Semua penjawat awam diwajibkan melalui program pembelajaran AI

Apa tu AI?

AI tu singkatan untuk kecerdasan buatan. AI ni macam teknologi canggih yang boleh buat mesin atau komputer pandai macam manusia.

AI ni boleh buat macam-macam benda, contohnya kenal muka orang, tukar bahasa, susun data, dan banyak lagi. AI ni boleh tolong penjawat awam buat kerja dengan lebih cepat dan senang.

Tapi, nak guna AI ni, penjawat awam kena tahu dulu apa itu AI, macam mana ia berjalan, dan apa faedahnya.

Penjawat awam juga kena belajar sikit-sikit pasal AI, macam konsep, cara guna, etika, dan kesan kepada masyarakat. Sebab tu, kerajaan dah keluarkan satu arahan yang suruh semua penjawat awam untuk lengkapkan program AI Untuk Rakyat.

Program AI Untuk Rakyat tu apa?

Program AI Untuk Rakyat ni satu program belajar online yang buka untuk semua orang Malaysia, tak kira penjawat awam ke, bukan penjawat awam ke.

Program ni nak ajar korang tentang AI, supaya korang lebih tahu dan minat dengan teknologi ni, dan boleh guna AI dalam kehidupan harian.

Program ni ada dua bahagian, satu nama AI Aware, satu lagi nama AI Appreciate. Bahagian AI Aware ni nak tunjuk korang apa itu AI, macam mana ia bekerja, dan apa kebaikannya.

Bahagian AI Appreciate pulak nak bagi korang contoh-contoh AI dalam bidang yang berbeza, macam kesihatan, pendidikan, perniagaan, dan lain-lain. Setiap bahagian ni ambil masa dalam dua jam je untuk habis.

Program ni senang je nak masuk, korang cuma perlu daftar dengan guna e-mel rasmi korang sebagai penjawat awam.

Lepas korang habis program ni, korang akan dapat dua lencana, AI Aware dan AI Appreciate, sebagai tanda penghargaan.

Kenapa program AI Untuk Rakyat ni penting untuk penjawat awam?

Program AI Untuk Rakyat ni penting untuk penjawat awam sebab ia boleh bantu korang untuk:

  • Faham konsep dan prinsip AI yang asas, dan tahu apa peluang dan cabaran yang ada dengan AI.
  • Nilai keperluan dan potensi AI dalam bidang korang, dan cari cara untuk masukkan AI dalam kerja korang.
  • Ikut etika dan tanggungjawab yang berkaitan dengan AI, dan jaga kepentingan dan hak rakyat.

Kesimpulan

Program AI Untuk Rakyat ni satu program yang bagus untuk penjawat awam. Program ni boleh tambah ilmu dan minat korang tentang AI, dan boleh buat kerja korang lebih mudah dan efektif.

Jadi, jangan tunggu lagi, cepat-cepat join program ni, dan dapatkan lencana korang. AI ni bukan susah, AI ni kawan kita. 

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Subscribe Web Hackers

Isi form, confirmkan email korang & korang confirm jadi subscriber kami. 

Related Article..