Apa itu Botnet - Ini yang korang patut tahu

9 min read

Apa itu botnet?

Botnet tu apa?

Botnet ni bukan nama robot Transformers, tapi adalah satu nama untuk network komputer yang di hack oleh seorang hacker melalui malware. Perkataan botnet tu sendiri berasal dari singkatan robot (bot) dan network (net).

Bot ni maksudnya komputer atau pun devices yang menjadi tools kepada seorang hacker. Network ni pulak maksudnya sambungan yang telah disambungkan dengan devices ni tadi.

Jadi, botnet ni macam satu senjata yang boleh buat apa saja kepada target mengikut apa yang sudah diprogramkan oleh hacker tu sendiri.

Apa yang bot-herder boleh buat dengan botnet?

Apa itu bot Herder? Bot herder adalah gelaran untuk hacker yang menggunakan botnet. Yang control botnet ni dari jarak jauh. Itulah yang disebutkan sebagai Bot Herder.

Bot-herder boleh menggunakan botnet untuk pelbagai aktiviti jahat macam:

  • DDoS attack: Ini adalah serangan yang membuatkan website target menjadi down dengan menghantar traffic yang tinggi kepada target. Bot-herder boleh gunakan botnet ni untuk menghantar traffic bot dalam jumlah yang besar kepada target, sehingga website target menjadi overload atau crash.
  • Spamming: Ini adalah aktiviti menghantar email kepada orang lain, biasanya untuk tujuan promosi, penipuan, atau phishing. Bot-herder boleh guna botnet untuk menghantar spam dari banyak bot kepada ramai orang, sehingga mengganggu atau berjaya menipu kepada penerima.
  • Cryptojacking: Ini adalah aktiviti mencuri elektrik dari komputer korang untuk melombong cryptocurrency, seperti Bitcoin atau Ethereum. Bot-herder boleh gunakan botnet untuk menjalankan proses melombong dari komputer korang, sehingga menyebabkan performance down dan meningkatkan kos elektrik komputer.
  • Stealing data: Hacker boleh menggunakan botnet untuk mencuri data peribadi dari komputer korang, macam password, nombor kad kredit, atau dokumen sensitive. Bot-herder ni akan gunakan botnet untuk mengesan data kemudian semua ni akan dihantar kepada hacker, sehingga menyebabkan privasi atau keselamatan korang terdedah.

Apa yang korang boleh buat untuk elak atau hapus botnet?

Untuk elakkan diri korang dari terkena botnet pada website or PC, try ikut beberapa langkah ni:

  • Gunakan firewall: Ini cara untuk melindungi komputer korang daripada malware atau serangan hacker. Antivirus atau firewall boleh mengesan atau menghalang malware daripada masuk atau berfungsi dalam komputer korang. Pastikan korang update antivirus atau firewall korang secara berkala, dan scan komputer korang secara rutin.
  • Jangan klik link atau download attachment yang mencurigakan: Ini ialah cara untuk mengelak daripada phishing, spam, atau exploit. Jangan mudah percaya dengan email atau message yang mengatakan korang boleh dapat duit, hadiah, atau apa-apa yang menarik. Selalu check sumber atau pengirim email atau message tu, dan pastikan ia sah atau boleh dipercayai.
  • Tukar password secara kerap: Ini ialah cara untuk meningkatkan keselamatan atau privasi korang dalam komputer atau online. Tukar kata laluan korang yang berbeza untuk setiap akaun atau servis yang korang guna, dan pastikan kata laluan korang susah untuk diteka atau dicuri. Gunakan kombinasi huruf besar, huruf kecil, nombor, dan simbol dalam kata laluan korang, dan jangan guna perkataan yang mudah, seperti nama, tarikh lahir, atau hobi korang.

Botnet dianggap berbahaya

Botnet ni bukan benda yang main-main. Botnet boleh buat banyak benda yang merugikan macam tipu duit korang, curi data, rosakkan komputer, atau buatkan website korang down.

Botnet juga boleh menyumbang kepada peningkatan jenayah siber, sebab ianya boleh dijual atau disewa kepada orang lain yang nak gunakan botnet ni untuk membuat tujuan yang jahat. Jadi, botnet memang berbahaya, dan korang kena selalu berwaspada.

Adakah Cloudflare boleh menghalang botnet?

Cloudflare tu apa?

Cloudflare tu ni macam payung yang boleh protect website korang daripada serangan botnet. Macam mana Cloudflare boleh buat tu? Cloudflare boleh buat dengan menggunakan teknologi dan kaedah yang berkesan macam:

  • Anycast Network: Teknologi yang boleh bina network server yang besar dan tersebar di seluruh dunia, yang boleh share alamat IP yang sama. Dengan cara ni, Cloudflare boleh bawa traffic atau permintaan dari botnet kepada server-server yang berbeza, dan tak biarkan satu server je yang kena serang.
  • Rate Limiting: Ini adalah teknik yang boleh hadkan request yang masuk ke website korang dalam satu tempoh masa. Dengan teknik ni, Cloudflare boleh kurang atau elakkan traffic yang berlebihan atau tidak perlu dari botnet, dan paling penting boleh menjaga sumber server korang.
  • Bot Management: Ini kaedah yang boleh bezakan antara request yang datang dari manusia atau pun bot, dan antara bot yang baik atau pun jahat. Dengan cara ni, Cloudflare boleh lepaskan atau halang permintaan dari bot mengikut kriteria atau polisi yang korang sendiri dah tetapkan.

Jadi, jawapan kepada soalan korang ialah, ya, Cloudflare boleh menghalang botnet dengan menggunakan teknologi dan kaedah yang canggih dan berkesan.

Cloudflare boleh protect website korang daripada serangan botnet, macam DDoS attack, spamming, cryptojacking, atau stealing data. Korang boleh guna Cloudflare dengan mudah dan murah. Confirm selamat.

Kesimpulan

Botnet adalah network of computers yang dijangkiti oleh malware yang dikawal oleh hacker dari jarak jauh, dan juga digelar sebagai “bot-herder”.

Botnet boleh digunakan untuk melakukan pelbagai aktiviti yang jahat dan merugikan, seperti DDoS attack, spamming, cryptojacking, atau stealing data. Botnet boleh membahayakan komputer atau website korang. So sentiasa improve security pada setiap masa.

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Portal Hackers

Financial