belum ada app, so korang kena guna website dia je. Ini mungkin tak convenient untuk korang yang nak guna GEMINI Advanced kat phone atau tablet, atau nak sync dengan app lain yang korang guna. GEMINI Advanced ni juga masih dalam proses untuk develop app, tapi tak tau bila akan launch.
  • GEMINI Advanced masih ada bug dan error, so korang kena bersabar kalau ada masalah atau glitch. Ini mungkin menyebabkan korang rasa frustrated atau tak puas hati dengan GEMINI Advanced. GEMINI Advanced ni masih dalam proses untuk fix bug dan error, tapi korang kena report kalau jumpa.

So, tu la pasal GEMINI Advanced, chatbot yang power dari Google. Kalau nak, jangan tunggu lama-lama, pergi je website dia dan sign up sekarang. Dia bagi trial 2 bulan free kot.

Baik korang subscribe sekarang.

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Related Article..

Portal Hackers

Financial