Apa perlu buat kalau gmail kena hack

4 min read

Contact support google

Langkah pertama yang korang kena buat ialah contact support google.

Ni penting, sebab korang kena beritahu google yang gmail korang kena hack, dan minta mereka tolong reset password korang. Macam mana nak contact support google?

Senang je, korang pergi ke website ni dan ikut arahan yang diberikan. Korang kena sertakan maklumat seperti alamat email korang, tarikh terakhir korang login, dan sebarang aktiviti mencurigakan yang korang perasan.

Kalau korang ada bukti yang gmail korang kena hack, macam email dari hacker, atau screenshot apa-apa, lagi bagus. Boleh kasi google tengok.

Try login di device yang lain

Kalau korang ada device lain yang korang dah login gmail sebelum ni, macam telefon, tablet, atau laptop, cuba login di situ. Mungkin hacker belum sempat tukar password korang, atau korang masih ada akses ke akaun korang.

Kalau boleh login, cepat-cepat tukar password korang, dan aktifkan pengesahan dua langkah. Pengesahan dua langkah ni akan minta korang masukkan kod yang dihantar ke telefon korang setiap kali korang nak login.

Apa perlu buat kalau gmail kena hack
Photo by Solen Feyissa on Unsplash

Try login kat pc

Kalau device lain pun tak boleh login, cuba login kat pc. Kadang-kadang, hacker akan guna teknik phishing untuk tipu korang masukkan password korang di website palsu.

Kalau korang perasan, website tu mungkin ada ejaan yang salah, atau url yang pelik.

Jadi, cuba login kat pc, dan pastikan korang guna website yang betul, iaitu https://mail.google.com. Kalau boleh login, buat perkara yang sama macam device lain, tukar password dan aktifkan pengesahan dua langkah.

Use the google account recovery tool

Kalau semua langkah di atas tak berjaya, jangan putus asa. Ada lagi satu cara yang boleh korang cuba, iaitu guna the google account recovery tool.

Tool ni akan cuba bantu korang dapatkan semula akaun korang dengan cara tanya korang beberapa soalan untuk sahkan identiti korang, macam tarikh lahir, nombor telefon, atau alamat email alternatif.

Kalau korang boleh jawab soalan-soalan ni dengan betul, korang mungkin boleh reset password korang. Macam mana nak guna tool ni? Korang boleh pergi ke website ni dan ikut arahan yang diberikan.

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Portal Hackers

Financial