Perbezaan ChatGPT Plus & Microsoft Copilot - Jom belajar

8 min read

ChatGPT Plus dan Microsoft Copilot ni dua aplikasi yang berbeza, walaupun dua-dua guna GPT-4 sebagai engine. ChatGPT Plus ni lebih advanced dari Microsoft Copilot, sebab dia boleh buat macam-macam, macam analysis, coding yang lebih advanced, dan lain-lain.

Microsoft Copilot pulak boleh juga, tapi banyak rules. Lebih sesuai untuk buat gambar dan karangan, atau draft email atau marketing.

Coding tu sekadar boleh belajar, tapi untuk analysis tu tak sangat, tak boleh dan limited sikit. Kurang sesuai.

Aku akan bandingkan perbezaan antara dua aplikasi ni dari segi analysis, coding, gambar, dan karangan.

Analysis

  • ChatGPT Plus ni boleh bantu korang dengan analysis, sebab dia ada feature yang berkaitan dengan analysis. ChatGPT Plus ni boleh analyze data yang korang beri, atau cari data yang relevan dari internet, dan buat visualization, statistics, atau insight yang berguna untuk korang. ChatGPT Plus ni juga boleh support pelbagai jenis data, seperti numbers, text, images, audio, video, dan lain-lain. ChatGPT Plus ni juga boleh integrate dengan apps macam Excel, Power BI, Tableau, dan lain-lain, untuk bantu korang buat analysis dengan lebih mudah dan cepat.
  • Microsoft Copilot pulak tak boleh bantu korang dengan analysis, sebab dia tak ada feature yang berkaitan dengan analysis. Microsoft Copilot ni hanya boleh cari info dari internet, atau buat gambar atau teks berdasarkan prompt yang korang beri. Microsoft Copilot ni tak boleh analyze data, atau buat visualization, statistics, atau insight yang berguna untuk korang. Microsoft Copilot ni juga tak boleh support pelbagai jenis data, atau integrate dengan apps lain yang berkaitan dengan analysis.

Coding

  • ChatGPT Plus ni boleh bantu korang dengan coding, sebab dia ada feature yang berkaitan dengan coding. ChatGPT Plus ni boleh generate code berdasarkan prompt yang korang beri, atau bantu korang debug, optimize, atau improve code yang korang dah ada. ChatGPT Plus ni juga boleh support pelbagai programming languages, seperti Python, Java, C#, JavaScript, dan lain-lain. ChatGPT Plus ni juga boleh integrate dengan programming apps yang popular, seperti Visual Studio Code, PyCharm, Eclipse, dan lain-lain.
  • Microsoft Copilot pulak boleh bantu korang dengan coding, tapi dengan banyak rules. Microsoft Copilot ni boleh generate code berdasarkan prompt yang korang beri, tapi code tu tak semestinya betul, selamat, atau efisien. Microsoft Copilot ni juga tak boleh bantu korang debug, optimize, atau improve code yang korang dah ada. Microsoft Copilot ni juga tak boleh support pelbagai programming languages, atau integrate dengan programming apps yang popular. Microsoft Copilot ni hanya boleh guna programming languages yang dia tahu, seperti Python, Java, C#, JavaScript, dan lain-lain, dan hanya boleh integrate dengan Visual Studio Code.

Gambar

  • ChatGPT Plus ni boleh bantu korang dengan gambar, sebab dia ada feature yang berkaitan dengan gambar. ChatGPT Plus ni boleh buat gambar berdasarkan prompt yang korang beri, atau bantu korang edit, filter, atau improve gambar yang korang dah ada. ChatGPT Plus ni juga boleh support pelbagai jenis gambar, seperti foto, lukisan, kartun, dan lain-lain. ChatGPT Plus ni juga boleh integrate dengan image apps yang popular, seperti Photoshop, Illustrator, GIMP, dan lain-lain.
  • Microsoft Copilot pun boleh bantu korang dengan gambar, sebab dia ada feature yang berkaitan dengan gambar. Microsoft Copilot ni boleh buat gambar berdasarkan prompt yang korang beri, atau bantu korang edit, filter, atau improve gambar yang korang dah ada. Microsoft Copilot ni juga boleh support pelbagai jenis gambar, seperti foto, lukisan, kartun, dan lain-lain. Microsoft Copilot ni juga boleh integrate dengan image apps yang popular, seperti Photoshop, Illustrator, GIMP, dan lain-lain.

Karangan

  • ChatGPT Plus ni boleh bantu korang dengan karangan, sebab dia ada feature yang berkaitan dengan karangan. ChatGPT Plus ni boleh buat karangan berdasarkan prompt yang korang beri, atau bantu korang rewrite, improve, atau optimize karangan yang korang dah ada. ChatGPT Plus ni juga boleh support pelbagai jenis karangan, seperti esei, artikel, cerita, puisi, dan lain-lain. ChatGPT Plus ni juga boleh integrate dengan writing apps yang popular, seperti Word, Grammarly, Hemingway, dan lain-lain.
  • Microsoft Copilot pun boleh bantu korang dengan karangan, sebab dia ada feature yang berkaitan dengan karangan. Microsoft Copilot ni boleh buat karangan berdasarkan prompt yang korang beri, atau bantu korang rewrite, improve, atau optimize karangan yang korang dah ada. Microsoft Copilot ni juga boleh support pelbagai jenis karangan, seperti esei, artikel, cerita, puisi, dan lain-lain. Microsoft Copilot ni juga boleh integrate dengan writing apps yang popular, seperti Word, Grammarly, Hemingway, dan lain-lain.

Kesimpulan

Dalam artikel ni, aku dah detailskan perbezaan antara ChatGPT Plus dan Microsoft Copilot, dua aplikasi yang guna GPT-4 sebagai engine.

Aku dah bandingkan perbezaan antara dua aplikasi ni dari segi analysis, coding, gambar, dan karangan. Aku harap korang dah faham dan dapat pilih yang paling sesuai dengan keperluan korang.

Terima kasih kerana membaca artikel ni, dan selamat mencuba! 

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Portal Hackers

Financial