Boleh ke hack whatsapp orang lain melalui no telefon

Security WhatsApp

WhatsApp menggunakan apa yang dipanggil ‘end-to-end encryption’

Maksudnya, hanya korang dan orang yang korang sembang dengan dia sahaja yang boleh baca mesej tersebut. 

Takkan ada orang lain yang boleh tengok, termasuk WhatsApp sendiri.

Mitos hack whatsApp melalui nombor telefon

Betul ke boleh?

Short answer: Tak boleh. Nak hack WhatsApp orang lain melalui nombor telefon je? Itu semua mitos dan cerita rekaan yang disebarkan oleh scammer.

Scammer yang mengaku boleh

Ada scammer yang akan mengaku boleh hack WhatsApp orang lain? Itu semua auta. Dia mungkin akan minta bayaran atau maklumat peribadi korang.

Apa yang hacker sebenar perlukan untuk hack WhatsApp?

Hacker yang ingin dapatkan info dari akaun WhatsApp akan memerlukan lebih daripada sekadar nombor telefon. Ada beberapa elemen yang mungkin diperlukan hacker:

IP Address

IP Address adalah alamat unik yang diberikan kepada setiap peranti yang terhubung ke Internet. Hacker mungkin akan mencuba menggunakan IP Address ini untuk mengakses maklumat korang.

WiFi yang korang guna

Hacker yang berpengalaman mungkin akan menyerang melalui WiFi yang korang guna. Dia akan connect pada Wifi yang sama dengan korang. Kalau korang connect pada public Wifi lagi lah tak selamat. 

Telefon korang sendiri

Ya, korang, hacker akan perlukan akses ke telefon korang untuk menjalankan aktiviti hacking. Benda ni bukan sesuatu yang boleh dilakukan hanya dengan menggunakan nombor telefon korang je. 

Code Pengesahan

Hacker juga perlukan code pengesahan yang dihantar oleh WhatsApp so kalau takde code ni, dia akan jadi susah sikit. 

Malware & Spyware

Ini adalah cara yang lebih realistik bagi hacker untuk masuk dalam peranti korang. Dengan menghantar malware atau spyware ke alamat e-mel korang, hacker boleh copy “backup file” yang ada dalam whatsapp korang. Termasuk mesej mesej di WhatsApp in realtime.  Biasanya yang buat kerja ni, hacker level advanced je. 

Email Address

Alamat e-mel korang mungkin menjadi salah satu cara bagi hacker untuk menghantar malware. Jadi, jangan buka atau muat turun apa-apa daripada e-mel yang nampak mencurigakan!

Kesimpulan

So, korang, harap dah clear sekarang. 

Korang tak boleh hack WhatsApp hanya dengan menggunakan nombor telefon. Yang ada cuma scammer yang nak menipu korang. 

Jadi, sentiasa berwaspada dan jangan mudah percaya dengan apa yang tersebar di luar sana.

Share artikel ni dengan kawan-kawan korang supaya mereka pun tak terpedaya. Selamat berselancar dalam dunia maya, korang!

Artikel berkaitan

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Subscribe Web Hackers

Isi form, confirmkan email korang & korang confirm jadi subscriber kami. 

Related Article..