Apa itu Perplexity AI? - Pembantu research untuk bisnes korang

Perplexity AI ni apa?

Perplexity AI ni adalah AI search yang boleh tolong korang buat research melalui maklumat di internet. Dia guna teknologi AI yang terbaik, macam GPT-3.5 dari OpenAI, untuk search & bagi jawapan yang accurate dan fast.

Perplexity AI ni bukan macam chatbot yang biasa, korang boleh tanya apa-apa je yang korang nak tahu, dalam bahasa yang korang biasa cakap, dan Perplexity AI akan bagi jawapan yang relevan.

Apa yang best pasal Perplexity AI?

Perplexity AI ada banyak benda yang best yang boleh tolong korang dalam research dan carian dalam internet.

Antara benda-benda yang best tu ialah:

  • Information discovery and sharing: Perplexity AI boleh buka pintu ilmu dengan cara yang baru. Korang boleh discover maklumat yang korang tak tahu sebelum ni, atau share maklumat yang korang dah tahu dengan orang lain. Perplexity AI juga boleh bagi sumber yang berkaitan dengan soalan korang, supaya korang boleh explore lebih lanjut. Contohnya, kalau korang tanya pasal COVID-19, Perplexity AI boleh bagi info pasal gejala, vaksin, statistik, dan lain-lain. Dia juga boleh bagi link ke website yang ada info lebih lanjut, macam WHO atau KKM.
  • Accuracy and speed: Perplexity AI boleh bagi jawapan yang accurate dan fast. Dia guna model AI yang besar dan powerful, yang boleh faham konteks dan maksud soalan korang. Dia juga boleh cari jawapan dari web, artikel, dan sumber-sumber yang up-to-date. Contohnya, kalau korang tanya siapa PM Malaysia sekarang, Perplexity AI boleh bagi jawapan yang betul, dengan nama, gambar, dan tarikh.
  • Conversational and user-centric: Perplexity AI boleh berbual dengan korang macam kawan. Dia boleh adapt dengan gaya bahasa dan minat korang. Dia juga boleh bagi jawapan yang sesuai dengan level pengetahuan dan keperluan korang.

Macam mana nak guna Perplexity AI?

Nak guna Perplexity AI ni senang je. Korang cuma perlu sign up dengan email korang, dan korang dah boleh start chat dengan Perplexity AI.

Korang boleh tanya apa-apa je yang korang nak tahu, dan Perplexity AI akan bagi jawapan dalam bentuk chat. Korang juga boleh attach gambar, video, atau file lain yang korang nak tanya.

Perplexity AI akan cuba faham dan bagi jawapan yang relevan.

Bila Perplexity AI di release?

Perplexity AI ni baru je di release pada Januari 2023.

AI ni antara produk pertama yang guna GPT-3.5 dari OpenAI, yang merupakan model AI yang paling canggih dan terbesar masa tu lah.

Sekarang dah ada GPT 4, bermaksud ada lagi canggih & Perplexity AI pun dah guna GPT 4 dalam sistem diorang tu.

Perplexity AI ni juga antara startup yang dapat support dari Microsoft, yang bagi akses kepada Azure OpenAI Service, yang merupakan platform yang boleh run model AI yang level advanced.

Mac 2023, Perplexity AI dah pun launch app dalam iOS, dan korang boleh download dari App Store.

Pada masa yang sama, dia juga announce yang dia dapat funding Series A sebanyak $25.6 juta dari NEA, yang merupakan salah satu VC yang paling terkenal dan berpengalaman.

Apa lagi yang korang tunggu?

Perplexity AI adalah ai search yang boleh jadi kawan korang dalam mencari ilmu. Dia boleh bagi jawapan yang accurate, fast, dan user-friendly.

Perplexity AI boleh tolong korang untuk buat research dan carian dalam internet.

Dia juga boleh berbual dengan korang macam kawan. Jadi, apa lagi yang korang tunggu? Cepat-cepat sign up dan try Perplexity AI sekarang!

Aku yakin je korang akan suka dan terpegun bila nak baca. Selamat mencuba! 

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Subscribe Web Hackers

Isi form, confirmkan email korang & korang confirm jadi subscriber kami. 

Related Article..