Cara buat gambar AI - Jom belajar & buat gambar korang sendiri

Apa itu gambar AI?

Gambar AI ialah gambar yang dihasilkan oleh artificial intelligence atau kecerdasan buatan.

Kecerdasan buatan ni sebenarnya ialah sistem komputer yang boleh belajar dari data dan melakukan tugas-tugas yang biasanya memerlukan pemikiran manusia.

Contohnya, mengenal pasti objek dalam gambar, menterjemah bahasa, menulis teks, dan sebagainya.

Gambar AI ni bukan gambar yang diambil dari kamera atau diedit dari Photoshop.

Gambar AI ni bermaksud gambar yang dicipta dari zero oleh kecerdasan buatan yang menggunakan algoritma kompleks untuk menghasilkan gambar yang realistik, unik, dan kreatif.

Gambar AI ni boleh jadi apa-apa je, bergantung pada apa yang korang minta pada AI tu.

Buat gambar AI dengan pelbagai platform - Bing AI
Artwork by HackersMalaysia.com – Gambar AI yang dihasilkan melalui prompt

Apa kelebihan gambar AI?

Gambar AI ni ada banyak kelebihan, antaranya:

  • Gambar AI boleh membantu korang menghasilkan gambar yang korang tak boleh nak dapatkan secara biasa. Contohnya, gambar haiwan yang dah pupus, gambar planet yang jauh, gambar wajah yang tak wujud, dan sebagainya.
  • Gambar AI boleh membantu korang memberikan idea dan inspirasi untuk projek kreatif korang. Contohnya, gambar AI boleh memberi korang idea untuk reka bentuk logo, poster, baju, dan sebagainya.
  • Gambar AI boleh membantu korang menghiburkan diri dan orang lain dengan gambar yang lawak, menarik, dan mengagumkan. Contohnya, gambar AI yang boleh buatkan korang ketawa dengan gambar parodi selebriti & macam macam lagi.

Apa platform yang boleh generate gambar AI?

Sekarang ni, ada banyak platform yang boleh generate gambar AI dengan mudah dan cepat.

Tapi majoriti platform yang berbayarlah. Kalau free ada, cuma tak berapa cantik or ada limited sikit.

Tapi ada juga yang percuma atau ada trial. Aku akan senaraikan beberapa platform yang famous dan best untuk korang cuba.

ChatGPT Plus

ChatGPT Plus ialah platform yang boleh generate gambar AI melalui chat.

Korang hanya perlu chat dengan ChatGPT Plus dan detailskan gambar yang korang nak chatGPT buat gambar AI.

ChatGPT Plus akan gunakan model GPT-4 yang canggih untuk faham permintaan korang dan generate gambar AI yang sesuai.

ChatGPT Plus ni best sebab korang boleh chat macam-macam dengan dia, bukan setakat minta gambar AI je.

Korang boleh tanya dia soalan, minta dia tulis cerita, buat lawak, dan macam-macam lagi. Boleh jadikan ChatGPT ni sebagai pembantu virtual korang.

Kalau korang berminat, korang boleh pergi ke website ChatGPT Plus atau download app kat apps store dan daftar sekarang.

Buat gambar AI dengan pelbagai platform -  Microsoft Copilot
Artwork by HackersMalaysia.com – Gambar AI yang dihasilkan melalui prompt.

Poe by Quara

Poe antara platform yang boleh generate gambar AI berdasarkan teks yang korang tulis.

Poe akan gunakan model CLIP dan DALL-E yang hebat untuk interpret teks korang dan generate gambar AI yang sesuai.

Poe ni best sebab korang boleh tulis apa-apa je yang korang terfikir, tak kisah la bahasa apa, genre apa, atau style apa. Poe akan cuba buat gambar AI yang match dengan teks korang.

Tapi Poe ni tak murah, korang kena bayar untuk dapatkan gambar AI yang berkualiti tinggi. Kebanyakan model yang Poe bagi free susah nak generate gambar yang cantik.

Dekat dalam Poe ni ada macam macam model yang korang boleh pilih, kira nya all in one dari semua syarikat yang berbeza lah.

Kalau korang berminat, korang boleh pergi ke website Poe dan daftar sekarang.

Photoshop AI

Photoshop AI ialah platform yang boleh edit & generate gambar AI melalui aplikasi Photoshop. Korang kena install aplikasi Photoshop dulu dalam komputer korang.

Photoshop AI ni lebih menarik dari platform yang lain, sebab korang boleh custom gambar AI, contoh korang boleh custom background, boleh custom watak, boleh ubah benda benda yang kecil dalam gambar hanya dengan menggunakan prompt.

Ini memang antara AI yang agak advanced kalau nak compare dengan yang lain.

Platform lain tak boleh buat macam Photoshop AI ni. So kalau korang jenis professional, ambil photoshop AI ni memang berbaloi.

Ada banyak filter yang boleh generate gambar AI, antaranya:

  • Smart Portrait: Filter ni boleh ubah emosi, usia, rambut, mata, dan muka orang dalam gambar.
  • Style Transfer: Filter ni boleh ubah gaya gambar korang mengikut gaya seni yang korang pilih, macam lukisan, kartun, atau abstrak.
  • Colorize: Filter ni boleh ubah gambar hitam putih korang menjadi gambar berwarna.
  • Super Zoom: Filter ni boleh zoom gambar korang tanpa hilang kualiti gambar.
  • Depth-Aware Haze: Filter ni boleh tambah atau kurang kabur dalam gambar korang mengikut kedalaman gambar.

Korang boleh edit gambar AI korang dengan lebih details dan more control gitu.

Tapi Photoshop AI ni tak murah, korang kena bayar untuk dapatkan aplikasi Photoshop. Sekarang cloud, so korang tak boleh beli, korang kena bayar per month.

Harga dia bergantung pada plan yang korang pilih. Kalau korang nak cuba generate gambar AI dengan Photoshop AI, korang boleh pergi ke website Photoshop dan download aplikasi tu.

Kalau korang ambil plan photoshop harga lebih kurang RM30 – RM50 sebulan gitu.

Buat gambar AI dengan pelbagai platform -  ChatGPT Plus - Kucing
Artwork by HackersMalaysia.com – Gambar AI yang dihasilkan melalui prompt

Adobe Illustrator AI

Adobe Ilustrator ni lebih details dari Photoshop sebab korang create dalam format vector. Bermaksud korang boleh gunakan platform ni untuk create karton dan ubah suai ikut kehendak korang.

Korang juga boleh create logo professional dengan AI ni. Pergh. Memang gempak habis.

Ada banyak warp yang boleh generate gambar AI, antaranya:

  • Arc: Warp ni boleh bengkokkan bentuk korang mengikut lengkung yang korang pilih, macam pelangi, senyum, atau sedih.
  • Flag: Warp ni boleh bengkokkan bentuk korang mengikut ombak yang korang pilih, macam bendera, kain, atau air.
  • Bulge: Warp ni boleh bengkokkan bentuk korang mengikut bonggol yang korang pilih, macam perut, buah, atau mata.
  • Shell: Warp ni boleh bengkokkan bentuk korang mengikut kerang yang korang pilih, macam siput, telinga, atau cangkerang.
  • Twist: Warp ni boleh bengkokkan bentuk korang mengikut putaran yang korang pilih, macam gelung, spiral, atau tornado.

Adobe Illustrator AI ni best sebab korang boleh generate gambar AI yang kreatif dan unik.

Tapi Adobe Illustrator AI ni tak murah, korang kena bayar untuk dapatkan aplikasi Adobe Illustrator dan akses ke Make with Warp. Plan dia lebih kurang sama dengan Photoshop. Korang kena check kat website.

Artbreeder

Korang hanya perlu buka website Artbreeder dan daftar akaun. Lepas tu, korang boleh pilih kategori gambar yang korang nak generate.

Ada banyak kategori gambar yang boleh generate gambar AI, antaranya:

  • Face: Kategori ni boleh generate gambar AI wajah manusia yang tak wujud, macam model, pelakon, atau penyanyi.
  • Portrait: Kategori ni boleh generate gambar AI potret manusia yang tak wujud, macam raja, permaisuri, atau pahlawan.
  • Album: Kategori ni boleh generate gambar AI kulit album muzik yang tak wujud, macam rock, pop, atau jazz.
  • Landscape: Kategori ni boleh generate gambar AI pemandangan alam yang tak wujud, macam gunung, pantai, atau hutan.
  • Anime: Kategori ni boleh generate gambar AI watak anime yang tak wujud, macam naruto, one piece, atau dragon ball.

Artbreeder ni best sebab korang boleh generate gambar AI yang pelbagai dan menarik. Korang boleh ubah gambar AI korang dengan lebih mudah dan pantas.

Korang boleh adjust parameter-parameter seperti warna, cahaya, tekstur, dan sebagainya. Korang juga boleh gabungkan gambar-gambar AI yang berbeza untuk dapatkan gambar AI yang baru.

Tapi Artbreeder ni tak percuma, korang kena bayar untuk dapatkan gambar AI yang lebih banyak dan lebih baik.

Harga dia bergantung pada jumlah gambar AI yang korang nak generate dan kualiti gambar AI yang korang nak.

Kalau korang nak cuba generate gambar AI dengan Artbreeder, korang boleh pergi ke website Artbreeder dan daftar sekarang.

Artwork by HackersMalaysia.com – Gambar AI yang dihasilkan melalui prompt

Runway ML

Runway ML ialah platform yang boleh generate gambar AI melalui web browser atau aplikasi desktop.

Korang boleh pilih sama ada nak guna web browser atau download aplikasi desktop. Lepas tu, korang boleh pilih model-model yang boleh generate gambar AI yang korang nak.

Ada banyak model yang boleh generate gambar AI, antaranya:

  • BigGAN: Model ni boleh generate gambar AI objek-objek yang biasa, macam bunga, kereta, atau kucing.
  • StyleGAN: Model ni boleh generate gambar AI wajah-wajah yang tak wujud, macam manusia, haiwan, atau kartun.
  • SPADE: Model ni boleh generate gambar AI pemandangan-pemandangan yang tak wujud, macam bandar, padang, atau angkasa.
  • GauGAN: Model ni boleh generate gambar AI berdasarkan sketsa yang korang lukis, macam lukisan kanak-kanak, seni, atau doodle.

Korang boleh ubah gambar AI korang dengan lebih mudah dan pantas. Korang boleh adjust parameter-parameter seperti warna, cahaya, tekstur, dan sebagainya.

Korang juga boleh gabungkan model-model yang berbeza untuk dapatkan gambar AI yang baru.

Tapi Runway ML ni tak percuma, korang kena bayar untuk dapatkan gambar AI yang lebih banyak dan lebih baik.

Wombo AI

Wombo AI ialah platform yang boleh generate gambar AI yang boleh menyanyi.

Lepas tu, korang boleh pilih lagu-lagu yang korang nak gambar AI tu nyanyi. Ada banyak lagu yang boleh pilih, antaranya:

  • I Will Survive: Lagu ni boleh buat gambar AI korang nyanyi dengan penuh semangat dan kuat.
  • Never Gonna Give You Up: Lagu ni boleh buat gambar AI korang nyanyi dengan penuh gurauan dan nakal.
  • Dancing Queen: Lagu ni boleh buat gambar AI korang nyanyi dengan penuh riang dan ceria.
  • Baby Shark: Lagu ni boleh buat gambar AI korang nyanyi dengan penuh comel dan lucu.

Wombo AI ni best sebab korang boleh generate gambar AI yang boleh menyanyi dengan suara yang sebenar dan gerakan yang realistik.

Korang boleh buat gambar AI korang menyanyi dengan lagu-lagu yang korang suka atau tak suka.

Korang boleh buat gambar AI korang menyanyi dengan gaya-gaya yang korang nak atau tak nak. Korang boleh buat gambar AI korang menyanyi dengan apa-apa je yang korang terfikir.

Korang hanya perlu download aplikasi Wombo AI dalam telefon korang. Kalau korang nak cuba generate gambar AI yang boleh menyanyi dengan Wombo AI, korang boleh pergi ke website Wombo AI dan download aplikasi tu.

Apa itu prompt?

Prompt adalah teks yang digunakan untuk memberi arahan atau panduan kepada kecerdasan buatan (AI) untuk menghasilkan gambar AI.

Prompt ni adalah deskripsi, arahan, soalan, atau apa sahaja yang boleh membantu AI memahami apa yang korang nak. Prompt ni penting sebab ia menentukan kualiti dan kreativiti gambar AI yang dihasilkan.

Kalau korang nak hasilkan gambar AI yang detail dan cinematic, korang kena guna prompt yang detail dan cinematic juga. Korang kena tulis prompt yang spesifik, jelas, dan menarik.

Korang kena tulis prompt yang menggambarkan apa yang korang nak tengok dalam gambar AI, contoh objek, latar belakang, warna, cahaya, mood, dan sebagainya.

Korang kena tulis prompt yang boleh buat gambar AI jadi realistic, contoh word macam lens, DSLR, realistic, ultra realistic, 4k render, 3D, dan sebagainya.

Contohnya, kalau korang nak gambar AI yang menunjukkan seorang lelaki yang sedang bermain gitar di tepi pantai pada waktu senja, korang boleh tulis prompt macam ni:

A man playing a guitar on the beach at sunset. He is wearing a blue shirt and black pants. He has brown hair and green eyes. The guitar is acoustic and has a red strap. The beach is sandy and has some palm trees. The sky is orange and purple. The sun is low and bright. The image is realistic and cinematic. The image is 4k resolution and 3D.

Kalau korang tulis prompt macam ni, AI akan cuba generate gambar AI yang sesuai dengan prompt korang. Gambar AI yang dihasilkan mungkin tak sama dengan apa yang korang bayangkan, tapi ia jadi hampir sama dengan apa yang korang nak.

Lagi details, lagi accurate gambar yang dihasilkan. Simple.

Kalau korang tak puas hati dengan gambar AI yang dihasilkan, korang boleh ubah prompt korang dengan tambah atau kurang maklumat, atau guna perkataan yang lain.

Itu dia, apa itu prompt untuk generate gambar AI yang aku nak share dengan korang. Aku harap korang dapat manfaat dari artikel blog ni.

Kalau korang suka artikel blog ni, korang boleh share dengan kawan-kawan korang. Terima kasih dan jumpa lagi. Selamat mencuba!

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Related Article..

Portal Hackers

Financial